Najprostszy i sprawdzony przepis na ciasto Leśny Mech. "Jest lekkie i turbo smaczne" [PRZEPIS]
– Czy to ciasto smakuje szpinakiem? Otóż nie. To ciasto jest bardzo lekkie, bardzo proste, turbo smaczne i naprawdę nie czuć szpinaku – zapewnia wykonawczyni Agata Stankiewicz, czyli Sugarlady.
Oto dokładny przepis na ciasto Leśny Mech z youtubowego kanału "Słodka Tuba".
Przepis na ciasto Leśny Mech
Aby je przygotować, potrzebujemy oczywiście szpinaku i kilka innych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni.
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku lub świeżego
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej (to 2 zwykłe szklanki 250 ml - przesiej ją wcześniej)
- 220 ml oleju
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- 350 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 250 g mascarpone
- cukier puder (mniej więcej dwie łyżki)
Do ozdobienia ciasta warto przygotować owoce, najlepiej: borówki, maliny, granat.
Nastaw piekarnik na 175 stopni, grzanie góra-dół.
Naszykuj też blachę okrągłą (średnica 24 cm) i wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Boków nie trzeba niczym smarować.
1. Zaczynamy pod przygotowania ciasta (to nic innego jak à la puszysty biszkopt na szpinaku). Wybij jajka do misy miksera.
Do jajek dodaj cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie jasna i gęsta masa (przez ok. 7-10 minut).
2. W międzyczasie, gdy jajka się ubijają, możesz przygotować masę szpinakową.
– Używam do tego ciasta szpinaku mrożonego, rozdrobnionego. Może być też w liściach, ale będziecie musieli dłużej blendować. Natomiast jeśli używacie tak jak ja szpinaku mrożonego, to po prostu rozmróźcie szpinak, wyłóżcie na sito, tak, aby całkowicie odsączyć z niego wodę. No i jest gotowy – doradziła Sugarlady.
Szpinak przełóż do szklanej miski. Dodaj połowę oleju z przepisu. Całość dokładnie zblenduj.
– Oczywiście na tym etapie możecie dodać odrobinę zielonego barwnika, tak żeby wasze ciasto miało bardziej zielony kolor, ale nie jest to obowiązkowe – wspomina cukierniczka.
5. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
6. Kiedy jajka już ubiją się z cukrem, zmniejsz obroty miksera i powolnym strumieniem dodawaj olej.
7. Następnie łyżka po łyżce dodawaj masę szpinakową.
8. Gdy już szpinak dobrze połączy się z resztą składników, wrzucaj – w kilku częściach – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
9. Tak przygotowaną masę przelej do foremki. Piecz przez ok. 45-50 minut.
1. Do misy miksera wrzuć całe mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksuj aż krem stanie się gęsty i puszysty.
Przygotuj sobie naczynie (np. paterę), na którym będziesz podawać ciasto.
1. Wyjęte z blachy i schłodzone ciasto przekrój mniej więcej na pół (poziomo). Dół może być nieco grubszy.
2. Przełóż dolną warstwę na paterę. Nałóż na nią krem. Posyp częścią owoców.
3. Pozostały blat ciasta rozdrobnij w dłoniach. Posyp nim krem i owoce.
4. Udekoruj ciasto resztą owoców. I gotowe.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.