Po tym, jak świat ogarnęła pandemia COVID-19, a później wybuchła wojna w Ukrainie, nasza sytuacja gospodarcza zupełnie się zmieniła. Szalejąca inflacja, drożyzna w sklepach czy wzrosty rachunków – te kwestie spędzają sen z powiek Polakom. W obecnych czasach wielu z nas przy zakupach bardziej "trzyma się za kieszeń".
Może Cię zainteresować również: Oto nowy lider drożyzny, ceny w górę o 60 proc. Już nie cukier i olej drenują portfele Polaków
Życie jednak toczy się dalej i trzeba sobie jakoś radzić. Jeśli więc np. oczekujesz gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, oto sposób na szybki i tani deser.
Znana cukierniczka Sugarlady na kanale youtubowym "Słodka Tuba" pokazała, jak zrobić "ciasto inflacyjne".
– Ciasto z trzech składników? Ja zawsze przynajmniej 4-5 składniki daję, bo lubię, więc to dla mnie challenge (wyznawnie - przyp. red.), ale się go podjęłam i wyszło pysznie – przyznaje wykonawczyni.
Potrzebujemy tylko trzech składników, na które wydamy ok. 10 złotych.
Przygotuj niedużą foremkę na ciasto. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
1. Wsyp galaretki do dwóch różnych miseczek. Jedną zalej 300 ml wrzącej wody, a drugą normalnie – 500 ml i wymieszaj. Poczekaj 5-10 minut, aby galaretki nieco się przestudziły.
2. Spód foremki wyłóż biszkoptami.
3. Do galaretki z mniejszą ilością wody dodaj dwie łyżki serka i wymieszaj (najlepiej użyj do tego trzepaczki).
4. Tak przygotowaną masę wlewaj stopniowo do wysokiej miski z resztą serków homogenizowanych, jednocześnie mieszając.
– Zostawiam masę trochę na blacie, żeby delikatnie zgęstniała, bo obawiam się, że jak takie wleję do rantu, to masa wyleci bokami – przyznała Sugarlady.
5. Lekko schłodzone ciasto wylej na biszkopty i wstaw do lodówki. Trzymaj je tam aż do momentu całkowitego schłodzenia.
W tym przepisie biszkopty zrobiły Agacie "psikusa" i zaczęły wypływać na wierzch. Da się je jednak zatopić, przyciskając chwilę do spodu.
6. Wylej galaretkę na masę i ponownie wstaw do lodówki. Po całkowitym ścięciu się galaretki ciasto jest gotowe.
– Ja od siebie zrobiłabym tutaj galaretkę na żelatynie i prawdziwych malinkach. Powbijałabym malinki w galaretkę albo dodałabym jakiś innych owocków, ale to byłby już czwarty składnik – opisywała Sugarlady.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
Agata pokazała też, jak zrobić maślane ciasto "Red Velvet". Jej przepisy na wegańską bezę, oponki z twarogu, hiszpańskie churros czy ciasto raffaello bez pieczenia podbijają sieć.