Przepis na świąteczny bigos bez mięsa. Jest pyszny i sycący! [WEGE ŚWIĘTA]
Podstawowym składnikiem wegetariańskiego bigosu jest kapusta. Warzywo to posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogate w witaminę C, cenne witaminy z grupy B, a także składniki odżywcze takie jak potas, magnez, wapń i żelazo.
Z tego przepisu przygotujesz duży garnek bezmięsnego bigosu, którym naje się cała rodzina. Jeżeli wyjdzie go za dużo, możesz go zawekować lub zamrozić. Czas przygotowania potrawy to ok. 1 godz. + czas gotowania.
Ciekawostka: post w Wigilię nie jest obowiązkowy. W ten dzień można jeść mięso bez obaw, że jest to grzech. Post obowiązuje katolików jedynie w w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą.
Bezmięsny bigos tak jak klasyczny, najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed wigilią. Im więcej razy będzie odgrzany, tym smaczniejszy będzie w święta. Należy podgrzewać go powoli i na małym ogniu najlepiej przez godzinę dziennie.
Do wigilijnego bigosu najbardziej pasuje świeży chleb, ale wiem, że są też rodziny, w którym bigos podaje się z ziemniakami i to też jest w porządku. Najważniejsze, by sam bigos smakował dobrze.
Składniki na wegetariański bigos:
- 2 kg kapusty kiszonej;
- 4 duże białe cebule;
- 2 duże jabłka;
- szklanka grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków);
- 200 g suszonych śliwek;
- 250 g powideł śliwkowych;
- sól;
- łyżeczka pieprzu;
- łyżeczka majeranku;
- łyżeczka musztardy;
- 10 kulek ziela angielskiego;
- 4 liście laurowe;
- 100 ml oleju;
- opcjonalnie: koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie wegetariańskiego bigosu:
1. Suszone grzyby mielimy w blenderze lub bardzo drobno kroimy.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli.
4. Do dużego garnka wsadzamy kapustę, przyprawy, śliwki, grzyby, cebulę i jabłka.
5. Do garnka dolewamy tyle wody, żeby jej poziom wystawał 1 cm nad kapustę.
6. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając.
7. Przed ostatnim gotowaniem dodajemy powidła śliwkowe, ewentualnie koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Przechowywanie bigosu bez mięsa:
- na balkonie;
- w lodówce;
- na zewnątrz.
Pomysł na nadmiar:
- mrożenie;
- wekowanie;
- oddanie potrzebującym;
- grupy foodsharingowe na FB.