Wegetariański burger na stałe w McDonald’s. Bezmięsna kanapka dostępna we wszystkich restauracjach

Weronika Tomaszewska
Veggie Burger z kotletem warzywnym na stałe zagościł w menu McDonald’s. Bezmięsna kanapka jest już dostępna we wszystkich restauracjach w Polsce. Z jakich warzyw zrobiony jest ten vege burger? O jakie jeszcze wegetariańskie pozycje, popularne lokale, poszerzyły swoje oferty?
Na stałe do menu McDonald's wszedł właśnie warzywny burger. Fot. Facebook / McDonald's
Coraz częściej mówi się w Polsce o wegetarianizmie i weganizmie, a rynek jedzenia roślinnego bardziej zyskuje na znaczeniu. Jak podaje portal "noizz.pl", wielkopowierzchniowy przemysł zwierzęcy ma dla naszej planety gorszy wpływ, niż elektrownia Bełchatów.
To właśnie dlatego kolejne marki gastronomiczne wprowadzają coraz częściej roślinne zamienniki swoich produktów. Zarówno sieci handlowe, jak i aplikacje do zamawiania posiłków pokazują, że w ciągu ostatniego roku w Polsce doszło wręcz do podwojenia najróżniejszych roślinnych zamienników mięsnych dań i produktów.


Rozwój wegetarianizmu i weganizmu w Polsce

Według raportu "Kuchnia roślinna w Polsce" zrealizowanego na zlecenie "pyszne.pl" weganizm jest pojęciem coraz lepiej znanym Polakom. Ponad 60 proc. z nas prawidłowo wskazuje, że wiąże się on z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału.

Najwięcej, bo aż 73 proc. osób jadających dania w pełni roślinne, wybiera je ze względów zdrowotnych. Ważną rolę w popularyzacji weganizmu pełnią oczywiście restauracje. 34 proc. Polaków uważa, że oferta dań w 100 proc. roślinnych w restauracjach jest lepsza niż 5 lat temu.

Co więcej, zgodnie z danymi "Plant Based Foods Association" już w 2019 r. w Polsce ok. 30-40 proc. osób deklarowało, że stara się ograniczać spożycie mięsa. Z kolei 49% Polaków w wieku 25-34 lata deklarowało, że stosuje dni bez mięsa.

Co składa się na Veggie Burgera?

Restauracje McDonald’s postanowiły wyjść na przeciw potrzebom konsumentów i wprowadziły do stałej oferty roślinną pozycję. Veggie Burger to burger z kotletem warzywnym przygotowanym m.in. z marchwi, groszku i brokułów.

Choć sam kotlet jest bezmięsny, to kanapka zawiera też roztopiony plaster sera cheddar, kawałki pomidora oraz porcja drobno posiekanej sałaty. Do tego serwowany jest kremowy sos kanapkowy. Całość podawana jest w bułce obsypanej ziarnami sezamu. Od 21 kwietnia ta pozycja dostępna jest we wszystkich lokalach sieci w kraju.

"Oto Veggie Burger, na którego czekaliście! Jego wegenialny kotlet w chrupiącej panierce i wegestyczne połączenie warzyw i sera wprawią Was w wegentuzjazm!" – czytamy we wpisie McDonald's na Facebooku. Debiutowi Veggie Burgera towarzyszy kampania marketingowa skupiająca się na zabawie słowotwórczej. Do wybranych słów dodano przedrostek "wege", co nadaje im nowego znaczenia.

Vege nowość także w Burger Kingu

Niespełna dwa tygodnie temu przedstawiciele sieci restauracji "Burger King" także wprowadzili do swojej oferty vege nowość. To roślinne nuggetsy przygotowano na bazie soi. Jednak to nie pierwsza wegetariańska pozycja w tym lokalu. Już w 2019 roku "Burger King" wprowadził do menu "Rebel Whoppera" – pierwszego własnego burgera bez wołowiny, za to z roślinnym patty.
Czytaj także: Weganizm w Polsce jeszcze nigdy nie był aż tak popularny. Już co drugi Polak ogranicza mięso