Światowy Dzień Ośmiornicy. 8 powodów, dlaczego trzeba zatrzymać rozwój ich hodowli

Joanna Stawczyk
Wiedziałeś, że 8 października przypada Światowy Dzień Ośmiornicy? Właśnie z tej okazji fundacja Compassion Polska opublikowała swój raport "Przemysłowa hodowla ośmiornic – przepis na katastrofę". Przedstawili 8 powodów, dla których musimy zatrzymać próby rozwoju hodowli ośmiornic. Sprawdź, dlaczego warto dbać o te stworzenia.
Światowy Dzień Ośmiornicy. 8 powodów, dlaczego trzeba zatrzymać rozwój hodowli ośmiornic Fot. unsplash.com

STOP hodowli ośmiornic. Dlaczego są tak ważne dla ekosystemu?

Raport "Przemysłowa hodowla ośmiornic – przepis na katastrofę" pokazuje, że plany hodowli przemysłowej ośmiornic (rozwijane m.in. w Hiszpanii) byłyby przyczyną ogromnego cierpienia tych zwierząt. Stałoby się tak ze względu na ich samotniczą naturę, dociekliwość oraz wysoką inteligencję.

To pierwszy tego typu raport na świecie. Jasno stwierdza, że nie znamy obecnie żadnej humanitarnej metody uboju ośmiornic. Wśród obecnie stosowanych wymienia się duszenie zwierząt w sieci, krojenie mózgu czy bicie pałką po głowie. Ponadto, nie ma obecnie żadnych przepisów chroniących ich dobrostan w hodowli, a mięsożerna dieta ośmiornic sprawia, że jest ona niezrównoważona i bardzo szkodliwa dla środowiska.
Raport "Przemysłowa hodowla ośmiornic – przepis na katastrofę"Fot. Compassion Polska / grafika autorstwa Rafała Wechterowicza
Dziko odławiane ośmiornice są spożywane na całym świecie, zwłaszcza w Europie, Azji i Meksyku. W Polsce co roku spożywa się ponad 320 ton ośmiornic złowionych w naturalnym środowisku i w przeciągu 10 lat (2008-2018) konsumpcja w naszym kraju wzrosła ponad 10-krotnie.


W UE najwięcej ośmiornicy spożywa się we Włoszech (ponad 60 000 ton rocznie), a w innych krajach na świecie, takich jak Stany Zjednoczone i Japonia, odnotowano ostatnio zwiększony popyt na mięso tych zwierząt. Właśnie ze względu na wzrastający popyt Hiszpania prowadzi obecnie badania nad klatkami sieciowymi i zbiornikami na otwartym oceanie.

8 powodów, które przemawiają za wstrzymaniem hodowli ośmiornic



1. Ośmiornice są z natury samotnikami

Jako zwierzęta z natury samotne, ośmiornice nie radzą sobie w warunkach tłoku i znacznego zagęszczenia osobników, które są typowe dla systemów hodowli przemysłowej. Może to skutkować brakiem dobrostanu i stwarza ryzyko agresji oraz terytorializmu, które mogą prowadzić do kanibalizmu.

2. Są bardzo dociekliwe i inteligentne

Ośmiornice znane są ze swojej wyjątkowej inteligencji. W niewoli nie mogłyby zaspokajać swojej naturalnej ciekawości i tendencji do badania, manipulowania i kontrolowania swojego środowiska. Masowa hodowla ośmiornic prawdopodobnie odbywałaby się w jałowym, kontrolowanym i sterylnym środowisku, zatem brakowałoby im bodźców sensorycznych, co znacząco wpływało by na ich dobrostan.

3. W środowisku hodowlanym zapewnienie im mięsożernej diety byłoby niemożliwe

Stoimy w obliczu globalnego kryzysu przełowienia. Hodowla ryb jest jedną z ważnych przyczyn przemysłowego rybołówstwa w naszych zagrożonych oceanach. Około 20–
25% wszystkich dziko odławianych ryb wykorzystuje się do produkcji mączki rybnej i oleju – paszy dla mięsożernych ryb hodowlanych.

Ośmiornice również są mięsożerne. Przemysł i naukowcy opracowują obecnie pasze dla ośmiornic hodowlanych oparte na wykorzystaniu mączki rybnej i oleju rybnego. Spowodowałoby to dodatkową niezrównoważoną presję na populacje dzikich ryb. Zmniejszyłaby się więc ilość pożywienia dostępnego dla gatunków dziko żyjących, które odżywiają się właśnie małymi rybami, takich jak pingwiny.

