Mazurek kajmakowy w wedlowskim wydaniu. Poznaj przepis na to wielkanocne ciasto
W wedlowskim wydaniu mazurek kajmakowy bazuje na cieście z wiórkami kokosowymi, kajmaku otrzymanym w wyniku gotowania skondensowanego mleka oraz polewy przygotowanej z czekolady klasycznej gorzkiej 64%. Poniżej możecie zapoznać się z przepisem z pełną listą składników i opisanym krok po kroku przygotowaniem mazurka kajmakowego.
Ten, a także inne przepisy na pyszne czekoladowe desery dostępne są na stronie Kuchni z Wedlem.PRZEPIS NA MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
Spód:
• 150 g mąki pszennej
• 40 g wiórków kokosowych
• 90 g brązowego cukru
• 125 g roztopionego masła
Kajmak:
• 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
• 125 g roztopionego masła
• 800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce
Polewa:
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
• 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
2. Składniki spodu przełóż do miski i wymieszaj.
3. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę i mocno dociśnij.
4. Wstaw do piekarnika i piecz 15–18 minut.
5. Składniki kajmaku przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć.
6. Przelej kajmak na przygotowany spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut aż kajmak będzie złocisty.
7. Wystudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
8. Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
9. Lekko wystudź i wciąż płynną czekoladę wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta.
10. Wystudź i wstaw do lodówki – polewa powinna zastygnąć.
Hitem jest wykonana z czekolady mlecznej Figurka Zająca, , która sprawi przyjemność smaku wszystkim, a już szczególnie najmłodszym domownikom. Na półkach sklepowych zagościły także m.in.: Wielkanocne Jajeczka z nadzieniem (mlecznym lub karmelowym) z chrupkami, czy też limitowany wariant Ptasie Mleczko® Mascarpone z Malinami.
Artykuł powstał we współpracy z E.Wedel