
Niemal każdy z nas po otwarciu opakowania mozzarelli, wyjmuje białą, serową kulkę, a resztę płynu bez zastanowienia wylewa do zlewu. Kiedy dowiemy się, z czego tak naprawdę składa się ta "woda" i jak uniwersalne ma zastosowanie w kuchni, już nigdy więcej tego nie zrobimy. To niezwykle cenny składnik, który marnujemy na potęgę.
Mozzarella to niedojrzewający ser wytwarzany z mleka bawolic, który jest uwielbiamy za delikatną konsystencję i mleczny smak. To właśnie przez jego kulisty kształt i miękkość musi być przechowywany w płynie. Bez zalewy szybko by się zgniótł i oklapł z wysuszenia. Woda w opakowaniu ma jednak mnóstwo innych zastosowań.
To z tego składa się woda z mozzarelli. Czy można ją pić?
Czym właściwie jest ten płyn? Eksperci z portalu Allrecipes.com wyjaśniają, że nie jest to zwykła woda. Najczęściej jest to solanka, która dodatkowo konserwuje ser i nadaje mu słonego smaku. W przypadku mozzarelli wyższej jakości, szczególnie tej droższej, rzemieślniczej, kulka zanurzona jest w serwatce, czy produkcie ubocznym procesu produkcji sera.
Czy można to pić? Teoretycznie tak, skoro i tak pływa w niej ser, ale jak zauważa serwis Choosingcheese.com, picie solanki nie jest ani smaczne, ani specjalnie zdrowe ze względu na dużą ilość sodu.
Za to serwatka jest bogata w probiotyki i składniki odżywcze, jednak jej lekko kwaśny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Zdecydowanie lepiej wykorzystać ten płyn jako darmowy składnik innych potraw.
Jak wykorzystać zalewę mozzarelli? Przepisy w kuchni
Zamiast wylewać płyn do zlewu, możemy go potraktować jako darmowy "dopalacz" smaku w duchu zero waste. Portal TastingTable podaje co najmniej 6 sprytnych zastosowań tej zalewy, które wzbogacą nasze dania. Oto najlepsze z nich:
A jeśli akurat nie gotujemy, to rozcieńczoną zalewę z mozzarelli (stosunek 1:6, jak podaje Patrick Vernuccio na Instagramie) można wykorzystać jako naturalny nawóz do podlewania roślin w domu lub ogrodzie.
Zobacz także
