Zupa na bazie sałaty masłowej. Przepis za grosze
– Każdy Polak wyrzuca ok. 200 kg jedzenia rocznie. Musicie wiedzieć, że 4 mln Polaków żyje w skrajnej biedzie. A wśród nich milion jest nawet niżej tego poziomu – zwrócił uwagę znany kucharz i przeszedł do przyrządzania pysznej zupy na bazie sałaty.
1. Opal zieloną paprykę. Cała jej skórka musi być ciemna, dzięki temu będzie słodsza i bardziej miękka. Potem zawiń ją w nawilżoną ściereczkę.
2. Cebulę pokrój w piórka. A czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Do garnka postawionego na ogniu wrzuć masło i czosnek. Kiedy masło się rozpuści, dodaj cebulę.
4. Wcześniej opaloną paprykę obedrzyj ze skórki i wyjmij ze środka pestki. Resztę posiekaj na mniejsze kawałki (nie muszą być równe). Dorzuć do garnka z przyprawami (kminkiem, solą i pieprzem). Podsmażaj całość przez 1,5 minuty.
5. Do garnka z resztą składników wlej 1,5 litra bulionu warzywnego.
6. Kilka najmniejszych kawałków sałaty odłóż. Resztę porwij i wrzuć do garnka z bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
7. Zupę zblenduj i dopraw solą/pieprzem.
Pascal miał jeszcze w lodówce starty ser pecorino i posypał nim gotową zupę. Ty nie musisz tego robić, ale jeśli masz też w swojej kuchni trochę sera, to warto go wykorzystać.
Dodajmy: Pascal Brodnicki od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.
Pokazał już m.in. swój sposób na skrzydełka z kurczaka w panierce z prażonych orzeszków ziemnych. Popularnością cieszą się również jego przepis na makaron z ostrym sosem w 11 minut, kuleczki ziemniaczane, kurczaka w panko z kolorową sałatką czy przekąski imprezowe.
"Tuba Smaku" ma też inne "odnogi" kanału. Jedną z nich jest "Słodka Tuba", gdzie możemy znaleźć przepisy na słodkości. Jakiś czas temu znana cukierniczka Sugarlady wymyśliła oryginalne "ciasto inflacyjne", które można zrobić z 3 składników za 10 złotych.