Wymarzone miejsce na wakacje. Dlaczego Południowy Tyrol od lat przyciąga turystów jak magnes?
Turyści, zwłaszcza pasjonaci sportów zimowych, odwiedzają go bardzo chętnie i to w każdym sezonie, między innymi z uwagi na 300 dni słońca w ciągu roku – choć to tylko jeden z jego licznych atutów. Jako najbardziej wysunięty na północ region Włoch leży w sercu jednego z najbardziej majestatycznych pasm górskich na Ziemi – Dolomitów. Graniczący z Austrią i Szwajcarią Południowy Tyrol, bo o nim mowa, jest idealnym miejscem na spędzenie zimowego urlopu.
Wszystkie wymienione wyżej walory sprawiają, że Południowy Tyrol, autonomiczna prowincja i jedna z najbogatszych części Włoch, przyciąga jak magnes turystów zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, dlaczego ten region jest tak popularnym miejscem wypoczynkowym, to zapraszamy do lektury naszego południowotyrolskiego miniprzewodnika.
Krajobraz
Wizytówką Południowego Tyrolu są Dolomity. Alpejskie pasmo górskie, ciągnące się przez dużą część regionu aż po Trento, Belluno i wschodni Tyrol, zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowemu minerałowi o jasnej barwie – dolomitowi. Charakterystyczna skała, z której zbudowane są góry, to licząca ok. 250 milionów lat skamieniała rafa koralowa, która po zderzeniu płyt geologicznych w prehistorii uległa wypiętrzeniu.Południowy Tyrol leży w sercu jednego z najbardziej majestatycznych pasm górskich na Ziemi – Dolomitów•Fot.: Seiser Alm Marketing / Helmuth Rier
Pogoda
Południowy Tyrol to region na styku klimatu alpejskiego i śródziemnomorskiego. Z jednej strony nigdy nie brakuje tutaj śniegu (co jest zasługą ośrodków narciarskich zlokalizowanych na wysokości ponad 1500 m n.p.m. i powszechnie używanych nowoczesnych armatek śnieżnych), z drugiej kraina daje gwarancję 300 słonecznych dni w ciągu roku, co stwarza świetne warunki zarówno do uprawiania narciarstwa, jak i zimowych wędrówek czy innych aktywności na świeżym powietrzu.Południowy Tyrol to region na styku klimatu alpejskiego i śródziemnomorskiego. Zawsze obecny na stokach śnieg i 300 dni słonecznych w ciągu roku to jego wizytówki•Fot.: IDM Südtirol / Alex Filz
Historia
Południowy Tyrol to mieszanka różnych wpływów kulturowych: tyrolskich, włoskich oraz ladyńskich. Zamieszkujący go ludzie porozumiewają się w trzech językach: niemieckim (70 proc.), włoskim (25 proc.), a w niektórych dolinach ladyńskim (5 proc.), który jest starym językiem retoromańskich. Pełne beztroskiej radości nastawienie do codzienności (włoskie dolce vita) przeplata się z twardo stąpającym po ziemi górskim stylem życia typowym dla Austriaków.Ötzi, najstarsza na świecie lodowa ludzka mumia w Muzeum Archeologicznym Górnej Adygi w Bolzano, stolicy Południowego Tyrolu, we Włoszech•Fot.: IDM Südtirol / Oskar Verant
Rekreacja
Południowy Tyrol cieszy się niezmienną popularnością wśród turystów wyjeżdżających na narty za granicę. W tej prowincji Włoch działa ponad 30 ośrodków narciarskich, z czego duża część działa w ramach Dolomiti Superski, czyli największej infrastruktury narciarskiej we Włoszech – składa się ona z ponad 1200 kilometrów tras narciarskich i przeszło 450 wyciągów narciarskich.Z uwagi na rozbudowaną infrastrukturę sportową Południowy Tyrol jest prawdziwym rajem dla miłośników sportów zimowych•Fot.: IDM Südtirol / Alex Moling
Kuchnia
Kuchnia południowotyrolska o wielusetletniej tradycji jest samowystarczalna, ponieważ w dużej mierze bazuje od lat na składnikach dostępnych w regionie i okolicach. Jako pochodna historii i kultury tego regionu, stanowi mariaż alpejskich specjałów ze śródziemnomorskimi potrawami. Dzięki tej różnorodności smaków każdy znajdzie w niej coś dla siebie, począwszy od przyjemnego aperitivo, poprzez pikantne przystawki, domowej produkcji makarony lub regionalne knedle, a skończywszy na deserze przy pysznym włoskim espresso.Jednym z najbardziej znanych składników tej kuchni jest Speck, czyli wędzona szynka, która jako regionalny wyrób południowotyrolski została wpisana na unijną listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym. Wśród lokalnych przysmaków znajdziemy też Schüttelbrot (płaski, twardy chleb), jabłka i przetwory z nich, miód, a także sery. Jednak to wina są prawdziwą dumą regionu, zarówno białe, jak i czerwone.
Kuchnia Południowego Tyrolu stanowi mariaż alpejskich specjałów z włoskimi potrawami•Fot.: IDM Südtirol / Alex Moling
Południowy Tyrol można nazwać zagłębiem lokali gastronomicznych na światowym poziomie. Wiele miejscowych restauracji, prowadzonych przez utalentowanych szefów kuchni, zostało wyróżnionych prestiżowymi "czapkami kucharskimi" i gwiazdkami Michelin – na tak małej przestrzeni jest 20 restauracji wyróżnionych 25 gwiazdkami!
Jak dotrzeć do Południowego Tyrolu?
• PociągiemDo wyboru mamy dwie trasy: Monachium – Innsbruck – Brenner/Brennero – Bolzano/Bozen oraz Wiedeń – Salzburg – Innsbruck – Brenner – Bolzano.
• Samochodem
Dojazd trasą Brennerpass lub „drogą brennerską" (Brennerstraße). Podróż z Warszawy zajmie około 15 godzin, a z Krakowa około 11.
• Samolotem
Lotniska położone najbliżej Południowego Tyrolu są zlokalizowane w Innsbrucku lub w Weronie. Inne znajdują się w Monachium, Wenecji, Treviso, Bergamo i Mediolanie.
Więcej informacji pod adresem: https://www.suedtirol.info/pl/informacje/dojazd
Artykuł powstał we współpracy z Südtirol