Garnek garnkowi nierówny. Oto 5 powodów, dla których warto zainwestować w najlepszy możliwy zestaw

Monika Przybysz
Bez nich kuchnia byłaby tylko kolejnym pokojem z mnóstwem szafek. Garnki, bo o nich mowa, to przedmioty, które pomimo pędzącego tempem błyskawicy rozwoju technologicznego wciąż niezmiennie pozostają… garnkami. Ale czy na pewno?
Fot. materiały prasowe
Może jeśli chodzi o kształt — a i to nie zawsze. Warto o tym pamiętać, gdyby zdarzyło się wam rozmawiać na temat sprzętów domowych z profesjonalnym kucharzem. Stwierdzenie: “garnek to tylko garnek” może rozpocząć niekończącą się opowieść na temat stopów różnych metali, kształtów rączek i uchwytów czy grubości dna.

Jeśli będziecie mieć okazję wysłuchać takiego wykładu, róbcie notatki albo przynajmniej starajcie się zapamiętać jak najwięcej informacji. Bo wbrew temu, co można by sądzić, sukces w kuchni naprawdę w gigantycznym stopniu zależy od jakości garnków i patelni.


Szukając nowego zestawu warto więc spoglądać na półki ze sprzętem stworzonym w oparciu o wysokie profesjonalne standardy. Jedną z marek, którą zdecydowanie mógłby wam polecić zawodowy kucharz, jest WMF.

Ten niemiecki producent sprzętów kuchennych ma w swojej ofercie cały przekrój akcesoriów: od noży, przez sztućce po zastawę, jednak to na garnki z linii Fusiontec powinni zwrócić szczególną uwagę zarówno ci z nas, którzy aspirują do miana domowych master chefów, jak i ci, którym satysfakcję sprawia przygotowanie prostych, codziennych posiłków.

Oto argumenty, które sprawiły, że spojrzeliśmy na gotowanie zupełnie inaczej.

1. Lepszy garnek, to lepszy smak

Zanim powiecie, że to typowy chwyt reklamowy, zadam jedno pytanie: jak często zdarza wam się wybrać w restauracji dość proste dane, powiedzmy polędwiczki z kurczaka, i zachwycać się, że są tak pięknie przyrumienione, delikatne i soczyste?

Nic nie ujmując kucharzowi, przy tego typu prostych posiłkach największą rolę gra… wiedza, zarówno ta o kuchennych sprzętach, jak i zakresu technik kuchennych. Dlaczego? Bo, aby mięso przyrumieniło się równomiernie, trzeba przede wszystkim bardzo mocno i dokładnie rozgrzać powierzchnię garnka lub patelni.

Szybkie obsmażanie ma dwie funkcje: po pierwsze “zamyka” mięso, czyli zapobiega wyciekaniu soków na zewnątrz, a po drugie sprawia, że drób “łapie” charakterystyczny złoty kolor. Oto sekret soczystości i zarumienionej skórki.
Fot. materiały prasowe
Problem w tym, że osiągnięcie wystarczająco wysokiej i stabilnej temperatury jest dla wielu garnków nieosiągalne. Pracę domowym kucharzom utrudniają przede wszystkim te o cienkich dnach, jak również te, które wykonano z kiepskich stopów metali.

Garnek, który ma nam pomóc uzyskać jak najlepsze rezultaty musi więc szybko się nagrzewać, trzymać ciepło i rozprowadzać je po całej powierzchni naczynia. Takie właśnie są garnki należące do dwóch linii WMF: Fusiontec Mineral oraz Fusiontec Functional.

2. Ekstremalnie długa gwarancja

Zanim przejdziemy do tego, co sprawia, że garnki z linii Fusiontec należą do najbardziej wytrzymałych, trzeba zaznaczyć jedną rzecz bardzo wyraźnie: WMF daje aż trzydzieści lat gwarancji na materiał, z którego wyprodukowane są naczynia.

Trzy dekady. A teraz zastanów się, ile rzeczy w twojej kuchni ma tyle lat? A trzydziestoletnia gwarancja to właściwie tylko symbol. Istnieje spora szansa, że Fusiontec posłuży wam znacznie dłużej — wam, albo waszym dzieciom.

3. Unikalna technologia

Fusiontec to z jednej strony nazwa linii produktów, a z drugiej unikalny materiał — rodzaj stali nierdzewnej — z której odlane zostały garnki WMF.

Aby stworzyć ten niezwykły stop należy połączyć ze sobą ponad 20 różnych minerałów. W efekcie uzyskujemy mieszankę o niezwykle różnorodnych właściwościach. Jak przekonują przedstawiciele marki, Fusiontec posiada aż 5 charakterystyk, właściwych dla różnego rodzaju naczyń kuchennych.

Nagrzewa się równie szybko, jak miedź — materiał, który właśnie z tego względu jest darzony sporą estymą w kulinarnym świecie. Kiedy następnym razem włączycie program o gotowaniu, wypatrujcie charakterystycznych złoto-pomarańczowych naczyń — na dostrzeżecie je w którymś z kadrów.

Kolejną cechę Fusiontec “odziedziczył” po żeliwie: utrzymuje ciepło tak samo długo, jak ten niezwykle ciężki stop metalu. Jeśli chodzi natomiast o dystrybucję ciepła po powierzchni naczynia, tu inspiracją dla projektantów było aluminium.

Fusiontec jest również odporny na rdzę i kwasy, jak również dziecinnie łatwy w utrzymaniu i konserwacji — podobnie jak najlepszy rodzaj stali nierdzewnej, stal 18/10.

Istotną cechą wszystkich akcesoriów kuchennych są również właściwości chemiczne ich powłok. Ważne, aby powierzchnia naczynia była obojętna, czyli nie wdawała się w reakcje z różnymi substancjami wykorzystywanymi podczas gotowania. Najwyższe właściwości tego rodzaju wykazuje szkło, jak również naczynia Fusiontec.
Fot. materiały prasowe

4. Funkcjonalność

Dobry materiał to jeszcze nie wszystko — liczy się jakość i sposób wykonania. W przypadku akcesoriów tak mocno “użytkowych”, jak garnki, dobry, ergonomiczny projekt jest kwestią kluczową.

I mowa tu zarówno o samym garnku, wyposażonym w spore, wygodne rączki, jak i o pokrywce. Te, dodawane do zestawów Fusiontec Functional pełnią dwojaką funkcję: sprawdzają się zarówno podczas duszenia potraw, jak i odcedzania — ich unikalna konstrukcja pozwala wykonać ten “manewr” bez konieczności sięgania po durszlak.

Warto wspomnieć, że zarówno same garnki, jak i pokrywki Fusiontec nadają się do użycia w piekarniku, jak i do mycia w zmywarkach.

5. Design

Wspominany jako ostatni, jednak zdecydowanie nie najmniej ważny: design. Garnki Fusiontec są poręczne, ale i minimalistycznie estetyczne. Te z linii Fusiontec Mineral dostępne są w kolorach czarnym, ciemnego mosiądzu oraz różowego kwarcu. Z kolei czarne naczynia z gamy Fusiontec Functional zostały wzbogacone o nowoczesne, czerwone akcenty w funkcjonalnych pokrywkach?

Piękne i funkcjonalne — czego można chcieć więcej od garnków, które mają nam służyć przez co najmniej 30 lat?

Artykuł powstał we współpracy z firmą WMF.