Nie tylko hummus! 7 past do kanapek, które smakują jak z najlepszej wegańskiej knajpy

Joanna Stawczyk
Sprawdzą się doskonale na pajdzie świeżego chleba, ale także jako kolorowy dodatek do sałatek i wege lunchy. Te warzywne pasty to istna bomba witaminowa! Przypadną do gustu nie tylko wege maniakom, ale także mięsożercom, bo są zwyczajnie przepyszne. Twoje śniadaniowe kanapki będą wyglądać i smakować jak z najlepszej wegańskiej kawiarni, a do tego zrobisz je zupełnie sam w 5 minut!
Pasty do kanapek i nie tylko. 7 najlepszych przepisów na wegańskie pasty warzywne Fot. unsplash.com
Znudziły Ci się zwykłe kanapki z serem i szynką albo nie jesz mięsa i szukasz wegańskich alternatyw na dodatki do śniadania czy kolacji? Dobrze trafiłeś! Zebrałam najsmaczniejsze przepisy na roślinne pasty, które zagoszczą na stałe w Twoim codziennym menu.

Plusy? Nie musisz rezygnować z ulubionych smaków tylko dlatego, że zdecydowałeś się na niejedzenie mięsa czy produktów odzwierzęcych. Wiesz, że pastę z "makreli" można przyrządzić bez makreli? A jednak! Takich kulinarnych haczyków jest całkiem sporo.

1. Pasta à la makrela

Przerzuciłeś się na weganizm, ale dalej chodzi za Tobą "rybka"? Wspomnienie smaku pasty z makreli potrafi gnębić niejednego weganina. Mam jednak dobrą wiadomość. Nie musisz grzeszyć, ponieważ istnieje sposób, aby uzyskać pastę, która w smaku łudząco przypomina aromatyczną makrelę. To naprawdę smakuje rybą!

PRZEPIS

Składniki na 1 średnią miseczkę:
- 200 g tempehu wędzonego albo tofu wędzonego [dostępne w Lidlu]
- 1 cebulka szalotka
- 1 ogórek kiszony
- garść szczypiorku
- 3 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 łyżka musztardy np. dijon
- sok z połowy cytryny
- 1 lub 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz

1. Tofu wędzone lub tempeh pokroić na grube plastry i wrzucić na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażyć, przewracając aż obie strony się zarumienią.
2. W tym czasie siekamy drobno szalotkę, ogórka kiszonego oraz szczypiorek. Podsmażony tempeh lub tofu przekładamy do miski, dodajemy majonez, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę, sól oraz czarny pieprz i blendujemy delikatnie, tak aby nie zrobiła się zbyt gładka papka, tylko jednak żeby były wyczuwalne drobne kawałeczki.
3. Do masy wrzucamy pokrojoną cebulkę, ogórka oraz zioła i dokładnie mieszamy. Koniecznie próbujemy i doprawiamy więcej, jeśli jest taka potrzeba. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.

2. Smalec z fasoli

Nie ma nic lepszego niż pajda świeżo wypieczonego chleba z ogórkiem kiszonym i... smalcem. Niestety taka chwilowa przyjemność liczy sporo kalorii i wcale nie jest specjalnie zdrowa. Jeśli jesteś fanem tego smaku i chciałbyś jednak móc pozwolić sobie na częstsze smalczykowe uciechy, to mam na to genialny patent. Ta opcja w wersji z fasoli jest super smaczna i dodatkowo nie będziesz musiał robić dziesięciu treningów, żeby to w ogóle spalić.

PRZEPIS

Składniki na jedną miskę:
- 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- 3 suszone śliwki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i czarny pieprz
- olej

1.Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.
2. Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy i blendujemy razem z sosem sojowym, majerankiem, szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie odstawiamy. Śliwki pokroić na małe kawałki.
3. Usuwamy większość przypraw z podsmażonej cebuli, a potem wrzucamy ją razem ze śliwkami do zmiksowanej fasoli i blendujemy delikatnie, tak żeby kawałki były jednak wciąż wyczuwalne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem wstawiamy do lodówki na godzinę. Do podania koniecznie dodać ogórka kiszonego lub małosolnego jak kto woli.

3. Pasta à la jajeczna (bez jajek!)

Mogłoby się zdawać, że czego jak czego, ale pasty jajecznej nie da się przerobić na wersję wegańską. A tu niespodzianka.
Pasta bezjajeczna przepis wegańskiFot. unsplash.com
Pasta bezjajeczna kusi swoim żółciutkim kolorem i lekko schłodzona smakuje naprawdę podobnie do prawdziwych jaj od kury z wolnego wybiegu. Nawet fani jajek przymrużą oko i pozwolą na chwilę wytchnienia dla poczciwych kur.

PRZEPIS

Składniki na jedną miskę:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 3 lub 4 łyżki majonezu wegańskiego (można dostać w Lidlu)
- 3 łyżeczki musztardy np. miodowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- duża szczypta czarnego pieprzu
- garść posiekanego szczypiorku

W szklance wymieszać majonez, musztardę, kurkumę, szczyptę pieprzu oraz sól. Tofu pokroić na mniejsze kostki, żeby łatwiej je zblednować. Dodajemy przyprawiony majonez i płatki drożdżowe. Miksujemy na gładką masę, a nastepnie przekładamy do miski, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodów na godzinę.

4. Pasta z pieczonej dyni i suszonych pomidorów

Ten pomarańczowy kolor i lekka konsystencja aż proszą się, aby wysmarować nią kanapkę albo dorzucić do zestawu lunchowego. Pieczona dynia w połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Jeśli wybierzesz dynię piżmową to subtelny dodatek szałwii może okazać się bardzo odświeżający.

