Przysmaki dla amatorów zamienników mięsa. Znany polski producent rozszerza ofertę dań dla wegan

Dawid Wojtowicz
Jeden z największych polskich producentów mrożonych warzyw i owoców oraz soków i napojów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób na diecie wegańskiej. Firma Hortex postanowiła wprowadzić na rynek linię zamienników mięsa. Nowa oferta obejmuje danie gotowe oraz kotleciki i klopsiki solo. Pełna dystrybucja wegańskich produktów polskiej marki ruszy już w październiku tego roku.
Hortex, polski producent mrożonych warzyw i owoców oraz soków i napojów, wprowadza na polski rynek linię zamienników mięsa. W sklepach dostępne są już dania gotowe. Niedawno dołączyły do nich wegańskie klopsiki i burgery sojowe. patrickhastings / 123rf.com
Wśród gotowych dań dla wegan z logo Hortex są roślinne klopsiki z ryżem i warzywami oraz roślinny kurczak z kaszą i warzywami. Można je już kupić w sklepach sieci Auchan, Kaufland, Intermarche, Polomarket oraz Piotr i Paweł. Dostępne są także w kanale tradycyjnym (w niezależnych sklepach spożywczych prowadzonych przez właścicieli z sektora MŚP) oraz w sieci hurtowni dla przedsiębiorców Selgros.
W połowie września dołączyły do nich roślinne klopsiki w wersji solo oraz roślinne burgery. Znany producent mrożonek i soków z myślą o zielonej kuchni przygotował recepturę opartą na składnikach w 100 proc. wegańskich, przy czym pozwalających jak najwierniej oddać smak i konsystencję mięsa. Główny składnik odgrywający rolę mięsnego odpowiednika w najnowszej serii produktów Hortexu stanowi soja.


Roślinne klopsiki sojowe składają się z białka sojowego teksturowanego 67 proc., wody, koncentratu białka sojowego, oleju roślinnego rzepakowego, aromatów naturalnych, soli, substancji zagęszczającej (metyloceluloza), cukru i regulatorów kwasowości (kwas mlekowy; aromat naturalny czarnego pieprzu z innymi aromatami naturalnymi). Produkt zawiera w sobie mąkę pszenną.
W skład roślinnych burgerów sojowych wchodzi woda, białko sojowe 17,5 proc., olej roślinny rzepakowy, tłuszcz kokosowy rafinowany, błonnik pszenny, aromaty, substancje zagęszczające: metyloceluloza, karboksymetyloceluloza; regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas askorbinowy, ocet w proszku; sól, cukier, susz buraczany (maltodekstryna, zagęszczony sok z buraka czerwonego).

Roślinne klopsiki i kotleciki Hortexu wielbiciele bezmięsnych dań znajdą w sklepach premierowo we wrześniu. Klopsiki sojowe można kupić już w placówkach sieci handlowej Lidl, natomiast burgery na bazie soi są dostępne na półkach Kauflanda. Do dystrybucji w całej Polsce wegańskie nowości z linii zamienników mięsa rodzimej marki trafią w październiku tego roku.