Niebanalny przepis na Wielkanoc. Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
Podczas śniadania wielkanocnego na świątecznym stole w wielu polskich domach nie może zabraknąć białej kiełbasy z sosem chrzanowym. Jednak to zestawienie mogło się już znudzić. Jak w niebanalny i odmieniony sposób podać ten tradycyjny przysmak? Swój wyjątkowy przepis zdradziła znana polska restauratorka.
Ten sposób na białą kiełbasę odmieni twoją kuchnie. Fot. pixabay.com/ planet_fox
Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskich kulinariów. Oprócz tego, że pełni rolę gospodyni programu "Kuchenne rewolucje", to w dodatku ma na swoim koncie wiele książek kucharskich czy felietonów kulinarnych.

Jej przepisy na tradycyjne dania kuchni polskiej robią prawdziwą furorę. Tym razem Gessler zdradziła swój sposób na podanie białej kiełbasy. Smak tego dania z pewnością zaskoczy wszystkich domowników i gości.
Czytaj także: 5 ciast na jesień wg Lary Gessler, które warte są grzechu i dodatkowych treningów na siłowni
Oto jeden z wielkanocnych przepisów Magdy Gessler – biała kiełbasa z konfiturą z cebuli. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.

Składniki na konfiturę:

Przygotowanie konfitury z cebuli według Magdy Gessler:

1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
2. Na patelni lub w rondelku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor.
3. Następnie dodaj cukier i smaż do momentu rozpuszczenia.
4. Potem dolej wino i wodę.
5. Duś na wolnym ogniu (przez godzinę), aż cebula całkowicie się rozpuści.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.


Ten nieoczywisty sposób na dodatek do kiełbasy może stanowić idealny zamiennik klasycznego sosu chrzanowego. Co więcej, tak przygotowaną konfiturę możemy włożyć do słoika i podawać do wielu innych mies.
Czytaj także: Życie Gessler stało się inspiracją do scenariusza. Wyjątkowy spektakl już niebawem na deskach teatru

Składniki na przygotowanie najlepszej białej kiełbasy:

Najpierw ugotuj w bulionie białą kiełbasę. Potem zrób zasmażkę z masła i mąki, zmieszaj ją z winem oraz sokiem z cytryny, a następnie dodaj do garnka z kiełbasą. Kolejno dosyp odrobinę cukru i gotowe.


Zobacz także inne przepisy Magdy Gessler: