Zupa pomidorowa nie wychodzi ci jak od babci, bo nie wiesz o tym składniku. Każdy ma go w domu

Agnieszka Miastowska
11 grudnia 2024, 17:42 • 1 minuta czytania
Zupa pomidorowa obok rosołu to jedna z ulubionych zup Polaków. Przywodzi nam na myśl smak dzieciństwa, obiadki u babci czy mamy. Potem jako dorośli niejednokrotnie próbujemy powtórzyć w kuchni ten wyjątkowy smak pomidorowej i często nam to zupełnie nie wychodzi. Dlaczego? Bo czasu nie da się cofnąć, ale także dlatego, że możemy nie znać wszystkich składników, które babcia ukradkiem wrzucała do zupy. Oto jeden z nich.
Zupa pomidorowa jak u babci. Sekretny składnik masz w domu Fot. Piotr Molecki/East News

Zupa pomidorowa jak u babci. Sekretny składnik masz w domu

Choć na pierwszy rzut oka przygotowanie zupy pomidorowej wydaje się proste, to jej sekret wyjątkowego smaku tkwi w kilku kluczowych szczegółach, w tym w dodatku... odrobiny cukru. Ten składnik może wydawać się nietypowy, ale odgrywa istotną rolę w zbalansowaniu kwasowości pomidorów i podkreśleniu ich naturalnej słodyczy.


Dlaczego cukier to tajemnica smaku?

Cukier w zupie pomidorowej działa jako „wzmacniacz” smaku, łagodząc kwasowość pomidorów, która może być dominująca, szczególnie przy użyciu koncentratu czy przecieru. To stary kuchenny trik stosowany przez nasze babcie, który pozwala wydobyć pełnię aromatu pomidorów i uczynić zupę bardziej przyjazną dla dzieci i dorosłych.

Ciekawym dodatkiem jest również bazylia, która zarówno świeża, jak i suszona, świetnie komponuje się z pomidorami, podobnie jak oregano i tymianek. Warto wypróbować też dodatek czosnku. Można go drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub maśle. Oczywiście nie wszystko na raz, wybierzmy to, co trafia w nasz gust.

Składniki na pomidorową „jak u babci”

Jak przygotować?

Wskazówki jak od babci