Pasta z groszku z chrupiącym dodatkiem cię zachwyci. Idealna wiosenna przekąska [PRZEPIS]

Joanna Stawczyk
14 marca 2023, 14:56 • 1 minuta czytania
Gramy w zielone? Wiosną i latem postaw na dużo warzywnych przekąsek. Taką jest chociażby pasta z groszku z chrupiącym dodatkiem z przepisu Hanny Stolińskiej z kanału OdżywiONA. To prawdziwy kozak. Grzechem byłoby jej nie spróbować! Łap przepis.
Przepis na pastę z groszku z chrupiącym dodatkiem. Wiosenna przekąska Fot. YouTube.com / @odżywiONA

Przepis na pastę z groszku z chrupiącym dodatkiem. Wiosenna przekąska

Te małe, zielone, okrągłe, idealne cudeńka kryją w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy młodości - czyli A, C i E oraz witaminę K. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza.

Sprawiają, że nasze danie nie tylko jest pełnowartościowe, ale nabiera pięknego, jasnozielonego koloru. Już od samego patrzenia człowiek czuje się szczęśliwy, chce zanurzyć się w spokój, który panuje na talerzu i poczuć ten smak w buzi.

Groszek należy do roślin strączkowych. Pochodzi z Azji zachodniej. Jest lekkostrawny, co wpływa dobrze na układ trawienny, ale też sycący, a to wszystko dzięki dużej zawartości węglowodanów. Jest wartościowym źródłem energii, które nie tuczy tak jak w przypadku innych strączkowych warzyw, np. fasoli czy bobu. 

Warzywo nadają się jako dodatek do sałatek, makaronów, ale też można go jeść samego po ugotowaniu we wcześniej osolonej wodzie. Z groszku przygotujesz również takie potrawy jak: zupa krem, Tajine czy kaszotto. Pamiętajmy również o listkach groszku, który wypełniony jest słodkim oraz świeżym smakiem! Sezon na młody groszek zaczyna się od maja i trwa do września.

ETAP 1) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki pestek z dyni

ETAP 2) Do blendera wrzucamy mrożony zielony groszek. Do tego dorzucamy wcześniej podprażone pestki (połowę tego, co mamy na patelni, a drugą połowę zostawiamy do posypania potrawy na sam koniec). Kolejno drobno posiekany koperek (ok. 2 łyżki) dodajemy do naszego naczynia i wyciskamy sok mniej więcej z połowy cytryny. Zalewamy olejem rzepakowym, ok. 2 łyżki.

ETAP 3) Dajemy do pasty dużą garść mięty, gdyż to właśnie ona nadaje charakterystyczny smak potrawy

ETAP 4) Pastę miksujemy – nie musi ona być zmielona na gładką masę. Super jest, jak wyczuwamy w niej kawałki pestek z dyni

ETAP 5) Doprawiamy na koniec szczyptą soli i szczyptą pieprzu, posypujemy podprażonymi pestkami z dyni i bum, mamy to!

Pasta z groszku z chrupiącym dodatkiem nadaje się do kanapek jak i do warzyw pokrojonych w cienkie słupki, np. do marchewki, papryki, kalarepy, białej rzodkwi czy selera naciowego. Zachęcam spróbować podczas wiosennego pikniku. Wystarczy spakować pastę do pudełeczka, a do osobnego świeże dodatki do pochrupania. 

Nie zapomnij o pestkach dyni! To jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają cynk, potas, siarkę, wapń i magnez. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więc jeśli chcesz, aby twoje włosy, skóra czy paznokcie lśniły, to zdecydowanie pestki z dyni powinny zawitać w twojej codziennej diecie!