Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki

Weronika Tomaszewska-Michalak
"Nie jedz, bo to na święta". Często słyszymy to w naszych domach przed świętami. Jednak, gdy nadejdą dni świętowania, to jedzenia jest tak dużo, że nie da się przejeść. I co wtedy zrobić? Największy problem może być z wypiekami. Jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem i zapachem przez długi czas?
Sprawdzone triki na przechowywanie wypieków. pixabay.com/congerdesign
Piernik, makowiec, chlebek - polskie świąteczne stoły wypełnione są tymi wypiekami. Jednak co zrobić, gdy po świętach zostanie ich jeszcze bardzo dużo? Jak je przechowywać, aby nie straciły pysznego smaku? Te sposoby powinien znać każdy kto piecze i kupuje ciasta na święta. Oto sprawdzone proste triki.

Do ich wykonania będziemy potrzebować, choć jednej z tych rzeczy:


Zawinięcie wypieku w folię aluminiową stosujemy szczególnie w przypadku ciast z kremem (np. ptysie, desery, torty). To zapobiega również wysuszaniu się kremu. Przechowywane w ten sposób zachowają swój smak i świeżość.


Użycie zamykanego pudełka wydawać by się mogło banalne. Jednak często o tym zapominamy. Zdarza ci się, że schowane ciasto do lodówki przeszło zapachem leżącego tam też mięska? Dlatego tak ważne jest używanie zamkniętych pojemników, by zabezpieczyć twoje ciasto przed agresją innych produktów z lodówki. Hermetyczny pojemnik pozwoli nie tylko zachować świeżość, ale z pewnością wydłuży ją o 2-3 dni.

Lodówka oczywiście wydłuża świeżość i zachowuje smak wypieku. To podstawowe narzędzie, z którego korzystasz. Jednak warto pamiętać, że każde ciasto zachowuje się w niej inaczej. Są też takie wypieki, które w lodówce mogą leżeć tylko jeden dzień.

Ważne rady jak przechowywać wypieki:


Czytaj także: Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler