Woda z mozzarelli. Do czego można użyć zalewy z sera?
Tańsza mozzarella pływa solance, droższa w serwatce. Jak można wykorzystać zalewę? Fot. Ivan Pergasi / Unsplash

Niemal każdy z nas po otwarciu opakowania mozzarelli, wyjmuje białą, serową kulkę, a resztę płynu bez zastanowienia wylewa do zlewu. Kiedy dowiemy się, z czego tak naprawdę składa się ta "woda" i jak uniwersalne ma zastosowanie w kuchni, już nigdy więcej tego nie zrobimy. To niezwykle cenny składnik, który marnujemy na potęgę.

REKLAMA

Mozzarella to niedojrzewający ser wytwarzany z mleka bawolic, który jest uwielbiamy za delikatną konsystencję i mleczny smak. To właśnie przez jego kulisty kształt i miękkość musi być przechowywany w płynie. Bez zalewy szybko by się zgniótł i oklapł z wysuszenia. Woda w opakowaniu ma jednak mnóstwo innych zastosowań.

To z tego składa się woda z mozzarelli. Czy można ją pić?

Czym właściwie jest ten płyn? Eksperci z portalu Allrecipes.com wyjaśniają, że nie jest to zwykła woda. Najczęściej jest to solanka, która dodatkowo konserwuje ser i nadaje mu słonego smaku. W przypadku mozzarelli wyższej jakości, szczególnie tej droższej, rzemieślniczej, kulka zanurzona jest w serwatce, czy produkcie ubocznym procesu produkcji sera.

Czy można to pić? Teoretycznie tak, skoro i tak pływa w niej ser, ale jak zauważa serwis Choosingcheese.com, picie solanki nie jest ani smaczne, ani specjalnie zdrowe ze względu na dużą ilość sodu.

Za to serwatka jest bogata w probiotyki i składniki odżywcze, jednak jej lekko kwaśny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Zdecydowanie lepiej wykorzystać ten płyn jako darmowy składnik innych potraw.

Jak wykorzystać zalewę mozzarelli? Przepisy w kuchni

Zamiast wylewać płyn do zlewu, możemy go potraktować jako darmowy "dopalacz" smaku w duchu zero waste. Portal TastingTable podaje co najmniej 6 sprytnych zastosowań tej zalewy, które wzbogacą nasze dania. Oto najlepsze z nich:

  • Baza do ciasta na pizzę lub chleb: Użyj zalewy (szczególnie serwatki) zamiast części wody w przepisie. TastingTable podaje, że "wspomoże to rozwój glutenu i brązowienie" pieczywa i pogłębi jego smak.
  • Gotowanie ryżu i risotto: Słony płyn można dolać do wody lub bulionu. Nada ryżowi lub risotto dodatkowej kremowości i pomoże wydobyć smak innych składników.
  • Gotowanie makaronu: Dolej zalewę do wody, w której gotujesz makaron. Eksperci zapewniają, że woda na makaron powinna być słona "jak ocean", więc solanka z sera idealnie się do tego nadaje.
  • Składnik zup i sosów: Wodę z mozzarelli można potraktować jako bazę do zup lub sosów pomidorowych, przy okazji zmniejszymy ilość dodawanej soli.
  • Marynata do mięsa: Portal Allrecipes.com sugeruje, by podobnie jak solanki z fety, używać wody z mozzarelli do marynowania np. piersi kurczaka. Mięso stanie się dzięki temu bardziej soczyste i delikatne.
  • A jeśli akurat nie gotujemy, to rozcieńczoną zalewę z mozzarelli (stosunek 1:6, jak podaje Patrick Vernuccio na Instagramie) można wykorzystać jako naturalny nawóz do podlewania roślin w domu lub ogrodzie.