Organizacja wesela w czasach koronawirusa. Tak teraz wyglądają [LISTA ZMIAN]

Dawid Wojtowicz
Od 6 czerwca 2020 roku przywrócono w Polsce możliwość organizacji wesel. W związku z nadal trwającą pandemią koronawirusa trzeba jednak zachować określone zasady bezpieczeństwa, które Ministerstwo Zdrowia opracowało wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym. Jakie wytyczne obowiązują obecnie dla organizatorów wesel?
Od 6 czerwca 2020 roku przywrócono w Polsce możliwość organizacji wesel. Jakie wytyczne sanitarne obowiązują obecnie dla ich organizatorów? Jan Faukner / 123rf.com

Maksymalna liczba osób na weselu

Liczba gości nie może przekroczyć 150 osób. Wszyscy muszą być zdrowi tzn. żadna z osób nie może wykazywać objawów ze strony układu oddechowego. Organizatorzy wesela muszą posiadać pełną listę uczestników imprezy wraz z kontaktami do nich. Taką listę z danymi kontaktowymi trzeba też sporządzić dla osób zajmujących się obsługą wesela.

Ustawienie stołów i usadzenie gości na weselu

Odstępy pomiędzy stolikami powinny wynosić minimum 2 metry. W miarę możliwości należy gości usadzić tak, by przy jednym stoliku znajdowały się osoby z tej samej rodziny lub mieszkające we wspólnym gospodarstwie domowym. W przypadku mieszanych grup liczba osób siedzących przy jednym stole powinna zostać zredukowana o 20 proc.

Środki ochrony ust i nosa

Goście weselni nie muszą nosić maseczek ani w żaden sposób zakrywać ust czy nosa. Z takich środków ochrony musi jednak korzystać obsługa imprezy. Obowiązek noszenia maseczek mają kelnerzy i inne osoby z obsługi, których praca wymaga bezpośredniego kontaktu z gośćmi. Wskazane jest, by obsługa zakładała również rękawiczki.

Liczba kelnerów

Musi być dostosowana do liczby gości na weselu. Obecnie 1 kelner może przypadać na maksymalnie 15 osób, czyli do obsługi imprezy weselnej na 150 osób powinno się zatrudnić 10 kelnerów. Najlepiej, by dany stół był przez całą imprezę obsługiwany przez tego samego kelnera lub ten sam zespół kelnerski.

Dezynfekcja na weselu

Na weselu zarówno goście, jak i obsługą muszą mieć zapewniony dostęp do płynu dezynfekcyjnego. Dozowniki ze środkami dezynfekującymi powinny znaleźć się przy wejściu do obiektu, w sali jadalnej, przy wyjściu z toalet i w pomieszczeniach socjalnych. Co godzinę rekomenduje się zaś dezynfekcję często używanych powierzchni: klamek, włączników światła, poręczy krzeseł, blatów i toalet.

Toalety

W toalecie znajdującej się w obiekcie, gdzie organizowane jest wesele, trzeba wyznaczyć, mając na uwadze dystans społeczny 2 metry, limit osób, które mogą w niej jednocześnie przebywać. Suszarki do rąk należy wyłączyć z użytki i zastąpić je jednorazowymi ręcznikami papierowymi. W środku toalety w widocznym miejscu musi znaleźć się też instrukcja prawidłowego mycia rąk.

Szatnia

Jeżeli obiekt weselny dysponuje szatnią, w której goście mogą zostawić odzież, należy w miarę możliwości zadbać o odpowiednie ułożenie w niej ubrań. Chodzi o to, by należąca do gości odzież wierzchnia i inne pozostawiane przez nich przedmioty nie stykały się ze sobą. Dobrze wdrożyć więc zasadę, że zajęty w szatni może być co drugi wieszak.

Przestrzenie samoobsługowe

Do doglądania miejsc, w których goście mają możliwość samoobsługi (np. bufety, stoliki z ciastkami, wiejskie stoły, bary sałatkowe, blaty z dozownikami do samodzielnego nalewania napojów, chłodnie z lodami), musi zostać wyznaczona jedna osoba. Z uwagi na możliwość tworzenia się przed nimi kolejek należy zadbać o zachowanie bezpiecznej odległości np. za pomocą stosownych oznaczeń na podłodze.