Trzy marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla. Wprost wyśmienite [PRZEPIS]

Joanna Stawczyk
14 marca 2023, 12:42 • 1 minuta czytania
Już niedługo, już zaraz długo wyczekiwany – sezon działkowy! Już widzimy uśmiech na twojej buzi. Rodzina, przyjaciele i pyszne jedzenie. Jak zamarynować pierś z kurczaka, indyka lub karkówkę tak, aby była krucha i soczysta? To proste. Mamy dla was 3 propozycje marynat do mięs. Koniecznie przetestuj je podczas pierwszego, wiosennego grillowania.
Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla! Fot. YouTube.com / @UMAMI

Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla!

Grillowanie kojarzy nam się z latem, działeczką "rodos", rodziną, znajomymi, jedzeniem na dworze oraz kąpielami w basenie czy jeziorach. Pewnie nie raz z twoich ust po kąpieli na pełnym słońcu padły słowa: "ale ta woda wyciąga!". I wszyscy wtedy jak wygłodniałe wilki mamy na myśli jedno – mięcho z grilla! 

Łap te 3 aromatyczne marynaty z kanału UMAMI od Daniela Brzezińskiego. Zrobisz wrażenie na wszystkich, a po zjedzonym posiłku podziękujesz nam i sobie, że z niego skorzystałeś. Nawet twoja szwagierka, która jest mistrzynią marynowania przysmaków na grilla, zrobi wielkie oczy. 

KLASYKA RODZAJU - MARYNATA BBQ

KROK 1) Wsypujemy do miseczki 2 łyżki cukru brązowego

KROK 2) Dolewamy 2 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki sosu sojowego

KROK 3) Dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire 

KROK 4) Dajemy przez praskę 2 ząbki czosnku

KROK 5) Mieszamy sos do rozpuszczenia się cukru

KROK 6) Dodajemy 2 łyżki musztardy dijon 

KROK 7) Dodajemy 6 łyżek ketchupu

KROK 8) Wsypujemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej - dla dymnego aromatu sosu

KROK 9) Dorzucamy do marynaty mięcho - takie jakie lubimy i marynujemy!

KROK 10) Ważna informacja - przed grillowaniem wyjmij mięso godzinę wcześniej z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową.

ORZEŹWIAJĄCA MARYNATA CYTRYNOWO-ZIOŁOWA

KROK 1) Odrywamy igiełki od rozmarynu, bierzemy natkę pietruszki i wszystko razem siekamy na drobno – tak aby puściły olejki eteryczne

KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku, wrzucamy wszystko do jednego naczynia

KROK 3) Dolewamy sok z 2 wyciśniętych cytryn 

KROK 4) Dodajemy 40 ml oleju 

KROK 5) Dla smaku oczywiście szczypta pieprzu i szczypta soli

KROK 6) Wszystko pięknie mieszamy do połączenia składników

KROK 7) Dajemy do środka mięso – takie jakie chcecie 

KROK 8) Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem - aby uzyskało temperaturę pokojową

KROK 9) Przy smażeniu mięsa na grillu możesz delikatnie podsmarowywać mięso marynatą.

MARYNATA JOGURTOWA INDYJSKA

KROK 1) Kroimy sobie drobno imbir

KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku 

KROK 3) Kroimy 1 cebulkę (można ją zmiażdżyć w dłoni, aby puściła więcej soku)

KROK 4) Wszystko razem wrzucamy do miski 

KROK 5) Rolujemy na blacie 1 limonkę, tak aby wydobyć z niej więcej soku, i go wyciskamy do miski 

KROK 6) Dodajemy mieszankę przypraw garam masala 1 łyżka

KROK 7) Dodajemy 20 g jogurtu naturalnego – może być też grecki

KROK 8) Mieszamy aromatyczną marynatę i dorzucamy do niej takie mięso, jakie lubimy najradziej

KROK 9) Wyjmujemy mięso z lodówki 1h przed, aby złapało temperaturę pokojową i smażymy.