Salmonella w mięsie mielonym z Lidla i sznyclach dostępnych w Biedronce. GIS ostrzega [UWAGA]

Monika Piorun
Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella w mięsie mielonym z fileta kurczaka wyprodukowanym przez Animex Kutno Sp. z o.o dla sieci Lidl oraz w sznyclach drobiowych dla Jeronimo Martins, właściciela sieci Biedronka. GIS potwierdza, że producent rozpoczął wycofywanie z rynku produkty, których spożycie grozi zatruciem.
W drobiowym mięsie dostępnym w wielu popularnych marketach potwierdzono obecność bakterii Salmonella. Fot. Alexas_Photos/Pixaby.com/ Public Domain


Mięso, którego zjedzenie może wywołać zatrucie pokarmowe, pojawiło się w ofercie największych supermarketów w Polsce — sieci Biedronka oraz Lidl. Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że "mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy".

Salmonella w mięsie. Które produkty wycofano z Lidla i Biedronki?

W których produktach znaleziono zanieczyszczenia mikrobiologiczne? Podajemy wszystkie szczegóły. Bakterie Salmonella z grupy O:9 zostały wykryte w 4 z 5 próbek:


Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.



Bakterie Salmonella Enteritidis wykryto zaś w 2 z 5 próbek:

Biedronka potwierdziła wycofanie z obrotu wyżej wymienionych partii produktów i prosi klientów, którzy zakupili skażony Salmonellą sznycel z piersi kurczaka o wyrzucenie go lub zwrot do najbliższego sklepu, w którym został zakupiony.

Wedle zapewnień Jeronimo Martins, koszty, jakie ponieśli w tym przypadku klienci, mają być zwrócone wszystkim konsumentom, którzy zwrócą produkt wraz z opakowaniem poświadczającym konkretne numery serii i datę przydatności produktu. Podobne działania podjął też Lidl.

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. ogłosił, że po otrzymaniu informacji o obecności bakterii Salmonella w wyprodukowanym przez nich mięsie rozpoczęto natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego oraz podjęto wdrażanie procedury wycofywania z rynku wskazanych przez służby sanitarne produktów. W zakładach została też przeprowadzona urzędowa kontrola Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Czytaj także: Kiedy najbliższa niedziela handlowa? Czy sklepy będą otwarte 7 marca? [WYJAŚNIAMY]

CIEKAWOSTKA

Nazwa SALMONELLA pochodzi od nazwiska amerykańskiego weterynarza Daniela Elmera Salmona (1850-1914), który przyczynił się do odkrycia bakterii zidentyfikowanych podczas pomoru świń pod koniec XIX wieku.

Bakterie Salmonella wywołują zatrucia pokarmowe (salmonellozy) i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które mogą być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, seniorów oraz osób z obniżoną odpornością, szczególnie narażonych na odwodnienie, do którego może dojść z powodu choroby.

Objawy zakażenia (tj. ból brzucha i głowy, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura) mogą pojawić się po około 8 godz. od zjedzenia skażonego produktu (najczęściej po 18-24 godz.). Chorym w początkowej fazie może pomóc węgiel leczniczy, w dalszej kolejności można zastosować antybiotyki (na zalecenie lekarza) lub specjalistyczne leczenie.

Czytaj także: Roślinna rewolucja w McDonald's. Kanapka McPlant bez mięsa będzie w stałej ofercie fast food w 2021

Dowiedz się więcej: