Pierniki na choinkę - trwałe, ekologiczne i smaczne ozdoby na świąteczne drzewko!
Pierniki na choinkę - trwałe, ekologiczne i smaczne ozdoby na świąteczne drzewko! pexels.com

Prawdopodobnie najpiękniejsze ozdoby świąteczne w historii! Co roku pojawia się pytanie, jak w tym roku powinna być ozdobiona choinka. Zamiast wydawać pieniądze na tymczasowo modne ozdoby choinkowe, ozdób drzewko domowymi wypiekami. Domowe pierniki na choinkę nie psują się i można je zjeść po świętach, a nawet w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

REKLAMA

Pierniczki świąteczne na choinkę

Pieczenie pierników i ciast to nie tylko jedna z atrakcji Adwentu dla dzieci. Dekorowanie jest świetną zabawą dla całej rodziny i pozostawia wiele miejsca na kreatywność. Powstałe w ten sposób małe dzieła sztuki są w rzeczywistości zbyt piękne, by zniknąć w słoiku po ciastkach – dlaczego więc nie udekorować nimi choinki? Choinka z domowymi pierniczkami wygląda bardzo klimatycznie i spokojnie może obejść się bez dodatkowych dekoracji.

Ciasto na pierniki - sprawdzony przepis

Pachnące korzenne przyprawy i spora porcja miodu sprawiają, że ciasto piernikowe jest jednym z ulubionych w każdym domu w okresie świąt.
Ciasto piernikowe jest łatwe w przygotowaniu i powstaje z klasycznych składników:
  • 150 g masła,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 125 ml miodu,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 90 g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
  • Przepis na pierniczki - zrób ciasto krok po kroku

  • Delikatnie podgrzej masło, miód, cukier i mleko w rondelku, aż masło i cukier się rozpuszczą. Niech mieszanina ostygnie. Dobrze wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką kukurydzianą i przyprawami. Całość przesiej przez masło i wszystko dobrze zagnieść. Uformuj kulkę dłonią i umieść ją w lodówce z folią spożywczą na godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż tacki papierem do pieczenia i przygotuj foremki do ciastek.
  • Posyp powierzchnię roboczą mąką i ciasto rozwałkuj na wierzchu. Wytnij pierniczki o dowolnym kształcie (dzwoneczek, choinka, renifer, święty Mikołaj, skarpetka) i połóż na blasze do pieczenia. Użyj słomki do picia lub igły, aby zrobić dziurkę w każdym ciasteczku. Pierniczki wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.
  • Wymieszaj cukier puder z wodą. Całość włożyć do woreczka do szprycowania i udekorować nim pierniczki. Na koniec zawieś ciasteczka na małych wstążeczkach… teraz są gotowe na choinkę.
  • Jak dekorować pierniczki na choinkę?

    Do klasycznej dekoracji pierniczków na choinkę w postaci lukru będzie potrzebne:
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny,
  • tasiemki lub sznureczka.
  • Jak ozdobić pierniki na choinkę w jeszcze prostszy sposób? Możesz wykorzystać gotowe ozdoby takie jak gwiazdki z czekolady, perełki z cukru, jadalne pisaki, albo po prostu posypać ciasteczka cukrem pudrem.

    Jak powiesić i zabezpieczyć pierniki na choince?

    Jeśli choinka ma być udekorowana piernikami w salonie przez dłuższy czas, ciastka mogą się zakurzyć. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale niezbyt apetyczne. Ten problem można łatwo rozwiązać, umieszczając herbatniki w przezroczystym opakowaniu z papieru celofanowego. Nie tylko ją chroni, ale można ją również przewiązać u góry tasiemką, aby wyglądała ozdobnie i znacznie ułatwiła przymocowanie do choinki.
    Inną możliwością zabezpieczenia wypieków są małe torebki papierowe, które można szybko wykonać samodzielnie z kolorowego papieru. Dzięki trwałości ciasta piernikowego, ciasteczka możemy przechować w folii lub torebce na kolejny rok!

    Świąteczne ciasteczka na choince - po prostu dobry pomysł

    Upieczone pierniki na choinkę ozdabiają drzewko w bardzo przyjazny sposób wobec środowiska. Spożywając ciasteczka świątecznie, nie generujemy szkodliwych odpadów.