Deser z bezą w 30 minut! Oto jak krok po kroku zrobić roladę bezową z kremem i owocami [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
10 marca 2023, 15:37 • 1 minuta czytania
Deser na bazie bezy, którą wystarczy piec tylko 30 minut. To sprawdzony i naprawdę łatwy sposób na roladę z puszystym orzechowym kremem w środku i owocami. Bartek Boratyn ze "Słodkiej Tuby" wyjaśnił, jak zrobić ją krok po kroku. Oto przepis.
Jak zrobić roladę bezową z kremem? Fot. YouTube / Słodka Tuba

– Tym razem pokazuję, jak zrobić roladę bezową z kremem i świeżymi owocami. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Krem jest na bazie mascarpone, z dodatkiem masła orzechowego, a bezę posypałem płatkami migdałowymi. Całość udekorowałem owocami – wyjaśnia Bartek Boratyn z kanału youtubowego "Słodka Tuba".


Przepis na roladę bezową

Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników. Większość z nich z pewnością znajdzie się w każdej kuchni.

Może Cię zainteresować również: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności

Nastaw piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.

1. Wybij białka do misy robota kuchennego (lub zwykłego miksera).

2. Cukier zacznij stopniowo dodawać wtedy, gdy białka już się nieco podbiją.

3. Gdy cukier w bezie rozpuści się, możesz dodać kilka łyżeczek soku z cytryny oraz skrobię. Mieszaj jeszcze 1,5 minuty.

4. Wyłóż bezę na papier do pieczenia rozłożony na blaszce i posyp płatkami migdałowymi.

5. Piecz bezę w piekarniku przez 30 minut.

Do miski wrzuć serek mascarpone, śmietankę, masło orzechowe oraz trochę cukru pudru do smaku i zmiksuj na puszystą masę. Tak przygotowany krem schłodź w lodówce.

1. Gotową i przestudzoną bezę przewróć do góry nogami.

2. Delikatnie oderwij od niej papier do pieczenia.

3. Nałóż krem na całą powierzchnię bezy.

4. Całość zwiń powolnymi ruchami w rulon.

5. Posmaruj wierzch rulonu pozostawionym kremem. Nałóż na to owoce (najlepiej maliny i borówki).

6. Na zakończenie posyp całość delikatnie cukrem pudrem. I gotowe.

Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".

Dodajmy: istnieje też świetny przepis na wegańską bezę. Do jej przygotowania nie potrzebujesz białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba, czyli woda odcedzona z gotowanej cieciorki. Beza z wykorzystaniem aquafaby jest równie pyszna i puszysta. Dokładny sposób przygotowania znajdziesz tutaj.

Czytaj także: https://natemat.pl/470759,jak-zrobic-dobry-biszkopt-oto-przepis-z-3-skladnikow?ticket=4fa708e1e126a0077aa64b454c2df1b2