Najlepszy mus czekoladowy. Ania Starmach podała swój sekretny przepis

Weronika Tomaszewska
Nie od dziś wiadomo, że w kuchni Ani Starmach rządzą słodkie przysmaki. Blogerka kulinarna chętnie dzieli się z fanami, swoimi szybkimi i prostymi przepisami. Tym razem nie mogło być inaczej. Zdradziła swój najlepszy sposób na zrobienie musu czekoladowego. Ten deser z pewnością poprawi wam humor po ciężkim dniu pracy. Oto sprawdzona metoda na najlepszy mus.
Z tego przepisu mus czekoladowy zawsze wyjdzie wam pyszny i puszysty. Fot. Instagram/@ania_starmach
Lubicie czekoladę? Jednak ta w kostkach już wam się znudziła. Szukacie pomysłu na szybki przepis na coś z czekolady?

Znana polska publicystka, Anna Starmach, podzieliła się wyjątkowym przepisem na kreatywne wykorzystanie gorzkiej czekolady. "To najlepszy mus czekoladowy jaki jedliście" - czytamy we wpisie na instagramowym profilu Ani.

Jakie składniki potrzebujemy do zrobienia musu czekoladowego według przepisu Anny Starmach?




Krok po kroku jak wykonać mus czekoladowy:

1. Najpierw zagotuj w garnku szklankę wody, a następnie ustaw nad garnkiem miskę i umieść w niej kawałki połamanej czekolady. Unosząca się nad miską para wodna roztopi czekoladę.
2. Gdy zacznie się ona topić, dodaj do niej masło, a po ich rozpuszczeniu ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.
3. Następnie oddziel białka od żółtek, dodaj żółtka do czekolady i całość wymieszaj.
4. Potem dodaj jeszcze cukier puder i ponownie wymieszaj całość.
5. Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, by stała się ona lżejsza.
6. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj z dużą delikatnością. Chodzi bowiem o to, by uzyskany mus był jak najbardziej puszysty.
7. Gotowy mus przełóż do miseczki i schładzaj w lodówce.

I gotowe!

Dodatkowo Anna Starmach radzi, by spożyć go dopiero po około godzinnym chłodzeniu.

Co dodać do musu czekoladowego?


Do musu czekoladowego warto dodać owoce. Najlepiej sprawdzą się maliny świeże lub mrożone. Świetnie przełamują słodycz czekolady.

Zamrożone maliny można podgrzać w garnku. Wtedy delikatnie rozgniatamy je widelcem (tak, żeby powstało puree). Pyszne gorące maliny wystarczy wyłożyć na mus czekoladowy. I szybki deser gotowy.

Czytaj także: Błyskawiczny przepis na sernik Gosi Ohme. Fani są zachwyceni "Jest obłędny"