logo
Przepis na ciasto inflacyjne. Fot. YouTube / Słodka Tuba
Reklama.

Po tym, jak świat ogarnęła pandemia COVID-19, a później wybuchła wojna w Ukrainie, nasza sytuacja gospodarcza zupełnie się zmieniła. Szalejąca inflacja, drożyzna w sklepach czy wzrosty rachunków – te kwestie spędzają sen z powiek Polakom. W obecnych czasach wielu z nas przy zakupach bardziej "trzyma się za kieszeń".

Życie jednak toczy się dalej i trzeba sobie jakoś radzić. Jeśli więc np. oczekujesz gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, oto sposób na szybki i tani deser.

Znana cukierniczka Sugarlady na kanale youtubowym "Słodka Tuba" pokazała, jak zrobić "ciasto inflacyjne".

– Ciasto z trzech składników? Ja zawsze przynajmniej 4-5 składniki daję, bo lubię, więc to dla mnie challenge (wyznawnie - przyp. red.), ale się go podjęłam i wyszło pysznie – przyznaje wykonawczyni.

Potrzebujemy tylko trzech składników, na które wydamy ok. 10 złotych.

Składniki:
  • 100 g biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych lub skyrów
  • Sposób przygotowania "ciasta inflacyjnego":

    Przygotuj niedużą foremkę na ciasto. Spód wyłóż papierem do pieczenia.

    1. Wsyp galaretki do dwóch różnych miseczek. Jedną zalej 300 ml wrzącej wody, a drugą normalnie – 500 ml i wymieszaj. Poczekaj 5-10 minut, aby galaretki nieco się przestudziły.

    2. Spód foremki wyłóż biszkoptami.

    [WAŻNE: Serki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wystaw je z lodówki wcześniej.]

    3. Do galaretki z mniejszą ilością wody dodaj dwie łyżki serka i wymieszaj (najlepiej użyj do tego trzepaczki).

    4. Tak przygotowaną masę wlewaj stopniowo do wysokiej miski z resztą serków homogenizowanych, jednocześnie mieszając.

    – Zostawiam masę trochę na blacie, żeby delikatnie zgęstniała, bo obawiam się, że jak takie wleję do rantu, to masa wyleci bokami – przyznała Sugarlady.

    5. Lekko schłodzone ciasto wylej na biszkopty i wstaw do lodówki. Trzymaj je tam aż do momentu całkowitego schłodzenia.

    W tym przepisie biszkopty zrobiły Agacie "psikusa" i zaczęły wypływać na wierzch. Da się je jednak zatopić, przyciskając chwilę do spodu.

    6. Wylej galaretkę na masę i ponownie wstaw do lodówki. Po całkowitym ścięciu się galaretki ciasto jest gotowe.

    – Ja od siebie zrobiłabym tutaj galaretkę na żelatynie i prawdziwych malinkach. Powbijałabym malinki w galaretkę albo dodałabym jakiś innych owocków, ale to byłby już czwarty składnik – opisywała Sugarlady.

    Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.

    Agata pokazała też, jak zrobić maślane ciasto "Red Velvet". Jej przepisy na wegańską bezę, oponki z twarogu, hiszpańskie churros czy ciasto raffaello bez pieczenia podbijają sieć.

    Czytaj także: