Jak smakuje idealna kawa? Dzięki tym warsztatom na pewno się o tym przekonasz

Aneta Olender
Czym dla ciebie jest kawa? Jej smak, aromat? Może jest przyjemnością, może kubkiem energii chwyconym w biegu, może wspomnieniem z podróży, a być może to powrót do dzieciństwa, bo tak pachniał każdy poranek z rodzicami. Jedno jest pewne, kawa to nie tylko kawa... Przypomina o tym Nespresso, zapraszając nas na warsztaty Nespresso Masterclass.
Aleksandra i Michał Żebrowscy opowiedzieli o swoim porannym rytuale. Fot. Nespresso
Zaproszenie na warsztaty Nespresso Masterclass to tak naprawdę zaproszenie do świata kawy. Przewodnikiem po nim jest ekspert ds. kawy Rafał Łysy. To, w jaki sposób opowiada o aromatach, jak objaśnia złożoność smaków i zachęca do delektowania się każdym łykiem kawy, sprawia, że czujemy się tak, jakbyśmy brali udział w czymś, co śmiało można nazwać sztuką.

Jednak ta sztuka i ten świat dostępne są dla każdego, ponieważ spotkania odbywają się online i można do nich dołączyć w dowolnej chwili. Z filiżanką kawy oczywiście...
Rafał Łysy jest ekspertem ds. kawy w Nespresso.Fot. Nespresso
Rafał Łysy i towarzyszący mu goście specjalni, a także prowadzący cykl spotkań Jarosław Kuźniar, przenoszą nas do najodleglejszych zakątków globu. Na szlaku kawy, którym podążamy podczas warsztatów Nespresso Masterclass, na dłużej zatrzymamy się zarówno w Kolumbii, Indonezji, jak i we Włoszech.

Dzięki takim spotkaniom dowiemy się więcej na temat pochodzenia kawy i tego, jak wygląda obróbka ziaren. Możemy także wypróbować przepisy, którymi dzieli się z nami Nespresso. Nauczymy się przygotować aromatyczne napoje, których nie powstydziłby się profesjonalny barista.
Maria Dębska pija nawet 6 kaw dziennie.Fot. Nespresso

Podróż na Sumatrę

Kawa za każdym razem może smakować inaczej, mieć zupełnie inną strukturę. Za każdym razem może oznaczać inne doznania. Stwierdzenie, że jest to uczta dla zmysłów, nie jest nadużyciem, ani przesadą. Picie kawy to dla wielu osób rytuał, który pozwala delektować się chwilą.

W świecie pełnym aromatów i doskonałej kawy idealnie odnajduje się aktorka Maria Dębska. Pije ją często i pije jej dużo. Kawa niejednokrotnie jest dla niej ratunkiem, stawia na nogi podczas wielogodzinnych zdjęć na planie. Czy w takim razie ten smak mógł jej się znudzić? Bynajmniej. Tym bardziej, że Nespresso oferuje tych smaków wiele.

Kawy rzemieślnicze z kolekcji Master Origins, właśnie o nich możemy dowiedzieć się więcej podczas spotkania, w którym wzięła udział aktorka. Master Origins to precyzyjnie wyselekcjonowane kawy pochodzących z Indii, Indonezji, Etiopii, Nikaragui i Kolumbii.

O Indonezji więcej do powiedzenia miała Maria, która podczas pobytu na Bali trafiła na plantację kawy. Specyfika uprawy kawy i metody obróbki ziaren są bardzo różne, inne dla każdego miejsca, a to oczywiście wpływa na smak. Okazuje się także, że nie bez znaczenia jest tutaj kształt filiżanki. Jaki najlepiej wydobywa aromaty? Warto się przekonać, dołączając do warsztatów.

Bohaterkami tego odcinka są kawy Nespresso Master Origins Indonesia i Master Origins Aged Sumatra. To w oparciu o nie Rafał Łysy przygotował dwa wyjątkowe przepisy. Egzotyczna Indonezję na zimno i Korzenną Aged Sumatra są propozycjami, które bez problemu przygotujemy w domu.
Hanna Lis najbardziej lubi momenty, kiedy kawę może pić w towarzystwie.Fot. Nespresso

Drugie życie kapsułki

– Jeśli miałabym pić rano kawę w biegu, pędząc do drzwi na jednej nodze, to wolę jej w ogóle nie pić. Dla mnie pice kawy to rytuał. Chce poczuć ten zapach, ten smak – stwierdza Hanna Lis.

