Co to?
Yerba mate to susz z ostrokrzewu pargwajskiego. Składnikiem, którego działanie czujemy niedługo po wypiciu mate jest, podobnie jak w przypadku matchy, kofeina. Sama mate smakuje bardzo specyficznie, trochę jak zalane wrzątkiem siano. Ale już napoje na bazie yerba mate mają orzeźwiający smak, są słodkawe i lekko gazowane.
Jak działa?
Yerba mate to również niezły zastępca energetyków – efekt po wypiciu to poczucie jasności umysłu, pobudzenia bez łomotania serca, który znamy po przedawkowaniu chociażby kawy. Z czego wynika różnica? Nie ma badań, które jednoznacznie odpowiadałyby na to pytanie. Wszelkie teorie to przypuszczenia, a według Magdaleny Czyryndy-Koledy najbardziej prawdopodobne jest, że to źródło kofeiny różnicuje jej działanie: - Kofeina w kawie pochodzi jak wiadomo z ziaren kawowca. Yerba mate zaś produkowana jest z ostrokrzewu pargwajskiego. Ale podobne odczucia jak po spożyciu napoju z mate, wywołuje matcha. Jeśli więc to nie źródło kofeiny odpowiedzialne jest za "efekt końcowy" to być może wysoka zawartość L-teaniny, która działa odprężająco, zmniejsza stres i niepokój. Wówczas jej właściwości mogą równoważyć działanie kofeiny i powodować, że pobudzenie wstępuje w umysł, a nie ciało.
O ile czysta yerba mate raczej nie ma wad, nie można powiedzieć tego o napojach na jej bazie. W ich składzie na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Niektóre z naturalnych napojów na bazie mate, np. Bombilla, swój smak zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w owocach. Choć to ten sam cukier (prosty), to plus dla producentów, że pochodzi on z naturalnego źródła. I nie pisalibyśmy o tym gdyby ilość wspomnianego cukru nie była bez znaczenia dla naszego zdrowia i samopoczucia – wypijając pół litra napoju na bazie mate dostarczamy sobie ok. 5 łyżeczek cukru. To wystarczająco, by pijąc go codziennie po kilku tygodniach przestać czuć pobudzający wpływ kofeiny (organizm się przyzwyczaja), a zacząć odczuwać wyłącznie senność ze względu na spadek cukru. Wniosek: lepiej sięgać po napoje na bazie mate niż po słodkie "chemiczne" energetyki, jednak zdrowiej będzie wypić czystą niesłodzoną matchę lub kawę.