Jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych? Kilka wskazówek, dzięki którym nie dasz się oszukać
Mimo, że truskawki w hipermarketach i sklepach spożywczych dostępne są przez cały rok, to najsmaczniejsze kupimy z końcem kwietnia, w maju i czerwcu. Wówczas rozpoczyna się sezon na polskie truskawki. Zdaniem wielu, to owoc z polskich pól jest najsmaczniejszy. Jak w gąszczu oferowanych owoców wybrać te polskie?
Jak odróżnić truskawki polskie od importowanych?
Jeśli robimy zakupy w sklepie spożywczym, to przy wyborze truskawek powinniśmy kierować się przede wszystkim oznaczeniami na etykiecie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sprzedawca ma obowiązek umieścić informację o tym, gdzie owoce zostały zebrane. Polskie truskawki: odmiany
Na opakowaniach może być też podana odmiana truskawek, co również jest wskazówką przy wyborze owoców. W Polsce dostępnych jest wiele odmian truskawek o zróżnicowanych terminach dojrzewania. Popularnymi odmianami wczesnymi i średniowczesny są m.in.: „Alba”, „Polka”, „Senga Sengana”. Powszechnie uprawianymi odmianami późnymi i bardzo późnymi są m.in.: „Perła”, „Malwina”, „Albion”. Polskie truskawki a zagraniczne
Sytuacja komplikuje się, gdy zakupy robimy na targowiskach. Skąd mamy mieć pewność, że owoce pochodzą z lubelskiego, a nie z hiszpańskiej prowincji Huelva? Przy wyborze truskawek powinniśmy kierować się kilkoma prostymi wskazówkami. Należy pamiętać jednak, że wiele zależy od odmiany truskawek, ale istnieje kilka uniwersalnych tropów, dzięki którym odnajdziemy rodzime owoce.1. Wygląd
Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to wygląd truskawki. Polskie owoce są mniejsze, drobniejsze i mają nieregularny kształt. Importowane truskawki często będą charakterystycznie się błyszczeć, ponieważ ciągle wielu producentów owoców stosuje woskowanie. Truskawki z Polski są też bardziej matowe.2. Wielkość i waga
Truskawki pochodzące z importu zwykle mają w sobie bardzo dużą ilość wody, przyjmują też o wiele więcej chemii, dlatego zazwyczaj będą duże większe. Mogą też sprawiać wrażenie “napompowanych”. Jeśli mamy możliwość, to możemy podnieść i porównać dwie truskawki o podobnej wielkości, ta cięższa powinna być polska. Oczywiście róbmy to tylko w rękawiczkach.3. Kolor
Zwracajmy uwagę także na kolor owoców. Polskie truskawki są jaśniejsze i wyraźnie czerwone, a nie bordowe i tak mocno nasycone, jak te zagraniczne. Oczywiście zależy to od odmiany, często importowane truskawki mają też nienaturalnie jasny odcień czerwieni i charakterystyczny połysk. Tak wyglądają polskie truskawki.•Fot. Michał Łepecki / Agencja Gazeta
4. Zielony kolor
Polskie truskawki, częściej niż zagraniczne będą miały zielone prześwity. Nie powinno nas to zniechęcać do zakupu. Nawet jak truskawki nie są jeszcze dojrzałe, to jeśli zostawimy je w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na balkonie lub parapecie, to po 2-3 dniach nabiorą koloru i będą gotowe do spożycia. 5. Szypułka
Szypułki, czyli listki truskawki, również mogą nam pomóc w rozróżnieniu ich pochodzenia. Tutaj znowu, wszystko zależy od odmiany, ale polska truskawka będzie miała szypułkę blisko owoca, w importowanej będzie ona odstawać.6. Zapach
Aromat polskich truskawek jest niedopodrobienia. Może zawieść nas wzrok, rozmiar, ale jeśli po wejściu do sklepu, poczujemy charakterystyczny zapach truskawek, to jesteśmy w dobrym miejscu. Importowana truskawka nie pachnie, ponieważ zawiera wiele substancji przedłużających jej przydatność do spożycia. W sezonie na stragany trafiają, często truskawki, które jeszcze dzień wcześniej były na krzaku, zatem będą miały charakterystyczny słodki zapach.7. Wygląd
Jeśli na targowisku zobaczymy koszyczek z lekko zakurzonymi owocami, to dobry znak. Umyta truskawka, puszcza soki, dlatego przed transportem nie zaleca się mycia owoców. Może truskawki lekko obsypane piaskiem nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale występuje duże prawdopodobieństwo, że będzie to polski owoc. A umycie zakupionych owoców pod bieżącą wodą zajmie nam chwilkę.Importowane truskawki mają charakterystyczny połysk.•Fot. Maksim Shutov/unsplash.com
Jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych?
Ufajmy sobie i własnej wiedzy i doświadczeniu. W sezonie na polskie truskawki często sprzedawcy dopuszczają się niepożądanych praktyk, sprzedając importowane truskawki pod polskim szyldem. W tym czasie nasza uwaga powinna być jeszcze bardziej wytężona. Dobre, bo polskie
Warto zwracać uwagę, z jakiego kraju pochodzą kupowane przez nas owoce. Polskie sezonowe owoce są przede wszystkim smaczniejsze, ale też bardziej ekologiczne. Nie przebywają długiej drogi w transporcie z europejskich krajów, przez co kupując je, w mniejszym stopniu przyczyniamy się do powstawania śladu węglowego.Czytaj także: https://natemat.pl/zdrowie/275331,ile-kalorii-maja-truskawki-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-w-truskawkach
Truskawki: wartości odżywcze
Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Truskawki dostarczają solidnej dawki witaminy C i witamin z grupy B oraz niewielkich ilości witaminy A i E. To również bogate źródło licznych mikroelementów, zwłaszcza żelaza czy wzmacniających kości wapnia i fosforu. Truskawki zawierają także kwas elagowy, który jest silnym antyoksydantem, wspierającym system immunologiczny. Osoby, które na co dzień zmagają się z cukrzycą, też mogą pozwolić sobie na skosztowanie tych letnich owoców. Truskawki mają niski indeks glikemiczny.