Szukasz pomysłu na lunch? Ten kurczak w panko z nietypową sałatką to strzał w dziesiątkę [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
08 marca 2023, 10:20 • 1 minuta czytania
Szukasz pomysłu na lunch? Na kanale youtubowym "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki razem Danielem Brzezińskim przedstawili świetny przepis krok po kroku, jak zrobić kurczaka w panko z kolorową sałatką i sosem cytrynowym.
Jak zrobić kurczaka w panierce panko? Fot. YouTube / Tuba Smaku

Pascal gościnnie zaprosił Daniela z kanału "UMAMI", który specjalizuje się w kuchni z różnych kontynentów, jednak jego ulubioną jest kuchnia azjatycka.


– Jaki przepis robimy? To chrupiący kurczak w panierce panko z azjatyckim twistem. Dzięki panko kurczak jest bardzo soczysty! A żeby było jeszcze bardziej po azjatycku, to do tego surówka z dynią, kurkumą i kolendrą – wyjaśnili kucharze.

Czego potrzebujemy do wykonania tego przepisu? Oto spis składników z dokładną gramaturą, a poniżej sposób przygotowania.

1. Na początku zrób sos, aby miał czas się "zredukować". Do garnka wlej sok z cytryny, sok pomarańczowy, dodaj cukier brązowy. Włącz gaz i wszystko przemieszaj.

2. Kiedy cukier się rozpuści, dolej ocet, oliwę, sos sojowy i wrzuć miód.

3. Gotujący się sos dopraw kurkumą i pieprzem. Zostaw na małym gazie, aż zgęstnieje.

Czy różni się panko od zwykłej bułki tartej? – Panko jest zrobione z chleba tostowego, dlatego jest tutaj taka lekkość i specjalny sposób obróbki. Można je spotkać w różnych postaciach i różnych gradacjach. Panko też nie chłonie tak tłuszczu, jak inne panierki – wytłumaczył Daniel.

1. Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski.

2. Zastosuj tzw. angielskie panierowanie: najpierw w mące, później w jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w panko.

3. Na rozgrzany olej wrzuć obtoczonego kurczaka i usmaż.

1. Na tarce zetrzyj surową dynię i jabłko.

2. Szalotki posiekaj na piórka.

3. Do miski wrzuć wszystkie składniki: startą dynię, jabłko, szalotki, żurawinę, pestki dyni i pistacje.

4. Wszystko wymieszaj z połową przygotowanego wcześniej sosu.

5. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i dorzuć do sałatki.

1. Na talerz wyłóż sałatkę a na nią przekrojone kawałki kurczaka w panko.

2. Pozostały sos przelej do małej miseczki i postaw na talerzu, aby można było sobie polewać kolejne kęsy dania.

Wspomnijmy, że na youtubowym kanale "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki działa od 2018 roku. Można tam znaleźć w jego wykonaniu wiele ciekawych przepisów na dania na słono. Kucharz swego czasu zrobił też specjalny odcinek, w którym objaśnił, jakie są najczęściej popełniane błędy w kuchni.

Czytaj także: https://natemat.pl/335351,najczesciej-popelniane-bledy-w-kuchni-oto-lista-zakazanych-czynnosci