Bar jutra, czyli rzecz o tym, jak tworzyć drinki w sposób ekologiczny, w duchu zero waste

redakcja naTemat
Idee zrównoważonego rozwoju wkroczyły właśnie do świata koktajli. Poznajmy przełomową inicjatywę The Bar World of Tomorrow, dzięki której firma Pernod Ricard udowodniła, że o gospodarowaniu naszymi zasobami w sposób ekologiczny, odpowiedzialny i uwzględniający potrzeby przyszłych pokoleń powinniśmy myśleć nawet wtedy, gdy sączymy ulubionego drinka.
Fot. mat. prasowe
Hasło "pij odpowiedzialnie" właśnie nabrało nowego znaczenia. W trakcie spotkania zorganizowanego przez firmę Wyborowa Pernod Ricard w stołecznym Muzeum Polskiej Wódki przedstawiono inicjatywę opierającą się na modelu nazwanym 5R.

Chodzi tutaj o pojęcia Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (czyli: Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj ponownie, Przetwórz, Szanuj), dzięki którym możemy przygotowywać koktajle w duchu zero waste.

W coraz bardziej świadomy sposób podchodzisz do zakupu ubrań i kosmetyków. Starasz się ograniczać produkcję odpadów (które, dodajmy, segregujesz we właściwy sposób). Przywiązujesz naprawdę dużą wagę do pojęcia "ślad węglowy"? Świetnie!
Fot. mat. prasowe
Jednak czy zastanowiłeś się kiedykolwiek nad tym, że przygotowanie smacznego drinka – czy to w barze, czy też w domowym zaciszu – jest procesem, w trakcie którego do kosza na śmieci trafia mnóstwo pustych opakowań oraz resztek, które przecież mogłyby zostać jeszcze wykorzystane?


W tym miejscu wkracza ona: bezpłatna aplikacja The Bar World of Tomorrow, będąca efektem współpracy firmy Pernod Ricard i platformy edukacyjnej EdApp. Oferuje ona interaktywne kursy, instruktaże oraz mnóstwo porad, dzięki którym poznasz tajniki przygotowywania koktajli w sposób przyjazny zarówno dla naszej planety, jak i twojego portfela.

– The Bar World of Tomorrow to globalna inicjatywa stworzona dla i przez barmanów. Ma pokazać, że nie tylko rozumiemy, na czym polegają zmiany na świecie, nie tylko nadążamy za nimi, lecz także staramy się je wyprzedzać – podkreśla Maciej Starosolski, globalny ambasador wódki polskiej, reprezentujący firmę Wyborowa Pernod Ricard.
Fot. mat. prasowe
Jak wyjaśnia, żyjemy w czasach, w których rzeczą wręcz niezbędną jest zrównoważone pozyskiwanie składników – od sięgania po te, które powstają blisko nas (co pozwala zmniejszyć zarówno ilość odpadów, jak i ślad węglowy), poprzez właściwą współpracę z dostawcami, aż po świadome korzystanie zarówno ze składników sezonowych, jak i tych, które zostały zakonserwowane w ekologiczny sposób (np. fermentowanych lub suszonych).

Inicjatywa The Bar World of Tomorrow skierowana jest zarówno do pasjonatów barmaństwa (dodajmy: i profesjonalistów, i amatorów), jak i właścicieli lokali serwujących alkohol, ponieważ – umówmy się – zrównoważone podejście do jego konsumpcji nie może ograniczać się jedynie do rezygnacji z plastikowych słomek i ograniczania zużycia serwetek jednorazowych.

Okazuje się bowiem, że patentów na ekologiczny bar jest całe mnóstwo: począwszy od świadomego wyboru składników, poprzez jak najlepsze ich wykorzystanie (niezależnie od tego, czy mówimy o cytrynie, czy też lodzie), a skończywszy na właściwym zarządzaniu odpadami.
Fot. mat. prasowe
The Bar World of Tomorrow wspierają swoją wiedzą m. in. brytyjska organizacja non-profit Sustainable Restaurant Association, barmańsko-ekologiczny duet Trash Tiki, tworzony przez Kelsey Ramage oraz Iaina Griffithsa, a także Adriana Marczewska, utalentowana szefowa kuchni oraz dziennikarka kulinarna, znana z programu Top Chef Polska.

Chcesz dowiedzieć się więcej i przenieść swoje umiejętności barmańskie na zupełnie nowy poziom? A więc koniecznie zajrzyj pod ten adres. Znajdziesz tam aplikację, dzięki której raczenie się smacznymi drinkami będzie przyjemne jak nigdy wcześniej.