Jak rozpalić grilla bez gotowej rozpałki? Wykorzystaj nasze sposoby i patrz jak płonie

redakcja naTemat
19 kwietnia 2023, 15:49 • 1 minuta czytania
Grilla można rozpalić na wiele sposobów. Nie zawsze najlepszych wyborem są gotowe rozpałki, które niekiedy kiepsko się palą i brzydko pachną. Zdarza się też, że ich zapach przechodzi do jedzenia, co odbiera radość z ucztowania na zewnątrz. Istnieją jednak sposoby, by rozpalić grilla bez rozpałki ze sklepu. Oto jak to zrobić.
Rozpalanie grilla bez podpałki jeszcze nigdy nie było tak proste fot. 123rf.com

Naturalne rozpałki do grilla – najlepsze pomysły

Grilla możemy rozpalić tym, co znajdziemy dookoła. Dobrym rozwiązaniem są suche rośliny lub ich fragmenty. Pamiętajmy jednak, by nie niszczyć przy tym roślin i nie straszyć zwierząt, np. gryzoni, jeży lub ptaków.


Pomysły na naturalną rozpałkę do grilla:

Naturalna rozpałka do grilla powinna być stosowana tak samo ta sklepowa. Węgiel należy ułożyć w mały stożek, a do środka włożyć podpałkę, np. suchą trawę i ją podpalić. Istotne jest to, żeby dochodził do niej tlen.

W razie potrzeby można dołożyć więcej rozpałki i węgla. Gdy pojawi się ogień, nie wolno go gasić. Należy poczekać, aż sam się wypali, a gdy na węglu pojawi się biały nalot, można wstawić na ruszt ulubione kiełbaski czy karkówkę.

Można też spróbować z grillem w wersji wege. Dobrym pomysłem są grillowane ziemniaki, szparagi, cukinie, brzoskwinie i ser halloumi – takie potrawy są zdrowe i bardzo smaczne, choć nie każdemu będą odpowiadać.

Domowe rozpałki do grilla – co się nadaje, jak zrobić?

Z czego zrobić rozpałkę do grilla, gdy nie mamy pod ręką tej sklepowej, a nie chcemy niszczyć roślin lub nie mamy do nich dostępu? Dobrym pomysłem na domową rozpałkę do grilla są łatwopalne ciecze (koniecznie nietoksyczne!), karton i papier.

Pomysły na domową rozpałkę do grilla:

Przypomnijmy, że nie każdy alkohol nadaje się do rozpalania grilla, np. piwo ma za małe stężenie alkoholu, by płonąć. Natomiast whisky jest napojem wysokoprocentowym, oprócz tego zawiera cukier, który rozkłada się w ogniu i uwalnia łatwopalną substancję.

Grilla domową rozpałką rozpalamy tak samo jak z rozpałką roślinną lub ze sklepu – z węgla układamy niewielki stożek, do jego środka wkładamy niewielką ilość domowej podpałki, którą podpalamy. W razie potrzeby dodajemy jej więcej.

W przypadku rozpalania grilla whisky należy nasączyć alkoholem gazetę lub pocięty na niewielkie kawałki karton. Należy przy tym zachować ostrożność, ponieważ alkohol jest łatwopalny, a płomień, tak jak i alkohol potrafi zaskoczyć...

Czytaj także: https://natemat.pl/237001,gdzie-mozna-legalnie-rozpalic-grilla-sprawdz-regulacje-prawne