Najczęściej wybieraną w Polsce pizzą jest ta samodzielnie komponowana, najpopularniejszym dodatkiem są pieczarki.
Najczęściej wybieraną w Polsce pizzą jest ta samodzielnie komponowana, najpopularniejszym dodatkiem są pieczarki. Fot. Shutterstock.com

Najczęściej wybieraną w Polsce pizzą jest ta samodzielnie komponowana, najpopularniejszym dodatkiem są pieczarki. Polacy nie wyobrażają sobie pizzy bez sosu – najchętniej czosnkowego. To nas wyróżnia. Bo smaku oryginalnej włoskiej pizzy nie wypada psuć majonezowym czy pomidorowym sosem. Można go podkreślić co najwyżej oliwą z oliwek.

REKLAMA
PizzaPortal.pl, największy serwis umożliwiający zamawianie jedzenia opublikował raport pokazujący pizzowe trendy konsumenckie Polaków. Przez cały 2012 rok analizowano składane zamówienia w 2500 restauracji w 400 miastach.
Ulubioną pizzą Polaków jest ta samodzielnie skomponowana (42 proc. zamówień). Zdeklasowała wszystkie inne, bo na drugim miejscu z jedynie 6-procentami znalazła się Capriciosa (z serem, szynką i pieczarkami), a później z 4-procentami Margherita (pizza z samym serem). Te trzy rodzaje cieszą się taką samą popularnością wśród kobiet i mężczyzn.
Ulubionym dodatkiem miłośników pizzy są zdecydowanie pieczarki. Jako obowiązkowy składnik powtarzały się w 89 proc. zamówień. Dalej znalazły się szynka (61 proc.) i salami (58 proc.) Jednak w kwestii dodatków wybory kobiet i mężczyzn się różnią. Panowie na drugim i trzecim miejscu wybierali kolejno salami i szynkę, panie natomiast szynkę i cebulę. Mężczyźni gustują w dodatkach mięsnych, a składniki wegetariańskie są popularne wśród kobiet.
Nieodłącznym pizzowym dodatkiem są dla Polaków sosy. Najczęściej wybierany był sos czosnkowy (53 proc.) i pomidorowy (12 proc.). Polskie zamiłowanie do sosów nas wyróżnia. W oryginalnej, włoskiej wersji nie podaje się pizzy z sosem, a w tradycyjnych kręgach jest to wręcz niedopuszczalne. Smak prawdziwej, dobrze doprawionej pizzy podkreśla się co najwyżej oliwa z oliwek.
Zwyczaj podawania jedynie oliwy do zamawianej pizzy jest w Polsce coraz popularniejszy. Być może ma to związek z faktem, że – jak zwracają uwagę autorzy raportu – przybywa w naszym kraju włoskich restauracji i lokali, a nie jedynie pizzerii. Za najlepszą pizzerię w Polsce w 2012 roku uznano ex aequo sześć restauracji: Golden Chicken w Gdańsku, Pizzeria Martin w Kaliszu, Czerwona Papryczka w Krakowie, Pizza Dominium Międzylesie w Warszawie, Pizza Seven i Pizza Capone we Wrocławiu. Wszystkie zdobyły maksimum punktów.

Czytaj także:

Źródło: PizzaPortal.pl