"Coś w nich jest". Te dania mają sekretny składnik, którego absolutnie się nie spodziewasz

Redakcja naTemat
Przeciwieństwa przyciągają się nie tylko w miłości. Kuchnia to kolejny przykład na to, że zaskakujące połączenia potrafią przynosić spektakularne efekty. Warunków powodzenia takiej misji jest w obu przypadkach kilka, ale najważniejszym wydaje się odwaga. Czy odważycie się więc spróbować naszych słodko-wytrawnych połączeń? Nagrodą będzie relacja, której wasze kubki smakowe długo nie zapomną.
Fot. 123rf.com / sonyakamoz
Możliwe, że tą odwagą “przestraszyliśmy” was trochę na wyrost. Nie od dziś wiadomo, że słodki akcent to sprawdzony sposób na przełamanie smakowej monotonii. Przykładów nie trzeba szukać daleko: jeśli siedzicie właśnie w kuchni, rozejrzyjcie się dookoła i poszukajcie wzrokiem marchewki.

Poczciwa karotka to przecież sama słodycz, ale w znanej wersji surówki często parujemy ją z chrzanem czy majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Słodkawy akcent towarzyszy wielu marchewkowym potrawom: przypomnijcie sobie choćby świąteczną słodko-kwaśną rybę po grecku.

Niezbędnej słodyczy dodają również owoce: jabłka są nieodłącznym dodatkiem do mięs, cytrusy nadają egzotycznego posmaku potrawom z drobiu, a oscypek w towarzystwie żurawiny to już przecież klasyk.

To tylko kilka przykładów, które dowodzą, że słodkie akcenty znakomicie odnajdują się w wytrawnych kontekstach. Zdecydowanie więc warto z takimi połączeniami eksperymentować, tym bardziej, że kreatywnych sposobów aby wzbogacić smak jest mnóstwo. Słodkawe warzywa i owoce to jedna z opcji.

Rozwiązaniem, które w nietuzinkowy sposób potrafi podkręcić smak dobrze znanego i lubianego dania jest dodatek owocowego dżemu, konfitury lub powideł. Owocowe przetwory mają niespotykane wręcz predyspozycje do tego, aby wprowadzić do naszej kuchni element zaskoczenia.

Zanim jednak zakaszecie rękawy i zawiążecie fartuchy, poświęćcie chwilę na wybór naprawdę dobrego produktu. Ta zasada tyczy się oczywiście wszystkich składników, jednak w przypadku przetworów jest o tyle znacząca, że ich smak bardzo łatwo stłumić — czy to dodając zbyt dużo cukru, czy niepotrzebnych konserwantów lub wzmacniaczy smaku.

Jeśli więc macie wybór, sięgnijcie po słoiczki z logo Herbapol. Marka, która najwyższą jakość ma wręcz wpisaną w logo, zapewnia, że do produkcji swoich przetworów wykorzystuje jedynie owoce, ograniczając przy tym do minimum zawartość innych dodatków. W dżemach i konfiturach nie znajdziecie więc zagęszczającej gumy guar. Powidła to natomiast tylko dwa składniki: śliwki oraz cukier.

“Półka” z przetworami marki Herbapol jest bardzo szeroka: znajdziecie na niej zarówno ulubione klasyki, takie jak dżem truskawkowy czy porzeczkowy, jak również egzotyczne połączenia typu pomarańcza i ananas czy wiśnia z nasionami chia. Do kulinarnej dyspozycji macie więc całą paletę słodkich smaków. Wystarczy sprytnie wkomponować je w potrawy. Poniżej znajdziecie kilka inspiracji.

Francuskie grzanki z porzeczkowym akcentem

Pierwsze skojarzenie ze słowem “dżem” to z często “kanapka”. I nie bez powodu, bo na przykład amerykańska PB&J (peanut butter & jelly) to nic innego, jak pszenne pajdy posmarować obficie masłem orzechowym i dżemem.

Grzanki, choć również wpisują się w kanapkową konwencję mają w sobie nieco więcej elegancji - ciepłe i chrupiące z powodzeniem zasługują na miano pełnoprawnego posiłku, a nie tylko przekąski. Kiedy już rozsmakujecie się w naszej propozycji, sprawdźcie koniecznie jak smakuje w wersji bardziej swojskiej, góralskiej (link do: https://www.herbapol.com.pl/przepisy/goralskie-grzanki )

Składniki na 8 sztuk
1 słoik dżemu porzeczkowego Herbapol
bagietka lub ciabatta
krążek sera Camembert
20 dag szynki długodojrzewającej
masło

Przygotowanie
1. Bagietkę lub ciabattę pokrój na kromki
2. Na grillowej patelni rozgrzej masło i podsmaż kromki chleba z obu stron
3. Zdejmij chleb z patelni; każdą kromkę posmaruj dżemem, a na wierzch połóż plasterki szynki i kawałki Camemberta
4. Zapiekaj w rozgrzanym do 200C piekarniku do zrumienienia się sera

Filety z kurczaka z pomarańczowym sosem

Coś dla zapracowanych fanów kaczki w pomarańczach. Przygotowanie takiego dania wymaga sporych nakładów pracy, dlatego warto zapisać w swoim kulinarnym repertuarze inspirację na ten właśnie temat.Składniki na danie dla dwóch osób:300 g piersi z kurczaka
sól i pieprz
słoiczek dżemu pomarańczowo-anansowego Herbapol
kawałek imbiru (ok. 10 g)
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
płatki chili
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka pokrój na poprzeczne paski.
2. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej sezamowy, sos rybny, pół imbiru startego na tarce, chili oraz sól i pieprz do smaku. Natrzyj mięso gotową marynatą i pozostaw na co najmniej pół godziny.
3. Rozgrzej patelnię i usmaż mięso.
4. Przygotuj sos: wymieszaj dżem z resztą startego imbiru i sokiem z pomarańczy.
5. Polej kurczaka sosem i podawaj. Dane możesz zaserwować z ryżem.

Błękitny burger

Burger to danie wręcz idealne, o nieskończonych możliwościach, jeśli chodzi o komponowanie smaków. Nasza propozycja wpisuje się dodatkowo w klucz kolorystyczny: niebieskie owoce łączą się idealnie z serem o niebieskiej pleśni. Niemniej smaczne może być jednak połączenie z powidłami (link: https://www.herbapol.com.pl/przepisy/smoky-burger )

Składniki na 2 porcje
2 bułki do burgerów
400g mielonej wołowiny
4 liście sałaty lodowej
1 słoik dżemu z owoców leśnych Herbapol
1 czerwona cebula
pomidor
korniszony
dwa grube plastry sera o niebieskiej pleśni
dwie łyżki majonez

Przygotowanie
1. Wołowinę dopraw solą i pieprzem; wymieszaj i uformuj krążki grubości ok. 2 cm. Grilluj po dwie minuty z każdej strony na dużym ogniu.
2. Pokrój cebulę w krążki, a korniszony i pomidora na plasterki.
3. Przekrój bułkę; obie części posmaruj najpierw majonezem, a potem dżemem.
4. Na spodzie ułóż liście sałaty sałatę, następnie grillowane mięso oraz plaster sera, a potem krążki cebuli, pomidora i korniszony; przykryj wierzchnią częścią bułki.

Artykuł powstał we współpracy z marką Herbapol.