– Nie było stresu, wydaje mi się, że osiągnęłam taki poziom, że nie muszę się stresować, za to jestem głęboko usatysfakcjonowany – mówi w rozmowie z naTemat Wojciech Modest Amaro, którego restauracja Atelier Amaro utrzymała zaszczytną gwiazdkę Michelina sprzed roku. Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin „Main Cities of Europe 2014”, a w nich jeszcze jeden polski akcent: symbol Bib Gourmand dla Brasserie Warszawska.
Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin „Main Cities of Europe 2014” jest najbardziej znanym i prestiżowym rankingiem europejskich restauracji. Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim było przyznanie warszawskiej restauracji Atelier Amaro pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, tegorocznej edycji przewodnika wyczekiwano z wielkim zainteresowaniem.
– Myślę, że w tym roku byliśmy nawet lepsi, ale droga do drugiej gwiazdki może być długa. Najlepszej restauracji świata - Celler de Can Roca w Geronie - zajęło to 9 lat. Mam nadzieję, że nam uda się szybciej. Cały czas nad tym pracujemy, właśnie skończyliśmy laboratorium, w którym testujemy smaki. Cały czas wytrwale pracujemy, nie panikujemy – mówi nam świeżo po ogłoszeniu wyników Wojciech Amaro.
Restauracja Atelier Amaro utrzymała gwiazdkę, jednak w rankingu nastąpiło wiele zmian, a symbol Bib Gourmand (stosunek jakości do ceny) powędrował do kolejnego lokalu z Warszawy, Brasserie Warszawska, który dołączył do tegorocznego rankingu. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.
Do tegorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 41 polskich restauracji – 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w roku ubiegłym. Choć pod względem liczby nie ma dużych różnic, to na liście ocenionych restauracji nastąpiło sporo zmian.
W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, zaś dołączyło 5 nowych. W Krakowie z zestawienia zniknęły natomiast 4 restauracje i zostały zastąpione taką samą liczbą nowych.
Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela.
– Po przyznaniu gwiazdki restaurację odwiedzały i dalej odwiedzają tłumy. Czas oczekiwania na stolik to 3 miesiące. Mówi się, że gwiazdka Michelin przekłada się na 40-procentowy wzrost obrotu i mogę to tylko potwierdzić – dodał Amaro.
O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje restauracje z 44 miast w 20 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.