Co więcej, 90% z ryb przeznaczanych na mączkę i olej rybny mogła by być spożywana bezpośrednio przez ludzi, co oznacza, że hodowla ośmiornic przyczyniłaby się do dalszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym w regionach, w których poławia się i przetwarza największe ilości ryb na mączkę rybną, takich jak Afryka Zachodnia, Azja Południowo-Wschodnia i Ameryka Południowa.

4. Niewiele wiadomo na temat ich złożonych potrzeb w zakresie dobrostanu i cierpienia w niewoli

Hodowla ośmiornic stanowi próbę chowu dzikich zwierząt, których nigdy w taki sposób nie hodowano. Jest zatem prawdopodobne, że ich potrzeby w zakresie dobrostanu nie będą odpowiednio zaspokajane na podwodnych fermach, i w rezultacie spowoduje to ich cierpienie.
5. To delikatne organizmy, które łatwo zranić

Ośmiornice nie mają szkieletu wewnętrznego ani zewnętrznego, który by je chronił, a ich skóra jest bardzo delikatna i łatwo ulega uszkodzeniu. W środowisku hodowlanym ośmiornice mogą doznać obrażeń wskutek kontaktu z pracownikiem hodowli lub agresywnych interakcji z innymi ośmiornicami.

Poruszają się szybko wykorzystując siłę odrzutu, co oznacza, że zamknięte w małych przestrzeniach mogą łatwo doznać obrażeń, wpadając na ściany zbiornika lub klatki. W związku z tym istnieje wysokie ryzyko bólu i cierpienia z powodu urazów, jakich mogą doznać.

6. Obecnie nie istnieje naukowo potwierdzona metoda humanitarnego uboju ośmiornic

Choć badania nad metodami uboju trwają, żadna z nich nie została naukowo potwierdzona jako humanitarna. W najnowszej literaturze dotyczącej uboju dziko odławianych ośmiornic wymienia się różne metody, w tym bicie pałką po głowie, krojenie mózgu, duszenie w sieci i chłodzenie w lodzie. Nie opracowano jeszcze humanitarnych alternatyw dla tych metod, które zapewniałyby natychmiastową utratę
przytomności ośmiornic przed ich uśmierceniem.

7. Nie ma obecnie przepisów prawnych, które chroniłyby dobrostan hodowanych ośmiornic

Ponieważ obecnie nie istnieją żadne przepisy unijne ani krajowe regulujące dobrostan i praktyki hodowlane, ośmiornice są całkowicie pozbawione ochrony przed cierpieniem i niehumanitarnymi metodami uboju. Przyzwolenie na dalszy rozwój planów hodowli ośmiornic bez odpowiedniego prawodawstwa byłoby całkowicie nieodpowiedzialne ze strony prawodawców.

8. Brak zgodności ze strategicznymi wytycznymi UE w dziedzinie akwakultury (SAG)

Wytyczne te zachęcają do zmniejszenia zależności akwakultury od mączki rybnej i oleju rybnego wytwarzanych z dziko odławianych ryb oraz podkreślają potrzebę dywersyfikacji akwakultury w UE poprzez wprowadzenie gatunków, które nie potrzebują tych składników paszy.
W Światowy Dzień Ośmiornicy fundacja Compassion Polska publikuje swój raport "Przemysłowa hodowla ośmiornic – przepis na katastrofę"Fot. pexels.com
WNIOSKI:

Nie można pozwolić na to, aby te fascynujące, inteligentne i czujące dzikie zwierzęta były wyzyskiwane i cierpiały w hodowli przemysłowej, gdzie ich życie traci sens. Poważne problemy środowiskowe i dotyczące dobrostanu zwierząt, jakie wiążą się z hodowlą ośmiornic, oznaczają, że nie może ona być zgodna z nowymi strategicznymi wytycznymi UE w sprawie zrównoważonego rozwoju akwakultury.

W związku z tym, aby zapobiec niepotrzebnemu cierpieniu i szkodom dla środowiska, Compassion in World Farming wzywa sektor akwakultury do całkowitego zaprzestania rozwoju hodowli ośmiornic.
Czytaj także: Nowy mural we Wrocławiu robi wrażenie. Dzieło sztuki to także schronienie dla pszczół

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut