Odświeżona wersja bułeczek bao z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie! [PRZEPIS]

Joanna Stawczyk
14 marca 2023, 13:46 • 1 minuta czytania
Puszyste, mięciutkie, nafaszerowane samym dobrem. Skusisz się na bułeczki bao z glazurowanym kurczakiem? Klasyk street foodu, który pokochali Polacy. Ostatnimi czasy w orientalnych knajpach dość mocno podrożały, dlatego warto spróbować zrobić je samemu w domu. Wyjdzie tak samo pysznie, a na pewno taniej.
Przepis na bułeczki BAO z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie! Fot. YouTube.com / @UMAMI

Przepis na bułeczki bao z glazurowanym kurczakiem. Niebo w gębie!

W tej wersji są to bao z glazurowanym kurczakiem, ale jeśli wolisz indyka, lub wersję wege, to spróbuj z tofu wędzonym albo pieczarką portobello. Efekt i tak będzie oszałamiający.

Ciasto na bao:

Sałatka: 

Pierś z kurczaka:

Przygotowanie bułeczek:

KROK 1) Przesiewamy 180 g mąki typu 500+ do miksera

KROK 2) Wsypujemy 15 g cukru

KROK 3) Dodajemy 2 g drożdży suszonych oraz szczyptę proszku do pieczenia

KROK 4) Dodajemy 15 g mleka w proszku i uruchamiamy mikser

KROK 5) Następnie powoli dodawaj 100 ml ciepłej wody i 15 ml oleju

KROK 6) Po 5 minutach ciasto powinno być wyrobione i gotowe do dalszego procesu

KROK 7) Wyjmujemy, formujemy kulkę – ciasto ma być gładkie

KROK 8) Wkładamy ciasto do miski

KROK 9) Przykrywamy ciasto folią spożywczą

KROK 10) Odstawiamy i zapominamy na 1,5 h

KROK 11) Zbijamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków, 

KROK 12) Zagniatamy ciasto, sprawdzamy czy sprężynuje 

KROK 13) Podsypujemy stolnicę mąką, żeby ciasto nam się nie przykleiło

KROK 14) Rozwałkowujemy na średniego placka

KROK 15) Wykrawamy większym pucharkiem, najlepiej do lodów, albo większą szklanką

KROK 16) Następnie smarujemy nasze bułeczki olejem i składamy je w półksiężyc do gotowania

KROK 17) Złożone bułki musimy mocniej przycisnąć i odkładamy je na pergaminie na talerz

KROK 18) Przygotowane bao przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

KROK 19) Podgrzewamy wodę na bao - robimy je na parze

KROK 20) Bao powinno być gotowe w około 4-5 minut

Przygotowanie marynaty:

KROK 1) 2 łyżeczki cukru mieszamy do rozpuszczenia w 20 ml octu ryżowego

KROK 2) Moczymy wszystkie pokrojone warzywa w marynacie

Sałatka: 

KROK 1) Kroimy ½ rzepy w paski 

KROK 2) Kroimy 1 marchewkę w paski 

KROK 3) Kroimy ½ papryki w cienkie plasterki

KROK 4) siekamy drobno chili 

Przygotowanie kurczaka: 

KROK 1) Oczyszczamy piersi z kurczaka

KROK 2) Wkładamy kurczaka do miski 

KROK 3) Marynujemy kurczaka w 100 ml sosu sojowego cytrusowego, np. Ponzu Kikkoman, dodając 1 łyżkę cukru

KROK 4) Odpalamy kuchenkę, osuszamy kurczaka 

KROK 5) Dodajemy na patelnię odrobinę oleju 

KROK 6) Smażymy po jednej i drugiej stronie do złocistego koloru 

KROK 7) Marynatę wlewamy do usmażonego kurczaka na patelnię dodając odrobinę cukru

KROK 8) Kroimy ostudzonego kurczaka w plastry 

Teraz gdy bao jest gotowe, a kurczak zrobiony soczyście, jesteśmy w końcu gotowi na etap końcowy – składanie. Otwieramy bułeczkę bao delikatnie, smarujemy sosem. Dodajemy warzywa wcześniej marynowane. Do tego kilka kiełek fasoli mung, na górę pyszny aromatyczny kurczak, dużo kolendry i voilà. Jeśli lubisz pikantne dodatki – nie omieszkaj ich użyć. Jak i również skropić całość limonką.