Trzymasz jajka w lodówce? Lara Gessler tłumaczy, dlaczego to poważny błąd

redakcja naTemat.pl
23 sierpnia 2024, 20:11 • 1 minuta czytania
Trzymanie jajek w lodówce może wydawać się standardową praktyką, jednak nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego warto rozważyć inne metody przechowywania? Na to pytanie odpowiedziała między innymi Lara Gessler.
Trzymasz jajka w lodówce? Lara Gessler tłumaczy, dlaczego to poważny błąd. Fot. Piotr Jedzura / Reporter / East News

Trzymanie jajek w lodówce może wydawać się standardową praktyką, jednak nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego warto rozważyć inne metody przechowywania?


Trzymasz jajka w lodówce? Lara Gessler tłumaczy, dlaczego to poważny błąd

Chłodzenie jajek może negatywnie wpłynąć na ich smak i konsystencję. W niskich temperaturach białko jaja staje się bardziej gęste, co może prowadzić do zmiany tekstury potraw, zwłaszcza w przypadku wypieków.

Warto także zauważyć, że w każdym sklepie jajka są przechowywane na półkach, a nie w lodówkach. Na to uwagę zwróciła Lara Gessler. Restauratorka i córka Magdy Gessler w rozmowie z Marzeną Rogalską w "Rogalska Show" została zapytana o sposób przechowywania jaj.

– A gdzie w sklepie stoją? Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe – wyjaśniła.

Co ważne, przechowywanie jajek w lodówce nie szkodzi jajkom i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Faktycznie wpływa to również na przedłużenie ich świeżości. Nie należy jednak układać ich na półkach przymocowanych do drzwi urządzenia.

Wtedy zmienność temperatur, na jaką będzie wystawiony produkt może wpłynąć na ich świeżość. Pamiętajmy, by przed użyciem jajek wyjąć je z lodówki na kilka minut, by nabrały temperatury pokojowej.