Pierniki na choinkę - trwałe i pyszne ozdoby na świąteczne drzewko. Sprawdź ten przepis!
Prawdopodobnie najpiękniejsze ozdoby świąteczne w historii! Co roku pojawia się pytanie, jak w tym roku powinna być ozdobiona choinka. Zamiast wydawać pieniądze na tymczasowo modne ozdoby choinkowe, ozdób drzewko domowymi wypiekami. Domowe pierniki na choinkę nie psują się i można je zjeść po świętach, a nawet w trakcie świąt Bożego Narodzenia.
Pierniczki świąteczne na choinkę
Pieczenie pierników i ciast to nie tylko jedna z atrakcji Adwentu dla dzieci. Dekorowanie jest świetną zabawą dla całej rodziny i pozostawia wiele miejsca na kreatywność. Powstałe w ten sposób małe dzieła sztuki są w rzeczywistości zbyt piękne, by zniknąć w słoiku po ciastkach – dlaczego więc nie udekorować nimi choinki? Choinka z domowymi pierniczkami wygląda bardzo klimatycznie i spokojnie może obejść się bez dodatkowych dekoracji.Ciasto na pierniki - sprawdzony przepis
Pachnące korzenne przyprawy i spora porcja miodu sprawiają, że ciasto piernikowe jest jednym z ulubionych w każdym domu w okresie świąt.Ciasto piernikowe jest łatwe w przygotowaniu i powstaje z klasycznych składników:
- 150 g masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 125 ml miodu,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 400 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 90 g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Przepis na pierniczki - zrób ciasto krok po kroku
- Delikatnie podgrzej masło, miód, cukier i mleko w rondelku, aż masło i cukier się rozpuszczą. Niech mieszanina ostygnie. Dobrze wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką kukurydzianą i przyprawami. Całość przesiej przez masło i wszystko dobrze zagnieść. Uformuj kulkę dłonią i umieść ją w lodówce z folią spożywczą na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż tacki papierem do pieczenia i przygotuj foremki do ciastek.
- Posyp powierzchnię roboczą mąką i ciasto rozwałkuj na wierzchu. Wytnij pierniczki o dowolnym kształcie (dzwoneczek, choinka, renifer, święty Mikołaj, skarpetka) i połóż na blasze do pieczenia. Użyj słomki do picia lub igły, aby zrobić dziurkę w każdym ciasteczku. Pierniczki wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.
- Wymieszaj cukier puder z wodą. Całość włożyć do woreczka do szprycowania i udekorować nim pierniczki. Na koniec zawieś ciasteczka na małych wstążeczkach… teraz są gotowe na choinkę.
Czytaj także: 10 ciekawostek związanych ze świętami. Niektóre mogą zaskoczyć!
Jak dekorować pierniczki na choinkę?
Do klasycznej dekoracji pierniczków na choinkę w postaci lukru będzie potrzebne:- 200 g cukru pudru,
- 3 łyżki wody lub soku z cytryny,
- tasiemki lub sznureczka.
Jak ozdobić pierniki na choinkę w jeszcze prostszy sposób? Możesz wykorzystać gotowe ozdoby takie jak gwiazdki z czekolady, perełki z cukru, jadalne pisaki, albo po prostu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Jak powiesić i zabezpieczyć pierniki na choince?
Jeśli choinka ma być udekorowana piernikami w salonie przez dłuższy czas, ciastka mogą się zakurzyć. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale niezbyt apetyczne. Ten problem można łatwo rozwiązać, umieszczając herbatniki w przezroczystym opakowaniu z papieru celofanowego. Nie tylko ją chroni, ale można ją również przewiązać u góry tasiemką, aby wyglądała ozdobnie i znacznie ułatwiła przymocowanie do choinki.Inną możliwością zabezpieczenia wypieków są małe torebki papierowe, które można szybko wykonać samodzielnie z kolorowego papieru. Dzięki trwałości ciasta piernikowego, ciasteczka możemy przechować w folii lub torebce na kolejny rok!