Oni dołączyli do akcji naTemat #OtwieramyGastro! Oto restauracje, które otwierają się 15 maja

Joanna Stawczyk
Kochani restauratorzy z całej Polski! Cudownie, że nasza akcja #OtwieramyGastro z naTemat odbiła się tak szerokim echem. Otrzymaliśmy mnóstwo zgłoszeń od fantastycznych miejsc, które z niecierpliwością czekają, aby ugościć Polaków dobrym jedzeniem i pozytywną atmosferą po powrocie z wielomiesięcznego lockdownu. Oni naprawdę odliczają minuty do otwarcia.
Oni dołączyli do akcji naTemat #OtwieramyGastro! Czekają na Was z otwartymi ramionami Fot. Archiwum prywatne/ Mały TAJ
Sporo restauracji zdecydowało się skorzystać z akcji #OtwieramyGastro z naTemat i pochwalić się swoimi unikalnymi miejscówkami. Pokazali w mailach ogromne podekscytowanie i to, jak bardzo cieszą się z ogólnopolskiego otwarcia gastronomii i powrotu do normalności przy jednoczesnym zachowaniu środków ostrożności.

Oddaliśmy im głos, by realnie wesprzeć gastronomię w powrocie do swojej najlepszej formy. Oto jak zapraszają do siebie.

Noon Bistro-Wine-Deli Warszawa

Duży wybór win oraz dania i delikatesy najlepszej jakości w sercu Miasteczka Wilanów. Do tego przyjazny klimat pięknego ogródka. Zapraszamy do Noon Bistro-Wine-Deli.
Noon Bistro-Wine-Deli WarszawaFot. Archiwum prywatne
Chcesz popracować w ciszy przy dobrej kawie i pysznym lunchu? Poplotkować z przyjaciółką? Szukasz kameralnego ogrodu na randkę w towarzystwie dobrego wina? Cokolwiek Cię do nas sprowadzi, przyjmiemy Cię i Twoich towarzyszy jak w domu. Odwiedźcie nas, tęskniliśmy za Wami.


Mazaya Falafel Kraków

Okres pandemii był bardzo trudny dla ekipy Mazaya Falafel, ale nie poddaliśmy się i zdecydowaliśmy na otwarcie naszej pierwszej restauracji - pierwsze lokale były bardzo skromne, a restauracja pokazała, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na środowisko i dobro zwierząt.
Mazaya Falafel KrakówFot. Archiwum prywatne
Od zawsze nie byliśmy nastawieni tylko na turystę i dzięki temu, że zawsze dbaliśmy o lokalnych - zniżki studenckie, regularne promocje w poniedziałek (welovemondays), konkursy gdzie można wygrać rower, było nam lżej - nie zostaliśmy sami, a nasi klienci zostali nam wierni. Teraz mamy nadzieję, że otwarcie ogródków oraz liczne promocje i dobre ceny sprawią, że nasi klienci będą nas odwiedzać równie chętnie.

BEZ SŁOWA Warszawa

Knajpa BEZ SŁOWA mieści się na pograniczu warszawskiego Ursynowa i Służewia. Znajdujemy się tuż przy skrzyżowaniu Dolinki Służewieckiej i Al. Wilanowskiej, jednak po przekroczeniu naszego progu, można odnieść wrażenie, że jest się na Mazurach tudzież innym malowniczym miejscu z dala od miasta. Kaczki, żurawie, łabędzie i pomniki przyrody to tylko część bogatej fauny i flory, która nas otacza.
BEZ SŁOWA WarszawaFot. Archiwum prywatne
BEZ SŁOWA to przede wszystkim ogromny ogród z pięknym widokiem na rozlewisko. Każdy znajdzie tu dla siebie miejsce. Piękną przestrzeń uzupełniamy wydarzeniami kulturalnymi - w ciągu tygodnia koncerty, czy jam session, w soboty DJ, a w niedzielę animacje dla dzieci. Jesteśmy znani z pizzy orkiszowej, ale nasze menu stale się poszerza. Hitem są śniadania, które wprowadziliśmy tuż przed drugim lockdownem i jeszcze nie było okazji sprawdzić, jak smakują w naszym ogrodzie, a jesteśmy przekonani, że najlepiej.

Mały TAJ Łódź

Mały TAJ to niewielka, osiedlowa restauracja z klasyczną kuchnią tajską. Z dala od zgiełku centrum miasta serwujemy świetne pad thaie, curry, zupy i stir frye przygotowywane przez kucharzy z Tajlandii.
Mały TAJ ŁódźFot. Archiwum prywatne
W naszym menu znajdziecie wszystko, co kochacie w tajskiej kuchni, wypijecie domowe lemoniady i koktajle i zjecie autorskie, domowe ciasta i desery. Tym, co nas wyróżnia, jest spora oferta dań wegańskich, za które pokochali nas łodzianie.

TOMO SUSHI Warszawa

W języku japońskim "Tomo" oznacza bliskiego człowieka, przyjaciela. Dla nas to słowo ma ogromną wartość. Dlatego od początku funkcjonowania zaskakujemy naszych Przyjaciół i Gości estetyką, najwyższą jakością i niesamowitą atmosferą.
TOMO SUSHI WarszawaFot. Archiwum prywatne
Na Kruczej 16/22 przy naszym barze znajdziecie najdłuższą w Polsce rzekę sushi. Rzekę, na której kolorowe talerzyki unoszą obietnice wyjątkowego smaku. Zapraszamy serdecznie!

OGIEŃ i WODA - Restauracja Florian Warszawa

Wciąż się zmieniamy i piękniejemy na wiosnę, a wszystko to dla Was drodzy Goście. Chcemy żebyście poczuli się u nas wyjątkowo niezależnie od okoliczności. W zabytkowym budynku dawnej Warszawskiej Straży Ogniowej sprzed 270 lat w unikatowej przestrzeni możesz zorganizować klimatyczne spotkanie towarzyskie w sali klubowej czy obiad rodzinny przy okrągłym stole, wesela z potańcówką, a nawet konferencje i szkolenia, zawsze będzie nam miło Państwa gościć.
OGIEŃ i WODA - Restauracja Florian WarszawaFot. Facebook.com / @restauracjaflorian
Ogień i Woda daje naprawdę wiele możliwości. Zaraz otwieramy ogródek i gwarantujemy że NOWE MENU wiosenno-letnie zachwyci Wasze podniebienia.

Hot Spoon Łódź

Hot Spoon to pierwsza w Łodzi restauracja z tradycyjną kuchnią tajską, która działa na Rynku Manufaktury od 10 lat. Nasze menu to klasyki, jak pad thai, tom kha kai czy curry odmieniane przez wszystkie przypadki, ale również dania tajskiego street foodu i regionalna kuchnia Tajlandii, którą dobrze znają wszyscy, którzy odwiedzili ten piękny kraj.
Hot Spoon Łódź Rynek ManufakturyFot. Archiwum prywatne
Lockdown wykorzystaliśmy na wprowadzenie zmian w naszym menu, w którym pojawiły się nowe dania autorstwa naszego szefa kuchni Donra Srisomboona. I to właśnie nimi powitamy naszych gości po ponownym otwarciu.

Aruba - Sophisticated Ribs Bar Warszawa

W Arubie pierwszy raz od dawna pojawiły się świeże zioła i kwiaty, dzięki czemu życie do wraca wnętrza naszej restauracji - nie możemy się doczekać Gości!
Aruba - Sophisticated Ribs Bar WarszawaFot. Facebook.com / @RestauracjaAruba
Aruba - Sophisticated Ribs Bar to restauracja specjalizująca się w pieczonych żeberkach z wieprzowiny złotnickiej. Jej sercem jest wielki, opalany drewnem grill. Nasze żeberka swój obłędny smak i aromat zawdzięczają peklowaniu przez 24h, a następnie marynowaniu przez kolejne 24h.

I Like Pizza Warszawa

Restauracja I Like Pizza położona na zielonych Siekierkach, dokładniej na ulicy Bluszczańskiej 50 na dolnym Mokotowie jest wprost idealna na wieczory z przyjaciółmi przy dobrych napojach, jak i na rodzinne wypady na wyśmienite włoskie jedzenie.
I Like Pizza WarszawaFot. Archiwum prywatne
Pyszny kawałek Włoch w centrum Siekierek. Gdy już nas odwiedzicie, czeka na Was stały gość na czterech łapach! Każdy go uwielbia...Czekamy na Ciebie! #otwieraMygastro.

