Beza bez białek, czy to możliwe? Tak krok po kroku zrobisz wegańską bezę [PRZEPIS]
Pyszną bezę można zrobić bez użycia białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba.
A co to jest aquafaba? To nic innego jak woda odcedzona z gotowanej cieciorki z puszki albo ze słoika. Można też uzyskać taką aquafabę gotując samemu w domu cieciorkę, ale można też iść do sklepu i kupić gotową. W jednej puszcze jest jej ok. 170 g.
To właśnie z niej tworzy się puszystą pianę niczym z białek. Choć wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu, to ta beza jest naprawdę prosta. Do tego wegański krem na bazie śmietanki kokosowej, świeże owoce i deser gotowy.
Wegańskie ciasto: beza [PRZEPIS]
Przepis na wegańską bezę przedstawiła znana w sieci cukierniczka Sugarlady na kanale "Słodka Tuba". Oto dokładny sposób przygotowania i potrzebne składniki.
- 170 g aquafaby
- 250 g cukru drobnego (nieco ponad jedna szklanka)
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka agaru
- 300 g mrożonych malin
- 2 puszki mleka kokosowego - zebrana śmietanka z wierzchu
- 150 g świeżych malin do dekoracji
- cukier puder
Nastaw piekarnik na 150 stopni, na termoobieg.
1. Aquafabę wrzuć do misy miksera i miksuj na gęstą pianę (ok. 15 minut). Powinna wyjść taka, jak ubite białka, nieodrywająca się od miski, gdy się ją obróci.
2. Potem do tak ubitej aquafaby dodawaj cukier łyżka po łyżce (w odstępach co 30-40 sekund), jednocześnie miksując.
3. Dodaj łyżkę octu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wszystko razem jeszcze chwilę pomieszaj.
4. Bezę wyłóż na papier do pieczenia. Uformuj na okrągły kształt.
5. Zmniejsz temperaturę piekarnika na 100 stopni. Włóż do niego bezę na ok. 3 godziny.
1. Najpierw musimy zrobić à la konfiturę malinową, więc wrzuć maliny na patelnię. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i skrop sokiem z limonki.
– Zazwyczaj używam żelatyny, ale jest tego wegański odpowiednik, czyli agar. Tutaj różnica jest następująca: żelatyny nie możemy zagotować, bo inaczej straci właściwości żelujące, a agar musimy zagotować, więc jak już maliny całkowicie się rozpadną, to dodam agar i wtedy zagotuję – opisuje Sugarlady.
2. Po dodaniu agaru gotuj do 1-2 minut, wtedy agar zacznie wiązać.
3. Przestudź konfiturę w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).
4. Śmietankę kokosową umieść w misie miksera i ubij.
5. Do ubitej śmietanki dodawaj stopniowo przestudzone maliny z agarem.
6. Krem gotowy. Teraz odstaw go do lodówki, aby się schłodził.
1. Wystudzoną bezę przełóż na naczynie (np. paterę).
2. Na bezę nałóż przygotowany i przestudzony krem.
3. Udekoruj malinami i gotowe.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
Czytaj także: https://natemat.pl/335351,najczesciej-popelniane-bledy-w-kuchni-oto-lista-zakazanych-czynnosci