Przepis na rybę po grecku z selera. Smakuje i wygląda jak autentyk [WEGE ŚWIĘTA]

Daria Siemion
12 grudnia 2022, 15:19 • 1 minuta czytania
Są takie potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Barszcz czerwony, pierogi, bigos i ona – ryba po grecku. Te tradycyjne smaki da się przemycić do kuchni wege. Oto przepis na rybę z selera po grecku – jej smak zadziwi każdego.
Ryba po grecku z selera to pyszna alternatywa - na zdjęciu klasyczna rybna wersja fot. ANDRZEJ ZYGMUNTOWICZ/REPORTER

Część 1. Seleroryba

Składniki na 12-15 sztuk:


Przygotowanie seleroryby:

1. Seler obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.

2. W garnku gotujemy bulion, 2-3 arkusze wodorostów nori, liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy.

3. Do bulionu dodajemy pokrojonego selera.

4. Całość gotujemy ok. 20 min (aż seler będzie miękki).

5. Seler delikatnie wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.

6. Seler solimy, pieprzymy, owijamy plastrami nori i moczymy w wodzie, następnie w mące.

7. Tak przygotowanego selera smażymy na średnim ogniu po każdej stronie przez 2-3 minuty.

Cześć 2. Seleroryba po grecku

Składniki na 1 półmisek:

Opcjonalnie: cukier.

Przygotowanie ryby z selera po grecku:

1. Cebulę i por kroimy w drobną kostkę.

2. Smażymy razem na małym ogniu na oleju słonecznikowym.

3. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

4. Dusimy pod przykryciem 4 minuty.

5. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.

6. Warzywa dorzucamy do patelni z cebulą i porem.

7. Dodajemy chilli, pieprz i sól.

8. Dolewamy bulion i koncentrat.

9. Zdejmujemy przykrycie.

10. Czekamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje (jakieś 10 minut).

11. W półmisku układamy na dnie selerorybę.

12. Polewamy ją sosem.

13. Na to kładziemy następny kawałek ryby z selera.

14. Znowu polewamy ją sosem.

15. Danie odstawiamy do lodówki.

16. Z dumą patrzymy, jak babcia szuka w selerze ości.

Czytaj także: https://natemat.pl/164785,tani-karp-zobacz-do-czego-przykladasz-reke-kupujac-ryby-po-niskich-cenach