Kiszone cytryny na odporność. Najlepszy przepis na marokański przysmak!

Paulina Szymańska
Kiszone cytryny potrzebują od 4 do nawet 6 tygodni odpoczynku w zalewie, zanim będą mogły cieszyć podniebienia. Są marokańskim przysmakiem i często używa się ich jako przyprawy do potraw. Uszlachetniają dania z kurczaka, mięsa, ryb, ale także dania wegańskie. Z kolei zakwas może być stosowany w dipach i sosach sałatkowych.
Kiszone cytryny - do czego je jeść, jakie mają właściwości? Hit z Maroka w twojej kuchni! https://unsplash.com/

Kiszone cytryny - czym w ogóle są?

Cytryny kiszone to bardzo rzadko spotykany na co dzień rodzaj kiszonki. Choć przepis ma swoje korzenie w kuchni marokańskiej, to polscy miłośnicy kulinariów przemycają go do tradycyjnych potraw. Kiszone cytryny są kwaśno-gorzkie i jednocześnie słodko-słone. Potrafią podkręcić swoim smakiem dania mięsne, sałatki i gulasze. Co najważniejsze, są łatwe w przygotowaniu - wystarczy tylko trochę cierpliwości.

Jak zrobić kiszone cytryny?

W regionach kuchni orientalnej, zwłaszcza w Maroku, niezwykły smak kiszonych cytryn jest częścią wielu potraw. Cukier i sól usuwają część soku z owocu, tak że jest on praktycznie "we własnym soku". W ten sposób owoce cytrusowe tracą nieco na kwasowości, a także są łatwo konserwowane.


Marynowane cytryny zwykle nie są dostępne w sklepach, z wyjątkiem eleganckich delikatesów. Kiszone cytryny można samemu zrobić w domu bez większego wysiłku i prostymi środkami.

Pierwszym krokiem do wykonania przepisu na kiszone cytryny jest użycie skrupulatnie czystego słoja z przykrywką zatrzaskową, która ma silikonowy pierścień uszczelniający. Do marynowania używaj tylko nieskazitelnych owoców, najlepiej ekologicznych, ponieważ skórka jest również przetwarzana. Fermentacja owoców sprawi, że dotychczasowe dania zyskają zupełnie inną głębię smaku. Sprawdź poniżej jak zrobić kiszone cytryny w domu.



Przepis na kiszone cytryny

Składniki na 3 kiszone cytryny:


Przygotowanie marokańskich cytryn kiszonych



Uwaga - po użyciu cytryny, zawsze dolewaj oliwy z oliwek i szczelnie je zamykaj, aby cytryny nie spleśniały.

Kiszone cytryny - do czego je wykorzystać?

Kiszone cytryny są używane jako podstawowy składnik wielu orientalnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu, od sałatek po marokańskie tagine (określane zamiennie jako tajine, tażin, tadżin). Pokrojone w kostkę nadają potrawie lekko kwaśny smak i tym samym tworzą równowagę z ostrymi orientalnymi przyprawami.

Czytaj także: Egzotyczne owoce jak z filmu sci-fi. Oto najdziwniejsze owoce świata, o których nie słyszeliście

Kiszone cytryny stosuje się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest pyszny cytrynowy smak. Również jako substytut świeżej skórki z cytryny. Niepowtarzalny smak kwaśnych i jednocześnie słonych kiszonych cytryn nadaje każdemu prostemu daniu z warzyw, mięsa, roślin strączkowych lub ryb wyjątkowego smaku. Nadają się również jako dodatek do pesto, hummusu, pieczonych warzyw.

Jakie zioła i przyprawy można wykorzystać do przygotowania kiszonych cytryn?

W zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać (bardziej słodki, czy może ziołowy), warto użyć takich dodatków jak:


Czytaj także: Te kuchenne triki z wykorzystaniem cytryny są super! Nie wszystkie są oczywiste

Kiszone cytryny - właściwości



Oczywiście cytryna to niezastąpione źródło witamin, a zwłaszcza witaminy C. Cytrus ten wzmacnia to układ odpornościowy, zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Witamina C chroni przed wirusami i bakteriami, dlatego cytryny powinny być obecne w diecie zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym!

Dodatkowo cytryna chroni komórki organizmu, wspomaga gojenie ran i odchudzanie, zapewnia jędrną skórę, łagodzi problemy trawienne - i jest idealną bronią na kaca po nocnym wyjściu, ponieważ odtruwa organizm. Z kolei sok wyciśnięty z cytryn pomaga w odchudzaniu. 100 gram obranej cytryny to około 29 kcal.