Szukasz pomysłu na lunch? Ten kurczak w panko z nietypową sałatką to strzał w dziesiątkę [PRZEPIS]
Pascal gościnnie zaprosił Daniela z kanału "UMAMI", który specjalizuje się w kuchni z różnych kontynentów, jednak jego ulubioną jest kuchnia azjatycka.
– Jaki przepis robimy? To chrupiący kurczak w panierce panko z azjatyckim twistem. Dzięki panko kurczak jest bardzo soczysty! A żeby było jeszcze bardziej po azjatycku, to do tego surówka z dynią, kurkumą i kolendrą – wyjaśnili kucharze.
Czego potrzebujemy do wykonania tego przepisu? Oto spis składników z dokładną gramaturą, a poniżej sposób przygotowania.
- 2 filety z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 jajko
- mąka
- sól, pieprz
- olej neutralny
- panierka panko
- 1 garść umytych i grubo posiekanych liści kolendry
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- pieprz
- 1 plasterek dyni, obrany i pozbawiony pestek
- 1/2 obranego jabłka (wybierz dość słodką odmianę, najlepiej czerwoną lub żółtą)
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- 5 lub 6 pistacji bez skorupek
- 1 plasterek świeżego korzenia kurkumy
- 2 małe szalotki lub 1 większa (lub 1/4 dużej świeżej czerwonej cebuli)
1. Na początku zrób sos, aby miał czas się "zredukować". Do garnka wlej sok z cytryny, sok pomarańczowy, dodaj cukier brązowy. Włącz gaz i wszystko przemieszaj.
2. Kiedy cukier się rozpuści, dolej ocet, oliwę, sos sojowy i wrzuć miód.
3. Gotujący się sos dopraw kurkumą i pieprzem. Zostaw na małym gazie, aż zgęstnieje.
Czy różni się panko od zwykłej bułki tartej? – Panko jest zrobione z chleba tostowego, dlatego jest tutaj taka lekkość i specjalny sposób obróbki. Można je spotkać w różnych postaciach i różnych gradacjach. Panko też nie chłonie tak tłuszczu, jak inne panierki – wytłumaczył Daniel.
1. Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski.
2. Zastosuj tzw. angielskie panierowanie: najpierw w mące, później w jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w panko.
3. Na rozgrzany olej wrzuć obtoczonego kurczaka i usmaż.
1. Na tarce zetrzyj surową dynię i jabłko.
2. Szalotki posiekaj na piórka.
3. Do miski wrzuć wszystkie składniki: startą dynię, jabłko, szalotki, żurawinę, pestki dyni i pistacje.
4. Wszystko wymieszaj z połową przygotowanego wcześniej sosu.
5. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i dorzuć do sałatki.
1. Na talerz wyłóż sałatkę a na nią przekrojone kawałki kurczaka w panko.
2. Pozostały sos przelej do małej miseczki i postaw na talerzu, aby można było sobie polewać kolejne kęsy dania.
Wspomnijmy, że na youtubowym kanale "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki działa od 2018 roku. Można tam znaleźć w jego wykonaniu wiele ciekawych przepisów na dania na słono. Kucharz swego czasu zrobił też specjalny odcinek, w którym objaśnił, jakie są najczęściej popełniane błędy w kuchni.
Czytaj także: https://natemat.pl/335351,najczesciej-popelniane-bledy-w-kuchni-oto-lista-zakazanych-czynnosci