Odświeżona wersja bułeczek bao z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie! [PRZEPIS]
- Podrasowana wersja bułeczek bao z przepisu Daniela Brzezińskiego (kanał UMAMI) sprawi, że ugną ci się nogi
- Do tej pory ograniczałeś się do próbowania ich tylko w orientalnych knajpach lub na targach z jedzeniem azjatyckim?
- Z tym przepisem w końcu zakasasz rękawy i zrobisz je w domu. To naprawdę prosta sprawa. Sam(a) zobacz
Przepis na bułeczki bao z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie!
W tej wersji są to bao z glazurowanym kurczakiem, ale jeśli wolisz indyka, lub wersję wege, to spróbuj z tofu wędzonym albo pieczarką portobello. Efekt i tak będzie oszałamiający.
Ciasto na bao:
- 15 g mleko w proszku
- 100 ml wody cieplej
- 15 ml oleju
- Szczypta proszku do pieczenia
- 180 g mąka typ 500+
- 15 g cukru
- 2 g drożdże suszone
Sałatka:
- 1 szt. marchew
- 1/2 szt. rzepa
- 1/2 szt. papryka czerwona
- chilli zielone/czerwone
- kiełki fasoli mung
- kolendra
- dymka
- 20 ml ocet ryżowy
- 1 łyżka cukru
Pierś z kurczaka:
- 100 ml cytrusowego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie bułeczek:
KROK 1) Przesiewamy 180 g mąki typu 500+ do miksera
KROK 2) Wsypujemy 15 g cukru
KROK 3) Dodajemy 2 g drożdży suszonych oraz szczyptę proszku do pieczenia
KROK 4) Dodajemy 15 g mleka w proszku i uruchamiamy mikser
KROK 5) Następnie powoli dodawaj 100 ml ciepłej wody i 15 ml oleju
KROK 6) Po 5 minutach ciasto powinno być wyrobione i gotowe do dalszego procesu
KROK 7) Wyjmujemy, formujemy kulkę – ciasto ma być gładkie
KROK 8) Wkładamy ciasto do miski
KROK 9) Przykrywamy ciasto folią spożywczą
KROK 10) Odstawiamy i zapominamy na 1,5 h
KROK 11) Zbijamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków,
KROK 12) Zagniatamy ciasto, sprawdzamy czy sprężynuje
KROK 13) Podsypujemy stolnicę mąką, żeby ciasto nam się nie przykleiło
KROK 14) Rozwałkowujemy na średniego placka
KROK 15) Wykrawamy większym pucharkiem, najlepiej do lodów, albo większą szklanką
KROK 16) Następnie smarujemy nasze bułeczki olejem i składamy je w półksiężyc do gotowania
KROK 17) Złożone bułki musimy mocniej przycisnąć i odkładamy je na pergaminie na talerz
KROK 18) Przygotowane bao przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
KROK 19) Podgrzewamy wodę na bao - robimy je na parze
KROK 20) Bao powinno być gotowe w około 4-5 minut
Przygotowanie marynaty:
KROK 1) 2 łyżeczki cukru mieszamy do rozpuszczenia w 20 ml octu ryżowego
KROK 2) Moczymy wszystkie pokrojone warzywa w marynacie
Sałatka:
KROK 1) Kroimy ½ rzepy w paski
KROK 2) Kroimy 1 marchewkę w paski
KROK 3) Kroimy ½ papryki w cienkie plasterki
KROK 4) siekamy drobno chili
Przygotowanie kurczaka:
KROK 1) Oczyszczamy piersi z kurczaka
KROK 2) Wkładamy kurczaka do miski
KROK 3) Marynujemy kurczaka w 100 ml sosu sojowego cytrusowego, np. Ponzu Kikkoman, dodając 1 łyżkę cukru
KROK 4) Odpalamy kuchenkę, osuszamy kurczaka
KROK 5) Dodajemy na patelnię odrobinę oleju
KROK 6) Smażymy po jednej i drugiej stronie do złocistego koloru
KROK 7) Marynatę wlewamy do usmażonego kurczaka na patelnię dodając odrobinę cukru
KROK 8) Kroimy ostudzonego kurczaka w plastry
Teraz gdy bao jest gotowe, a kurczak zrobiony soczyście, jesteśmy w końcu gotowi na etap końcowy – składanie. Otwieramy bułeczkę bao delikatnie, smarujemy sosem. Dodajemy warzywa wcześniej marynowane. Do tego kilka kiełek fasoli mung, na górę pyszny aromatyczny kurczak, dużo kolendry i voilà. Jeśli lubisz pikantne dodatki – nie omieszkaj ich użyć. Jak i również skropić całość limonką.