Wojna amerykańsko-włoska o carbonarę. "To jak włożyć mortadelę w sushi"

Alicja Cembrowska
Włoska kuchnia znana jest na całym świecie, podobnie jak miłość Włochów do ojczyzny i tradycji. Gdy zatem "New York Times" polecił specyficzny przepis na carbonarę, szefowie kuchni z Italii nie kryli oburzenia.
Włosi oburzyli się na przepis "wędzonej carbonary z pomidorami" Bruna Branco/Unsplash

Pomidory w makaronie carbonara?

Zaczęło się od pozornie niewinnego przepisu "na wędzoną carbonarę pomidorową" na stronie NYT. Jego autorka, Kay Chun, przyznała, że oczywiście wie, że do tego jednego z najbardziej klasycznych makaronów nie dodaje się się pomidorów, uznała jednak, że dodają one ciekawego smaku.

Nie dla wszystkich ta ingerencja w tradycyjne danie była jednak "ciekawa", a to dopiero początek... Autorka przepisu użyła bowiem bekonu, który według niej jest bardziej powszechny i nadaje potrawie "wędzoną nutę", a nie esencji włoskiej kuchni, czyli wędliny guanciale. Zamiast pecorino posypała makaron parmezanem.
Czytaj także: Pizza z patelni? To nie problem! Wypróbuj najłatwiejszy przepis z okazji Dnia Pizzy 2021
Najpierw posypały się komentarze smakoszy w mediach społecznościowych, a potem wieść dotarła do szefów kuchni i stowarzyszenia rolników Coldiretti, które określiło wędzoną carbonarę jako "wierzchołek góry lodowej w fałszowaniu tradycyjnych włoskich potraw".


"Fałszywe przepisy niszczą włoską kulturę"

– To jakby włożyć salami do cappuccino lub mortadelę w sushi. Ok, niech będzie takie danie, ale nie nazywajmy tego sushi, podobnie tutaj – carbonara z pomidorem nie jest carbonarą. To jakieś inne danie – skomentował Alessandro Pipero, szef kuchni w Rzymie, nazywany "królem carbonary".

Do sprawy jeszcze ostrzej odnieśli się rolnicy z Coldiretii. "Największe ryzyko 'fałszywego dania' polega na tym, że wypiera ono danie autentyczne, upowszechnia się i trywializuje tradycję i lokalne produkty, które pozyskiwane są w unikalny sposób" – oznajmili. W oświadczeniu stowarzyszenie dodało, że makaron carbonara jest jednym z wielu przykładów na modyfikowanie włoskich specjałów.

"Caprese podaje się ze zwykłym serem, zamiast z mozzarellą di bufala lub fior di latte, a są też przypadki makaronów z pesto podawanych z migdałami, orzechami włoskimi lub pistacjami zamiast orzeszków piniowych" – dodali Włosi.

źródło: theguardian.com