Dziennikarka dodaje także, że najbardziej lubi pić kawę, kiedy może to robić z kimś, bo kawa w wielu domach, w wielu zakątach świata, jest przecież przyczynkiem do spotkania.

Podczas kolejnych warsztatów dowiadujemy się również, jakie znaczenie ma środowisko dla Nespresso i jak Nespresso stara się o nie dbać, uświadamiając i włączając w te działania swoich klientów.

Kawa Nespresso zamykana jest w kapsułkach, które zrobione są z aluminium. Aluminium chroni wszelkie aromaty, zamyka je w kawie nie pozwalając, aby jakiekolwiek czynniki atmosferyczne na nie wpłynęły. Ważne jest jednak i to, że aluminium można przetwarzać.

Program recyklingu Nespresso działa od wielu lat. Aluminium ze zużytych kapsułek zyskuje drugie życie w postaci nowych kapsułek lub innych przedmiotów, takich jak długopisy Caran d’Ache czy rowery RE:CYCLE, które powstały we współpracy ze szwedzką firmą Velosophy.

Wiele zależy jednak od tych, którzy kawę piją, ale dzięki Nespresso nie wymaga to wysiłku. Zużyte kapsułki można oddawać kurierowi przy zamówieniu lub zanosić do butiku Nespresso. Wszystko oczywiście bezkosztowo.

Wracając jednak do kawy... Podczas tego spotkania ekspert ds. kawy Rafał Łysy pomaga zrozumieć, jaką drogę kawa, a raczej jej ziarno, musi przejść, aby trafić do naszego ulubionego kubka. To proces wymagający i złożony.

Master Origins Aged Sumatra, ulubiona kawa Hanny Lis, to kawa, której ziarna dojrzewają przez trzy lata zanim zostaną wypalone i zmielone. Dzięki temu kawa ma pikantny, drzewny profil oraz aksamitny i delikatny smak z wyczuwalnymi nutami kakao oraz słodkiego karmelu. Natomiast jeśli ktoś preferuje kawę łagodniejszą, to powinien sięgnąć choćby po soczyście owocową Master Origins Colombia.

Te warsztaty wzbogacą nas także o wiedzę, która pozwoli przygotować kolejne dwa kawowe napoje: Bananową Sambę i Pomarańczowa Delicję.
U Żebrowskich kawę podaje się do łóżka.Fot. Nespresso

Nasze ulubione kawy

Kawa z dodatkami to dla części osób profanacja. Na tę kwestię inaczej patrzy jednak Nespresso. – W Nespresso wierzymy, że nie ma jednego słusznego sposobu picia kawy. Kawa ma nam smakować – mówi Rafał Łysy.

Ekspert ds. kawy zdradza m.in. która kawa idealnie komponuje się z mlekiem. Dedykowana takim rozwiązaniom jest kolekcja Barista Creations. Jej częścią jest Barista Scuro, jedna z ulubionych kaw klientów Nespresso. Średnio intensywna, idealnie łączy się ze słodyczą mleka.

Wśród tych, po które najchętniej sięgają klienci, jest także Ispirazione Firenze Arpeggio. To z kolei kolekcja Ispirazione Italiana, hołd dla wielkich włoskich miast i specyfiki wypalania tam kawy.

Łyk Ispirazione Firenze Arpeggio oznacza wizytę we Florencji. Aleksandra i Michał Żebrowscy, którzy uczestniczą w warsztatach, wspominają, że ta kawa przypomina im smak włoskiego espresso. Łączy lekko owocowe nuty, charakterystycznych dla północnej części Włoch i głębszych nut kawowych, spotykanych na południu kraju.

W domu państwa Żebrowskich wszystko zaczyna się od kawy, bo kawa to rytuały, momenty, które zbliżają, pozwalają dobrze nastawić się na cały dzień. Okazuje się, że Michał Żebrowski już od 12 lat codziennie rano zaskakuje swoją żonę, przynosząc jej kawę do łóżka. Za każdym razem inną.

Inną propozycję ma dla nas także Rafał Łysy. Jego Korzenna Śliwka przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom deserów, podobnie jak Miętowa Mochi, która jest bardziej orzeźwiającym wyborem.

Warsztaty Nespresso Masterclass można obejrzeć tutaj.

Artykuł powstał we współpracy z Nespresso.