Niebanalny przepis na Wielkanoc. Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler [PRZEPIS]
Podczas śniadania wielkanocnego na świątecznym stole w wielu polskich domach nie może zabraknąć białej kiełbasy z sosem chrzanowym. Jednak to zestawienie mogło się już znudzić. Jak w niebanalny i odmieniony sposób podać ten tradycyjny przysmak? Swój wyjątkowy przepis zdradziła znana polska restauratorka.
Jej przepisy na tradycyjne dania kuchni polskiej robią prawdziwą furorę. Tym razem Gessler zdradziła swój sposób na podanie białej kiełbasy. Smak tego dania z pewnością zaskoczy wszystkich domowników i gości.
Czytaj także: 5 ciast na jesień wg Lary Gessler, które warte są grzechu i dodatkowych treningów na siłowni
Oto jeden z wielkanocnych przepisów Magdy Gessler – biała kiełbasa z konfiturą z cebuli. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.Składniki na konfiturę:
- 5 cebul
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 150 ml wina i wody
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy
- pieprz
- sól
1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.Przygotowanie konfitury z cebuli według Magdy Gessler:
2. Na patelni lub w rondelku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor.
3. Następnie dodaj cukier i smaż do momentu rozpuszczenia.
4. Potem dolej wino i wodę.
5. Duś na wolnym ogniu (przez godzinę), aż cebula całkowicie się rozpuści.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Ten nieoczywisty sposób na dodatek do kiełbasy może stanowić idealny zamiennik klasycznego sosu chrzanowego. Co więcej, tak przygotowaną konfiturę możemy włożyć do słoika i podawać do wielu innych mies.
Czytaj także: Życie Gessler stało się inspiracją do scenariusza. Wyjątkowy spektakl już niebawem na deskach teatru
Składniki na przygotowanie najlepszej białej kiełbasy:
- 1 kg surowej, białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 kieliszek wina
- sok z cytryny
- szczypta cukru
Zobacz także inne przepisy Magdy Gessler:
- Jak zrobić dobrą rybę po grecku? Magda Gessler zdradziła najlepszy sposób
- Idealny do jaj i sałatek na Wielkanoc. Jak zrobić najlepszy domowy majonez według Magdy Gessler?
- Ten przepis na sałatkę jarzynową jest inny niż wszystkie. Gessler zdradziła swój niebanalny sposób