logo
Przepis na najtańszą zupę. Fot. YouTube / Tuba Smaku
Reklama.

Zupa na bazie sałaty masłowej. Przepis za grosze

– Każdy Polak wyrzuca ok. 200 kg jedzenia rocznie. Musicie wiedzieć, że 4 mln Polaków żyje w skrajnej biedzie. A wśród nich milion jest nawet niżej tego poziomu – zwrócił uwagę znany kucharz i przeszedł do przyrządzania pysznej zupy na bazie sałaty.

Składniki:
  • 1 sałata masłowa
  • 1/2 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g ser pecorino (lub inny, jaki masz w lodówce)
  • 10 g masła
  • łyżka kminku w proszku
  • sól i pieprz
  • Sposób przygotowania:

    1. Opal zieloną paprykę. Cała jej skórka musi być ciemna, dzięki temu będzie słodsza i bardziej miękka. Potem zawiń ją w nawilżoną ściereczkę.

    [WARTO WIEDZIEĆ: Warzywa możesz opalać nad gazem lub specjalną opalarką, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, możesz je zawinąć w folie i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na kilka minut.]

    2. Cebulę pokrój w piórka. A czosnek przeciśnij przez praskę.

    3. Do garnka postawionego na ogniu wrzuć masło i czosnek. Kiedy masło się rozpuści, dodaj cebulę.

    4. Wcześniej opaloną paprykę obedrzyj ze skórki i wyjmij ze środka pestki. Resztę posiekaj na mniejsze kawałki (nie muszą być równe). Dorzuć do garnka z przyprawami (kminkiem, solą i pieprzem). Podsmażaj całość przez 1,5 minuty.

    5. Do garnka z resztą składników wlej 1,5 litra bulionu warzywnego.

    6. Kilka najmniejszych kawałków sałaty odłóż. Resztę porwij i wrzuć do garnka z bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

    [WAŻNE: Nie przykrywaj garnka pokrywką, bo to spowoduje, że sałata stanie się szara i zupa straci ładny, zielony kolor.]

    7. Zupę zblenduj i dopraw solą/pieprzem.

    [WARTO WIEDZIEĆ: Jeśli nie masz w domu akurat sałaty masłowej, to ten przepis możesz zrobić na bazie innego produktu, np. szpinaku czy roszponki.]

    Pascal miał jeszcze w lodówce starty ser pecorino i posypał nim gotową zupę. Ty nie musisz tego robić, ale jeśli masz też w swojej kuchni trochę sera, to warto go wykorzystać.

    Rady od Pascala, żeby nie marnować aż tyle jedzenia:
  • Róbmy sobie listę zakupów przed pójściem do sklepu.
  • Nie idźcie robić zakupów, kiedy jesteście głodni.
  • Trzymajcie porządek w lodówce. Organizujcie świadomie jej przestrzeń.
  • Dodajmy: Pascal Brodnicki od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

    "Tuba Smaku" ma też inne "odnogi" kanału. Jedną z nich jest "Słodka Tuba", gdzie możemy znaleźć przepisy na słodkości. Jakiś czas temu znana cukierniczka Sugarlady wymyśliła oryginalne "ciasto inflacyjne", które można zrobić z 3 składników za 10 złotych.

    Czytaj także: