Co zrobić, by wypieki poleżały dłużej? Poznaj sprawdzone triki
"Nie jedz, bo to na święta". Często słyszymy to w naszych domach przed świętami. Jednak, gdy nadejdą dni świętowania, to jedzenia jest tak dużo, że nie da się przejeść. I co wtedy zrobić? Największy problem może być z wypiekami. Jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem i zapachem przez długi czas?
Do ich wykonania będziemy potrzebować, choć jednej z tych rzeczy:
- folii aluminiowej
- zamykanych pojemników
- lodówki
Zawinięcie wypieku w folię aluminiową stosujemy szczególnie w przypadku ciast z kremem (np. ptysie, desery, torty). To zapobiega również wysuszaniu się kremu. Przechowywane w ten sposób zachowają swój smak i świeżość.
Użycie zamykanego pudełka wydawać by się mogło banalne. Jednak często o tym zapominamy. Zdarza ci się, że schowane ciasto do lodówki przeszło zapachem leżącego tam też mięska? Dlatego tak ważne jest używanie zamkniętych pojemników, by zabezpieczyć twoje ciasto przed agresją innych produktów z lodówki. Hermetyczny pojemnik pozwoli nie tylko zachować świeżość, ale z pewnością wydłuży ją o 2-3 dni.
Lodówka oczywiście wydłuża świeżość i zachowuje smak wypieku. To podstawowe narzędzie, z którego korzystasz. Jednak warto pamiętać, że każde ciasto zachowuje się w niej inaczej. Są też takie wypieki, które w lodówce mogą leżeć tylko jeden dzień.
Ważne rady jak przechowywać wypieki:
- Zawsze musisz zdecydować, czy będziesz przechowywać ciasta w lodówce czy w temperaturze pokojowej. Nic tak negatywnie nie wpływa na świeżość ciasta, jak gwałtowna albo częsta zmiana temperatury.
- Tarty, szczególnie te wykończone owocami, możesz przechowywać w lodówce dwa dni.
- Ciasta typu babki piaskowe, zebry lepiej owinąć nie w folię aluminiową, tylko spożywczą, szczelnie. Wtedy wytrzymają w lodówce nawet 10 dni po upieczeniu.
- Bez względu na nadzienie ciasta, zawartość mniejszych lub większych kawałków czekolady, karmelu czy też orzeszków – przechowuj w 18 stopniach C, w szczelnym pojemniku, folii. Nie wystawiaj ich na działanie słońca czy wilgoci.
- Ciasta kruche możesz przechowywać znacznie dłużej, nawet do 15 dni.
Czytaj także: Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler