Przepis na pyszny sernik kajmakowy.
Przepis na pyszny sernik kajmakowy. Fot. YouTube / Słodka Tuba
Reklama.

Istnieje wiele odmian tego słynnego wypieku: sernik wiedeński (bez spodu), japoński, na zimno. Polacy są jednak najbardziej podzieleni w kwestii rodzynek. Są tacy, którzy nienawidzą ich w tym cieście, a inni nie wyobrażają sobie sernika bez nich.

Głównym składnikiem jest jednak twaróg. Wybór dobrego twarogu to już pół sukcesu. Ale jeśli znudził ci się klasyczny smak sernika, to ten sposób będzie idealną alternatywą.

Przepis na sernik kajmakowy

Bartek Boratyn z youtubowego kanału "Słodka Tuba" pokazał, jak zrobić sernik kajmakowy. Z tego przepisu wychodzi naprawdę wilgotny, puszysty i delikatny.– Trudno go zepsuć i myślę, że wyjdzie każdemu – przyznaje cukiernik.

Tajemnica tego sposobu na sernik tkwi w serku mascarpone, który sprawia, że jego konsystencja jest bardziej kremowa, a odrobina masła orzechowego podbija smak. A jeśli do tego lubisz karmel, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Oto dokładna gramatura potrzebnych składników, a poniżej sposób przygotowania.

Składniki na sernik kajmakowy:
  • 0,5 kg twarogu
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej użyć tego bardzo płynnego)
  • kajmak
  • orzeszki ziemne
  • Sposób przygotowania:

    Naszykuj formę okrągłą, najlepiej 18-20 cm średnicy. Spód wyłóż papierem do pieczenia.

    Nastaw piekarnik na 160 stopni, grzanie góra-dół.

    1. Do miski wrzuć twaróg, serek mascarpone, masło orzechowe, cukier i przyprawę piernikową. Aby sernik był jeszcze bardziej orzechowy, dodaj posiekane orzeszki ziemne. Zacznij mieszanie na wolnych obrotach.

    – Możecie dodać cukier biały, ksylitol, erytrytol bądź nawet miód – wszystko zależy od Was. A jeżeli jesteście na wyższym poziomie cukiernictwa: rozpuśćcie biały cukier i zróbcie z niego karmel. Smak będzie jeszcze lepszy – radzi Bartek Boratyn.

    2. Do miksującej się masy rozbijaj kolejno jajka. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.

    3. Spód foremki możesz wyłożyć kruszonką lub biszkoptami (ale nie musisz). Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz ok. 60 minut.

    4. Po upieczeniu wystudź sernik i wyjmij z foremki.

    Wykończenie:

    Wierzch ciasta pokryj grubą warstwą kajmaku i posyp orzeszkami ziemnymi. Do dekoracji możesz też użyć porzeczek.

    Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".

    Cukiernik zdradził już swój sposób na pyszną roladę bezową z kremem i owocami, a także pokazał, jak zrobić dobry biszkopt z trzech składników, który jest lekki i nie trzeba przy nim osobno ubijać białek z cukrem.

    Czytaj także: