Aż prosi się, żeby zamoczyć w nich nachoska! Wypróbuj trzy zdrowe dipy do przekąsek [PRZEPIS]
- Masz ochotę skosztować dipów, które rozkochają twoje podniebienie?
- Świetnie, że jesteś! Mamy dla ciebie kilka smacznych i kolorowych propozycji do spróbowania
- Fit dipy na stałe zagoszczą w twoim menu. Nic innego tylko palce lizać!
Przepis na 3 zdrowe dipy do przekąsek. To fit alternatywy, które pokochasz
U nas znajdziecie 3 przepisy od dr Hanny Stolińskiej z kanału OżywiOna na dietetyczne, najprostsze i najsmaczniejsze sosy. Zamiast kupować gotowce, które w większości nie mają żadnych wartości odżywczych, zachęcamy do przeczytania przepisów i spróbowania jednego z nich!
Świetną alternatywą na zachowanie dłuższej świeżości takiego dipu jest przechowywanie go np. w lodówce w małym słoiczku. Gotowi? Lecimy z tematem!
Dip brokułowy
- brokuł 250 g
- jogurt naturalny 50 g
- 1 mała cebula 50 g
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek
KROK 1: Do blendera wrzucamy ugotowany al dente brokuł 250 g
KROK 2: Dorzucamy 1 małą szalotkę oraz jogurt naturalny 50 g
KROK 3: Blendujemy
KROK 4: Doprawiamy solą i pieprzem
Jeśli lubicie bardziej gęstą konsystencję – możecie użyć jogurtu greckiego. Plusem jest to, że zawiera on dużo więcej wapnia, ale też dużo więcej tłuszczu, co powoduje, że jest bardziej aksamitny.
Dip dyniowo-paprykowy
- dynia 300 g
- papryka konserwowa 100 g
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- opcjonalnie kurkuma lub inne przyprawy
KROK 1: Do blendera wrzucamy upieczoną dynię hokkaido (ze skórką) 300 g
KROK 2: Dodajemy paprykę marynowaną 100 g
KROK 3: Dodajemy ocet jabłkowy
KROK 4: Wsypujemy zioła prowansalskie
KROK 5: Wsypujemy ostrą paprykę
KROK 6: Doprawiamy solą i pieprzem
Dynia to świetne warzywo nadające się do słonych przekąsek. W połączeniu z papryką marynowaną podkręci smak chipsa. Warzywo to posiada witaminę A – im bardziej pomarańczowe, tym więcej karotenu, B1, B2, PP, E i C., a także żelaza, fosforu, magnezu oraz selenu, cynku, miedzi i manganu.
Dip ogórkowy
- ogórki kiszone lub konserwowe 200 g
- 1 cebula 50 g
- 1 jajko
- jogurt naturalny 50 g
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek
KROK 1: Wrzucamy do blendera pokrojone w kostkę ogórki kiszone 200 g
KROK 2: Dodajemy 1 jajko ugotowane na twardo
KROK 3: Dorzucamy posiekaną szalotkę 50 g
KROK 4: Wlewamy jogurt naturalny 50 g
KROK 5: Blendujemy
KROK 6: Doprawiamy solą i pieprzem
Jeśli dip okaże się zbyt gęsty – należy wlać trochę soku z kiszonego ogórka. To działa.
Bez wątpienia ogórki kiszone należą do naturalnych probiotyków. Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym, a dodatkowo są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Nie znam osoby, która by nie wypiła choć raz wody po ogórkach prosto ze słoja.
Łap za blender i przygotuj te proste dipy. Twoje kubki smakowe będą tańczyć makarenę. Możesz je pałaszować z nachosami, waflami ryżowymi, świeżym pieczywem czy kawałkami warzyw takich jak pokrojona marchewka, papryka, kalarepa, biała rzodkiew.