Skażona rukola na półkach popularnych marketów. GIS: Sałata z salmonellą trafiła też do restauracji
Chodzi o MIX sałat VITAL FRESH z rukolą, burakiem oraz w wersji Toscana (nr partii/ termin przydatności od 2 do 7 września 2020).
Osoby, które zakupiły feralny produkt, proszone są o jego wyrzucenie lub zwrócenie do najbliższego sklepu danej sieci.
Rukola z Salmonellą trafiła też do sieci McDonald's.
Bakterie Salmonella wywołują zatrucia pokarmowe (salmonellozy) i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które mogą być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, seniorów oraz osób z obniżoną odpornością, szczególnie narażonych na odwodnienie, do którego może dojść z powodu choroby.
Objawy zakażenia (tj. ból brzucha i głowy, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura) mogą pojawić się po około 8 godz. od zjedzenia skażonego produktu (najczęściej po 18-24 godz.). Chorym w początkowej fazie może pomóc węgiel leczniczy, w dalszej kolejności można zastosować antybiotyki (na zalecenie lekarza) lub specjalistyczne leczenie.
Salmonella w sałacie z McDonald's
Jak czytamy w oficjalnym oświadczeniu dotyczącym produktów z dodatkiem rukoli, które pojawiło się na stronach internetowych firmy McDonald's, skażona sałata mogła znaleźć się w potrawach oferowanych lokalach sieci w województwach:– podkarpackim,
– małopolskim,
– śląskim,
– opolskim,
– dolnośląskim.
Chodzi o takie produkty jak:
⦁ McWrap ® Caesar
⦁ Kajzerka Jajko i Pieczarki
⦁ Kajzerka Kurczak Premium
⦁ McMuffin® Twarożek i Rzodkiewka
⦁ Sałatka kurczak Premium
⦁ Sałatka
⦁ McWrap® Klasyczny
⦁ Maestro Red Hot Chili
McDonald's zapewnia, że obecnie wszystkie produkty zawierające sałatę są przebadane i bezpieczne dla zdrowia:
W trosce o zdrowie naszych gości informujemy, że 2 września 2020 roku otrzymaliśmy od naszego dostawcy, firmy Eisberg sp. z o.o. informację, że w niektórych partiach produktów z dodatkiem rukoli, które dostarcza między innymi do naszych restauracji, wykryto obecność bakterii salmonella. Obecnie w naszych restauracjach znajdują się produkty z dodatkiem rukoli z właściwą mikrobiologią.
Czytaj także:
⦁ Listeria w hamburgerach z marketu. GIS wydaje ostrzeżenie publiczne i wycofuje skażone produkty⦁ Mikroplastik nasz powszedni. Tygodniowo zjadamy go tyle, ile odpowiada karcie kredytowej
⦁ Stek z drukarki 3D. Tak może wyglądać przyszłość przemysłu mięsnego
źródło: GIS/gov.pl