PRZEPIS

Składniki na jedną miskę:
- 1 kg dyni Hokkaido lub dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 mała łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz czarny

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki ze środka, posmarować olejem, posypać solą i wrzucić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż dynia będzie super miękka.
2. Upieczoną dynię należy wyjąć i poczekać aż wystygnie. W tym czasie siekamy cebulę, pietruszkę i czosnek, po czym na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oliwy wrzucamy samą cebulę. Doprawimy solą i podsmażamy do miękkości, a wtedy dorzucamy czosnek, pietruszkę i chili. Trzymamy na ogniu, mieszając przez minutę i ściągamy z kuchenki.
3.Upieczoną dynię przekładamy do miski, dodajemy ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól, kilka kropel oliwy oraz czarny pieprz i dokładnie blendujemy na gładką masę. Ostatni krok to przełożenie zawartość patelni do pasty i staranne wymieszanie. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Czytaj także: Nowy patent na pyszną tortillę podbija Tik Toka. Zebraliśmy 8 najlepszych przepisów, które pokochasz

5. Hummus buraczkowy

Bardzo często osoby rozpoczynające swoją przygodę z wegetarianizmem czy weganizmem opierają znaczą część swojego jadłospisu na hummusie. Dlaczego? Jest łatwo dostępny w sklepach, w miarę tani, a jeśli decydujesz się zrobić go sam, to nie wymaga zbyt wielu kulinarnych umiejętności.
Hummus buraczany przepisFot. unsplash.com
Żeby nie było – nie mam nic do poczciwego hummusu, ale ten w wydaniu klasycznym może się zwyczajnie znudzić. Właśnie dlatego tym razem zaproponuję Ci wersję w pięknym, różowym kolorze. Gotowany burak nada unikalnej słodyczy.

PRZEPIS

Składniki na jedną miskę:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1/2 szklanki tahiny
- 1 ugotowany burak (dostępne w Lidlu)
- sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz
- do podania ewentualnie oliwa, natka pietruszki i czarnuszka

1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody, dodajemy tam łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostawiamy na noc. Po nocy moczenia cedzimy ciecierzycę, płuczemy i zalewamy ponownie świeżą wodą z dodatkiem sody. Gotujemy na średnim ogniu i zgarniamy pianę, która będzie tworzyć się na powierzchni. Gotujemy ciecierzycę około 50 minut, tak żeby była w środku super miękka.
2. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie, dodajemy tahinę, cukier, buraka, sok z cytryny i czosnek, a następnie blendujemy aż hummus będzie kremowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do podania użyj ewentualnie czarnuszki i oliwy.

6. Wegański twarożek

Większość Polaków, myśląc o idealnym, pożywnym śniadaniu, ma przed oczami klasyczną kanapkę z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. I nic w tym dziwnego, bo takie proste połączenie jest pyszne i zawsze sprawdza się do porannej kawy. Niestety twaróg bywa wrogiem nie tylko dla wegan lecz także dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy lub zwyczajnie wykluczyły nabiał ze swojego jadłospisu. Właśnie dlatego, to smarowidło ma tak duże wzięcie!

PRZEPIS

Składniki na jedną niewielką miskę:
- 1 szklanka nasion słonecznika (moczymy przez noc w wodzie)
- kilka orzechów nerkowca (moczymy przez noc w wodzie)
- 3 łyżki stołowe mleka roślinnego niesłodkiego
- 2 łyżki stołowe płatków drożdżowych
- 3 łyżki stołowe wody z ogórków kiszonych
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 6 rzodkiewek
- 1 cebulka dymka
- garść posiekanego szczypiorku
- sól i czarny pieprz

Odcedzić namoczone orzechy i nasiona słonecznika. Wrzucić do blendera wszystkie składniki poza rzodkiewką, cebulką i szczypiorem, a następnie intensywnie blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Umyte rzodkiewki, dymkę i szczypiorek siekamy drobno, dorzucamy do miseczki i mieszamy z twarożkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a potem włóż na godzinę do lodówki. Do podania możesz ewentualnie dodać trochę świeżego koperku.

7. Pasta z groszku i mięty

Zielona i pełna smaku. Taka jest właśnie pasta z groszku, która za sprawą dodatku świeżej mięty wskakuje na totalnie nowy poziom. Jeśli zdecydujesz się dodać ząbek czosnku więcej, to będzie świetna nie tylko do chleba, ale także do rozmaitych ryb. Najlepiej będzie smakować jednak na ciepłej grzance z plastrem dobrego pomidora i ewentualnie oprószona serem fetą.

PRZEPIS

Składniki na małą miskę:
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożony lub świeży)
- 1/2 cebulki szalotki
- 6-8 listków świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i czarny pieprz

Do garnka wlać wodę i osolić ją, a następnie dodać groszek. Czekamy aż woda zacznie wrzeć, czekamy 2 minuty, po czym błyskawicznie cedzimy groszek i wkładamy go do lodowatej wody - tak zachowa smak i żywy kolor. Groszek cedzimy z zimnej wody i wrzucamy go do blendera razem z resztą składników. Missujemy na gładką pastę. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Koniecznie musisz spróbować każdej z past. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Ich smak i kolor to czysty odlot! Jeśli chcesz sięgnąć po więcej wegańskich inspiracji, możesz śmiało korzystać ze strony Jadłonomia, gdzie znajdziesz mnóstwo pomysłów na roślinny posiłek.


Czytaj także: https://natemat.pl/zdrowie/317367,przestan-wydawac-na-suplementy-7-przepisow-na-super-kiszonki-i-zakwasy