Deser z bezą w 30 minut! Oto jak krok po kroku zrobić roladę bezową z kremem i owocami [PRZEPIS]
– Tym razem pokazuję, jak zrobić roladę bezową z kremem i świeżymi owocami. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Krem jest na bazie mascarpone, z dodatkiem masła orzechowego, a bezę posypałem płatkami migdałowymi. Całość udekorowałem owocami – wyjaśnia Bartek Boratyn z kanału youtubowego "Słodka Tuba".
Przepis na roladę bezową
Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników. Większość z nich z pewnością znajdzie się w każdej kuchni.
- 6 białek
- 250 g cukru (nieco ponad jedna szklanka)
- 25 g skrobi (może być ziemniaczana lub kukurydziana)
- płatki migdałowe do posypania
- sok z cytryny
- 200 g mascarpone
- 130 g śmietanki 30 proc. lub 36. proc.
- 2 łyżki masła orzechowe
- 20 g cukru pudru
Może Cię zainteresować również: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności
Nastaw piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.
1. Wybij białka do misy robota kuchennego (lub zwykłego miksera).
2. Cukier zacznij stopniowo dodawać wtedy, gdy białka już się nieco podbiją.
3. Gdy cukier w bezie rozpuści się, możesz dodać kilka łyżeczek soku z cytryny oraz skrobię. Mieszaj jeszcze 1,5 minuty.
4. Wyłóż bezę na papier do pieczenia rozłożony na blaszce i posyp płatkami migdałowymi.
5. Piecz bezę w piekarniku przez 30 minut.
Do miski wrzuć serek mascarpone, śmietankę, masło orzechowe oraz trochę cukru pudru do smaku i zmiksuj na puszystą masę. Tak przygotowany krem schłodź w lodówce.
1. Gotową i przestudzoną bezę przewróć do góry nogami.
2. Delikatnie oderwij od niej papier do pieczenia.
3. Nałóż krem na całą powierzchnię bezy.
4. Całość zwiń powolnymi ruchami w rulon.
5. Posmaruj wierzch rulonu pozostawionym kremem. Nałóż na to owoce (najlepiej maliny i borówki).
6. Na zakończenie posyp całość delikatnie cukrem pudrem. I gotowe.
Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".
Dodajmy: istnieje też świetny przepis na wegańską bezę. Do jej przygotowania nie potrzebujesz białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba, czyli woda odcedzona z gotowanej cieciorki. Beza z wykorzystaniem aquafaby jest równie pyszna i puszysta. Dokładny sposób przygotowania znajdziesz tutaj.
Czytaj także: https://natemat.pl/470759,jak-zrobic-dobry-biszkopt-oto-przepis-z-3-skladnikow?ticket=4fa708e1e126a0077aa64b454c2df1b2