Sanepid ostrzega. Bakterie salmonelli na jajkach w Biedronce!

Joanna Stawczyk
Uwaga na "Jaja świeże L Moja Kurka" w Biedronce! W czwartek, 9 września Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że na skorupkach partii jaj dostępnych w popularnej sieci sklepów wykryto bakterie salmonelli. Mowa o jajkach z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98.
Sanepid alarmuje. Bakterie salmonelli na jajkach w popularnej sieci sklepów Fot. unsplash.com
GIS poinformował, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:




"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" – czytamy na stronie gov.pl.

Objawy choroby salmonelloza

Po zakażeniu pałeczkami bakterii Salmonella w organizmie może rozwinąć się salmonelloza – poważna choroba, której podstawowymi objawami są:



Salmonelloza u osób o dobrym zdrowiu trwa od 2 do 7 dni i kończy się ogólnym wyczerpaniem organizmu. W przypadku pacjentów mających poważne choroby współistniejące, małych dzieci lub osób w zaawansowanym wieku skutki zatrucia pałeczkami Salmonelli mogą być jednak tragiczne w skutkach.
Czytaj także: Salmonella w popularnej przyprawie! GIS ostrzega przed produktem z Lubelszczyzny

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut