Zamiast mrożonej herbaty wybierz... kombuchę. Oto napój, który pokochali hipsterzy

Katarzyna Michalik
W to lato znajdziecie ją na wielu barowych półkach, wśród butelek coli, wody i soków. Wygląda trochę jak ice-tea, ale jej egzotyczna nazwa wprowadza w zakłopotanie. Czym jest kombucha, napój, który podbija serca hipsterów (i nie tylko) w całej Polsce?
Grzybek kombuchy nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jest niezbędny do wytworzenia napoju. Jeśli nie odpowiada nam herbaciany smak, do domowej kombuchy możemy dodać owoce Fot. Instagram/ wickedbooch, hughesforhealth
Skojarzenia z herbatą nie są tutaj błędne. Kombucha (czyt. kombucza) to grzyb japoński, zwany również herbacianym, który stosowany jest od dawien dawna w medycynie naturalnej. Szczególnie cenny jest wytwarzany z niego napój, który powstaje z połączenia grzyba i posłodzonej cukrem herbaty. Zachodząca fermentacja sprawia, że powstały płyn zyskuje cudowne właściwości zdrowotne, jednak - jak we wszystkim - w piciu kombuchy trzeba zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość napoju może wywołać niepożądane skutki, takie jak bóle głowy, zaparcia czy wzdęcia.


Zalety i skutki uboczne picia kombuchy