Tawerna Pepe Verde Łódź

Tawerna Pepe Verde to idealna miejscówka dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i żeglarstwa. Działamy na rynku łódzkiej Manufaktury już od 15 lat i ani na chwilę nie zwalniamy tempa. Klasyczna włoska pizza, makarony, dużo ryb i owoców morza to nasze przeboje od początku działalności, ale wśród naszych gości słyniemy też ze świetnej, zawsze uśmiechniętej obsługi, co jest dla nas wielkim powodem do dumy.
Tawerna Pepe Verde ŁódźFot. Archiwum prywatne
Wszystko we wnętrzach przywodzących na myśl morską żeglugę i na mieszczącym się na dachu tarasie z pięknym widokiem. Po lockdownie wracamy z nowym menu sezonowym i pysznymi koktajlami na lato.

Restauracja Pod Podkową Warszawa

To rodzinna restauracja z wieloletnią tradycją. Powstała z połączenia miłości do polskiej kuchni i wyścigów konnych. Znajduje się zaraz przy Torze Służewiec.Restauracja Pod Podkową jest miejscem spotkań dla wszystkich koniarzy i najbliższych sąsiadów.
Restauracja Pod Podkową WarszawaFot. Archiwum prywatne
W naszym menu każdy znajdzie coś dla siebie, a nasi najmłodsi Goście spędzą cudowne chwile na naszym olbrzymim placu zabaw. Dodatkowo nasz ogródek odwiedza cudowny kucyk – Gryfek. Koniecznie musicie do nas zajrzeć!

Al Dente Pasta & Prosecco Bar Łódź

W Al Dente Pasta & Prosecco Bar naszą specjalnością są robione na miejscu, rzemieślnicze makarony, pizza w stylu neapolitańskim i autorskie dania kuchni śródziemnomorskiej. I oczywiście Prosecco, które płynie u nas w kranach, leje się z butelek, łączy z Aperolem i miesza w kilkunastu pysznych koktajlach.
Al Dente Pasta & Prosecco Bar ŁódźFot. Archiwum prywtane
W maju razem z naszym stylowym ogródkiem odpalamy nowiutkie menu autorstwa szefa kuchni Jarka Komali, a z początkiem czerwca startujemy z promocją Prosecco Bez Dna!

Pizzeria il Bassotto Verde Warszawa

Restauracja, która powstała z miłości do włoskich smaków. Otworzyliśmy się w listopadzie i dzięki wsparciu naszych cudownych Gości czekamy na finalne otwarcie i możliwość działania na miejscu. W naszym menu znajdują się fenomenalne pizze, pinsy i nasza autorska pizza - jamnik.
Pizzeria il Bassotto Verde WarszawaFot. Archiwum prywatne
Pizzeria il Bassotto Verde to w wolnym tłumaczeniu Pizzeria Zielony Jamnik. Przez cały czas działania na wynos uczyliśmy naszych Gości włoskich słówek, teraz chcemy nauczyć Was nieco więcej o naszej ukochanej kuchni i tradycjach panujących w słonecznej Italii. Cudownie będzie gościć Was i Waszych pupili w naszych wnętrzach. A presto!

Galicja Łódź

Galicja to stylowa i klimatyczna restauracja oferująca dania kuchni polskiej, niemieckiej, austriackiej, ukraińskiej i węgierskiej. Nasz lokal to miejsce dla miłośników kulinarnej klasyki w nowoczesnej odsłonie i pysznych dań regionalnych z różnych zakątków Polski.
Restauracja Galicja ŁódźFot. Archiwum prywatne
Jest swojsko i przyjaźnie, a do gry wracamy z nowym menu sezonowym i świeżutką kartą koktajli na lato! #OTWIERAMY GASTRO.

No Problem Warszawa

Kłania się ekipa No Problem z Brackiej 20. Zapraszamy do naszego ogródka oraz po pyszne wegańskie lody z Vegestacji. Spróbujecie u nas znakomitej, autorskiej kuchni roślinnej oraz craftowych napojów. Spotkacie się z niezależną sztuką, ideami less waste, PMA czy DIY. Weźmiecie udział w eventach edukacyjnych i kulturalnych.
No Problem WarszawaFot. Archiwum prywatne
Nasz lokal możecie wynająć pod sesję zdjęciową i plan filmowy lub reklamowy. Organizujemy również wegańskie cateringi z dowozem na podobne okazje.