Jeszcze nie masz wakacyjnych planów? Zakopane zaprasza do niezwykłego hotelu
Mieszkańcy zimowej stolicy Polski bardzo dobrze znają ten budynek: już w dwudziestoleciu międzywojennym odgrywał rolę jednego z ważniejszych punktów na towarzyskiej mapie miasta. Niebawem o zabytkowej Villi Marilor znów będzie głośno: w lipcu pierwszych gości przyjmie znajdujący się tam Nosalowy Park Hotel & Spa.
Przyczyn tego zainteresowania jest kilka. Motorem napędowym jest tu z pewnością bogata historia samego obiektu, oraz fakt, że standard hotelowych wnętrz wyceniono na pięć gwiazdek. Nie bez znaczenia jest z pewnością również fakt, że zabytkowe wnętrza Villi Marilor staną się domem dla nowej autorskiej restauracji Wojciecha Modesta Amaro.
Olśniewająca i oszałamiająca: VIlla Marilor od zawsze intrygowała
Historia powstania Villi Marilor ma romantyczne tło: Ignacy Szczeniowski, bogaty fabrykant, zwany “królem cukrowni” wybudował ją jako prezent dla swojej młodej żony — Marii Eleonory. W budynku ochrzczonym od jej imienia jako Villa Marilor szybko stał się miejscem spotkań polskich elit.Fot. materiały prasowe
Villa Marilor została zaprojektowana, aby olśniewać i oszałamiać. Bryła budynku odbiega więc znacznie od królujących w tamtym czasie wzorców. Mimo że można tu dostrzec elementy stylu zakopiańskiego, to jednak bezpośrednią inspiracją były bezsprzecznie zagraniczne luksusowe kurorty, takie jak austriackie Baden.
Fot. materiały prasowe
Pięciogwiazdkowy standard, wysmakowane wnętrza
Wszystkie wnętrza — zarówno pokoje, jak i pozostałe przestrzenie hotelowe — zostały zaprojektowane tak, aby już na pierwszy rzut oka widoczne były inspiracje “złotym okresem” Villi Marilor, czyli dwudziestoleciem międzywojennym.Fot. materiały prasowe
Do dyspozycji gości są pomieszczenia o różnorodnym charakterze: od pokoi klasy “Superior”, po apartamenty “Executive Suite”.
Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Nowa autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro
Mieszcząca się w zabytkowej części hotelu Nosalowy Park Hotel & Spa restauracja Heart by Amaro to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, najbardziej uznanego na świecie polskiego Szefa kuchni, będący spełnieniem jego marzeń o podroży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.Koncepcja restauracji nawiązywać będzie do tradycji w nowoczesnym wydaniu i będzie unikatowym projektem na zakopiańskiej scenie kulinarnej. Miejsce jest przede wszystkim otwartym domem, do którego mistrz kuchni zaprasza każdego, kto chce poznać jego osobiste, wybrane przez lata poszukiwań przepisy na definicję „pyszności”.
To kuchnia stworzona z miłości do ludzi, szacunku do produktu i pasji w odkrywaniu regionalnego bogactwa Tatr. Nie zabraknie w niej również̇ inspiracji z miejsc, które wywarły największy wpływ na kształtowanie się autorskiej kuchni Wojciecha Modesta Amaro. Jak sam twierdzi: „Tak gotuję dla rodziny i przyjaciół odwiedzających mój dom”.
Fot. materiały prasowe
NABE Spa: ekskluzywna enklawa spokoju
Niezwykłe połączenia smakowe autorstwa Wojciecha Modesta Amaro należą do tych doznań, których podczas pobytu w Nosalowy Park nie wolno pominąć. Podobnie, jak wizyty w hotelowej strefie relaksu.Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Artykuł powstał we współpracy z Nosalowy Park.