Co może uczulić Cię w czerwcu? Kalendarz alergika na początek lata
Alergicy dobrze wiedzą, że jak tylko robi się ciepło, najłatwiej się im oddycha tylko nad morzem lub w wyższych partiach gór, bo paradoksalnie tam jest najmniej alergenów. Na pozostałym terenie kraju na przełomie wiosny i lata trzeba się jednak przygotować na dokuczliwe pyłki traw, kwitnącą pokrzywę czy sprzyjający uczuleniom czarny bez. Co jeszcze może doprowadzić w tym miesiącu do alergicznego nieżytu nosa, wysypek skórnych czy zapalenia spojówek?
Co pyli w czerwcu? Lista najpopularniejszych roślinnych alergenów
Kalendarz Pylenia Roślin w Polsce•Fot. Polskie Towarzystwo Alergologiczne
Osoby, które mają problem z pyłkami roślin z pól uprawnych, powinny zdawać sobie sprawę z tego, że o konkretnych porach dnia (rano, pomiędzy godz. 5 a 8 oraz po południu i wczesnym wieczorem, pomiędzy 17 a 19), stężenie pyłków w powietrzu jest aż dwukrotnie wyższe w pozostałych godzinach w ciągu doby. W czerwcu warto zwracać uwagę na takie alergeny jak:
⦁ BABKA LANCETOWATA (najniższe stężenie jej pyłków utrzymuje się na południowo-zachodnich oraz północno-wschodnich krańcach Polski, a na pozostałym obszarze jest nieco wyższe, choć dalej klasyfikuje się je jako niskie). Roślina ta pyli od maja do końca kwietnia. U osób uczulonych na babkę zwyczajną może dochodzić do alergii krzyżowej, która sprawia, że może im szkodzić m.in. spożywanie melonów (mogą być nadwrażliwi na ten owoc).
⦁ POKRZYWA – powoduje zwykle alergiczne zapalenie spojówek i łzawienie oczu, rzadziej astmę. U uczulonych może pojawić się ból głowy, katar sienny, a także ogólne osłabienie. Alergikom odradza się spożywanie pokrzywy w postaci dodatku do sałatek. Powinni też unikać naparów z pokrzywy lub miodów pokrzywowych, by nie nasilić objawów alergii.
W czerwcu alergicy mogą odczuwać problem z powodu podwyższonego stężenia pyłków pokrzywy.•Fot. Manfredrichter /Pixaby.com
⦁ GRZYBY CLADOSPORIUM Zarodniki tych grzybów są jedną z głównych przyczyn alergii wziewnych, a przez cały czerwiec ich stężenie utrzymuje się na wysokim poziomie (choć mogą uczulać niemal przez cały rok). Najczęściej występują w glebie, w roztoczach kurzu domowego lub w klimatyzacji.
U osób uczulonych może dochodzić zarówno do alergii skórnych, jak i pokarmowych, które nasila m.in. kontakt z zarodnikami tych grzybów w takich produktach jak: sery pleśniowe, ciasto drożdżowe, sok pomarańczowy, sos sojowy lub wędliny. Alergicy mogą być w takim przypadku również nadwrażliwi na działanie m.in. na działanie penicyliny.
⦁ ZARODNIKI ALTERNARIA są aktywne od marca do listopada, a ich najwyższe stężenie występuje od końca czerwca do połowy września. Zwykle powodują alergiczny nieżyt nosa lub napady duszności. Mogą też wywoływać astmę. Zwykle występują w ciepłych i wilgotnych miejscach, a od początku lata stają się szczególnie uciążliwe dla osób, które są na nie uczulone.
⦁ PYŁKI TRAW powodują objawy uczulenia u około 60 proc. wszystkich alergików w Polsce. Kwitną od końca kwietnia do końca września, a w czerwcu przypada prawdziwe apogeum ich stężenia.
⦁ CZARNY BEZ (pyli najsilniej przez pierwsze 20 dni czerwca), ze względu na białko obecne w tej roślinie może wywoływać alergie prowadzące do duszności, kataru siennego lub zapalenia spojówek. Alergików może uczulać zarówno sam pyłek tej rośliny, jak i jej kwiaty oraz owoce.
W czerwcu może uczulać także m.in. czarny bez.•Fot. _Alicja_/Pixaby.com
⦁ ŻYTO (pyli głównie w maju oraz przez około 10 pierwszych dni czerwca), u uczulonych może wywoływać napady kichania, katar sienny, zapalenie spojówek, łzawienie z oczu (a nawet światłowstręt).
⦁ SZCZAW (pyli od maja do sierpnia, a przez cały czerwiec stężenie pyłków tej rośliny utrzymuje się na średnim poziomie).
Wśród roślin, które pylą w czerwcu, znajduje się również popularny szczaw.•Fot. Dinkum/ Creative Commons/ CC0