To będzie wielka kulinarna uczta w najlepszych polskich restauracjach. Rusza festiwal "sztuki restauracyjnej"

Sylwia Wamej
Fine Dining Week to święto wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Już po raz piąty Polacy będą mogli skosztować wysublimowanych dań z najlepszych restauracji i oddać głos na lokal, który zdaniem gości ma najlepsze menu.
Będziemy mogli spróbować dań z najlepszych polskich restauracji Fot. Finediningweek.pl
Na tej kulinarnej uczcie nie zjemy prostego jedzenia, tylko wykwintne dania od najbardziej ekskluzywnych restauracji. Festiwal "sztuki kulinarnej" zawitał do Polski już po raz piąty. W tym roku swoje popisowe dania pokażą restauracje w m.in. w Poznaniu, Wrocławiu i Warszawie.

W tegorocznej edycji debiutują też lokale z Łodzi i Trójmiasta, które specjalnie na tę okazję przygotują pięciodaniowe menu degustacyjne. W piątej edycji Fine Dine Week znalazła się też warszawska restauracja Senses, nagrodzona gwiazdką Michelin.Na tę specjalną okazję Szef Kuchni Andrea Camastra przygotuje kolację złożoną aż z 11 dań. Dodatkową atrakcją będą odwiedziny w laboratorium kulinarnym.
W festiwalu wezmą udział najlepsze restauracje z Poznania, Warszawy i ŁodziFot. finediningweek.pl
Zanim wybierzemy się do restauracji, trzeba zarezerwować stolik na stronie finediningweek.pl. Wejście za jedną osobę kosztuje 119 złotych. Na gości czeka dwie godziny kulinarnej uczty, złożonej z pięciodaniowego menu degustacyjnego. Oprócz testowania potraw, będzie można oddać głos na lokal, który zdaniem gości ma najlepsze menu.
To będzie prawdziwa ucztaFot. finediningweek.pl
Menu poszczególnych restauracji dostępne jest na stronie internetowej festiwalu. Przykładowo restauracja "Affogato" w Łodzi jako danie główne zaserwuje filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, połączony z pierożkami grzybowymi i kurkami glasowanymi na maśle yuzu. Fine Dining Week potrwa od 29 sierpnia do 9 września.