Przysmaki dla amatorów zamienników mięsa. Znany polski producent rozszerza ofertę dań dla wegan
Jeden z największych polskich producentów mrożonych warzyw i owoców oraz soków i napojów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób na diecie wegańskiej. Firma Hortex postanowiła wprowadzić na rynek linię zamienników mięsa. Nowa oferta obejmuje danie gotowe oraz kotleciki i klopsiki solo. Pełna dystrybucja wegańskich produktów polskiej marki ruszy już w październiku tego roku.
Roślinne klopsiki sojowe składają się z białka sojowego teksturowanego 67 proc., wody, koncentratu białka sojowego, oleju roślinnego rzepakowego, aromatów naturalnych, soli, substancji zagęszczającej (metyloceluloza), cukru i regulatorów kwasowości (kwas mlekowy; aromat naturalny czarnego pieprzu z innymi aromatami naturalnymi). Produkt zawiera w sobie mąkę pszenną.
Roślinne klopsiki i kotleciki Hortexu wielbiciele bezmięsnych dań znajdą w sklepach premierowo we wrześniu. Klopsiki sojowe można kupić już w placówkach sieci handlowej Lidl, natomiast burgery na bazie soi są dostępne na półkach Kauflanda. Do dystrybucji w całej Polsce wegańskie nowości z linii zamienników mięsa rodzimej marki trafią w październiku tego roku.