28 dni – tak długo koronawirus może utrzymywać się na tych powierzchniach [NOWE BADANIA]
Naukowcy z Australii obalili wszystkie dotychczasowe ustalenia dotyczące czasu, jaki jest w stanie przetrwać wirus SARS-CoV-2 na powierzchniach różnych przedmiotów. Badacze z rządowej agencji ds. badań naukowych CSIRO na łamach prestiżowego "Virology Journal" udowodnili, że patogen powodujący covid-19 jest dużo bardziej wytrzymały niż dotąd sądzono, zwłaszcza w niższych temperaturach.
W takich samych warunkach wirus grypy typu A jest zakaźny "tylko" przez 17 dni.
Badania naukowców z CSIRO, które przeprowadzono w Australian Center for Disease Preparedness (ACDP) w Geelong wykazały, że wirus SARS-CoV-2 ma tendencję do tego, by dłużej utrzymywać się na nieporowatych lub gładkich powierzchniach tj. szkło, stal nierdzewna i winyl w porównaniu do porowatych i złożonych powierzchni, tj. bawełna.
Koronawirus może przetrwać 28 dni w warunkach laboratoryjnych
Koronawirus pozostaje najdłużej aktywny w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza) – wtedy może przetrwać nawet do 28 dni.W temperaturze około 40 stopni Celsjusza nie będzie zaś w stanie przetrwać dłużej niż dobę.
– Nasze wyniki pokazują, że SARS-CoV-2 może pozostawać zakaźny na powierzchniach przez długi czas, co wzmacnia potrzebę stosowania dobrych praktyk, takich jak regularne mycie rąk i systematyczne czyszczenie gładkich powierzchni – przekonuje dr Eagle.
Dlaczego ogniska covid-19 często wybuchają w zakładach mięsnych? Nowe ustalenia
Według BBC, autorzy badania sugerują, że zdolność do utrzymywania się koronawirusa na powierzchniach ze stali nierdzewnej w niższych temperaturach może wyjaśniać ogniska covid-19 w wielu zakładach przetwórstwa mięsnego i ubojniach na całym świecie.Jak dotąd tysiące pracowników tego typu przedsiębiorstw uzyskało pozytywne wyniki testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 (wcześniej sugerowano, że powodem zwiększonej fali zakażeń wśród zatrudnionych tam ludzi jest praca w chłodzie i konieczność przekrzykiwania hałaśliwych maszyn).
Światowa Organizacja Zdrowia nadal podkreśla, że dotąd nie potwierdzono żadnego przypadku zakażenia covid-19 poprzez produkty spożywcze czy opakowania. Dotąd nie było też doniesień o tym, by ludzie mogli się zakażać wyłącznie poprzez kontakt z zakażonymi powierzchniami.
Australijczycy podkreślają, że ich eksperymenty zostały przeprowadzone w warunkach przyjaznych dla wirusów (w ciemnym pomieszczeniu o stabilnej temperaturze oraz wilgotności).
W rzeczywistości koronawirus może zachowywać się inaczej, co nie wyklucza konieczności zwracania szczególnej uwagi na dbanie o higienę i częste dezynfekowanie gładkich powierzchni (od klamek ze stali nierdzewnej po szklane wyświetlacze smartfonów).
Najnowsze informacje na temat koronawirusa:
⦁ Koronawirus atakuje nawet... poniżej pasa. Nietypowe powikłania covid-19 u mężczyzn⦁ Technologia LED UV-C – sposób na pokonanie pandemii covid-19?
⦁ Pracujesz zdalnie? Twój pracodawca powinien płacić nawet za... papier toaletowy — twierdzą Holendrzy
źródło: BBC/ Reuters / "Virology Journal"