Celebruj życie! Oto czego uczy nas włoskie aperitivo
Słodkiego lenistwa, czyli właśnie dolce far niente, nie należy mylić z czystym lenistwem czy obijaniem się. Zwolnienie, odpoczynek, relaks to po prostu zasłużona nagroda po całym dniu obowiązków. Włosi doskonale wiedzą, że szczęście można, a nawet należy, dawkować sobie przez cały dzień.
A więc nie ważne, czy będzie to powolny spacer, chwila drzemki, pyszne ciastko czy telefon do przyjaciela - jeśli zastanawiacie się, czy w ogóle macie na takie aktywności czas, odpowiedź brzmi: Certamente!
Od Włochów warto również przejąć zwyczaj, który mówi, że ostatnia część dnia już zdecydowanie zarezerwowana jest na przyjemności. Po 17 zaczyna się bowiem godzina aperitivo, która zwyczajowo trwa mniej więcej do 20. Co robimy w tym czasie? Krótko mówiąc: cieszymy się życiem.
Aperitivo, czyli przepis na popołudnie pełne przyjemności
Nazwa aperitivo pochodzi od łacińskiego aperiere, czyli otwierać. W kontekście aperitivo można to rozumieć dwojako: po pierwsze celebrujemy otwarcie spokojniejszej, przyjemniejszej części dnia. Po drugie, otwieramy apetyt na kolację, którą włosi podają w późnych godzinach wieczornych.
Jeśli chodzi o składniki, każde aperitivo ma trzy kluczowe elementy: pierwszym są ludzie. Aperitivo to spotkanie, śmiech, rozmowa, wspólne celebrowanie chwili. Drugi i trzeci element są nierozerwalnie ze sobą związane: to koktajle serwowane z zestawem pysznych przekąsek.
Jednym z najbardziej charakterystycznych koktajli, jakie pojawiają się na stolikach w godzinach aperitivo jest Aperol Spritz®, czyli połączenie Aperol, Prosecco i wody gazowanej, serwowane z plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty.
Jeśli natomiast chodzi o przekąski, czyli tzw. stuzzichini, ich klasyczny zestaw składa się z oliwek, serów, wędlin, marynowanych warzyw, pokrojonej na kawałki pizzy czy focacci. Jeśli zdarzy się wam celebrować aperitivo w północno-wschodnich Włoszech, na przykład w Wenecji, zestaw z pewnością wzbogaci się o cichéti - niezwykle popularne kanapeczki z dodatkami.
Rodzajów stuzzichini czy cichéti jest mnóstwo. Idąc do restauracji z reguły nie będziecie musieli zaprzątać sobie głowy selekcją - zamawiając koktajl w porze aperitivo w wielu lokalach dostaniecie je za darmo lub za niewielką dopłatą.
Jeśli jednak macie ochotę dowiedzieć się, jak dokładnie nazywają się poszczególne włoskie przekąski i, co najlepsze, jak smakują przyrządzone według oryginalnych receptur, koniecznie spróbujcie swoich sił w konkursie marki Aperol.
Wenecja czeka
Jeśli chcecie na własnej skórze przekonać się, jak przyjemnie jest żyć przez kilka dni zgodnie z zasadami dolce far niente, oraz jak powinno smakować prawdziwe aperitivo, wystarczy zrobić dwie rzeczy.
Po pierwsze: zakupić butelkę Aperol oraz zarejestrować paragon na stronie konkurs.aperol.com. I po drugie: zastanowić się jak może brzmieć odpowiedź na następujące pytanie: „Kogo zabierzesz do Wenecji i dlaczego właśnie w takim gronie chcesz posmakować włoskiego stylu życia?”.
Po wykonaniu tych czynności wystarczy poczekać na ogłoszenie wyników. Główną (choć nie jedyną!) nagrodą jest wycieczka dla pełnoletnich 4 osób do Wenecji. Co tydzień można wygrać ekskluzywne zestawy kieliszków do serwowania Aperol Spritz® oraz dwuosobowe wejściówki do sieci kin Multikino. Raz w miesiącu do wygrania są natomiast zestawy gadżetów marki Aperol oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez Cristinę Catese, podczas których zwycięzca wraz z osobą towarzysząca pozna sekrety włoskich przekąsek.
Konkurs pod hasłem “Czekamy na was w Wenecji” trwa od 5 czerwca do 3 września 2023 roku. Regulamin akcji dostępny jest pod tym linkiem.