Sanepid ostrzega. Bakterie salmonelli na jajkach w Biedronce!
Uwaga na "Jaja świeże L Moja Kurka" w Biedronce! W czwartek, 9 września Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że na skorupkach partii jaj dostępnych w popularnej sieci sklepów wykryto bakterie salmonelli. Mowa o jajkach z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Jaja świeże L Moja Kurka
- Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
- Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
- Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
- Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" – czytamy na stronie gov.pl.
Objawy choroby salmonelloza
Po zakażeniu pałeczkami bakterii Salmonella w organizmie może rozwinąć się salmonelloza – poważna choroba, której podstawowymi objawami są:- wymioty
- silna biegunka
- wysoka gorączka
- ból okolic brzusznych
- zawroty głowy
Salmonelloza u osób o dobrym zdrowiu trwa od 2 do 7 dni i kończy się ogólnym wyczerpaniem organizmu. W przypadku pacjentów mających poważne choroby współistniejące, małych dzieci lub osób w zaawansowanym wieku skutki zatrucia pałeczkami Salmonelli mogą być jednak tragiczne w skutkach.
Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut