logo
Pomysł na obiad: dorsz z warzywami. Fot. YouTube / Tuba Smaku
Reklama.

Pomysł na obiad z rybą. Dorsz z warzywami i ryżem [PRZEPIS]

Tym razem doświadczony kucharz Pascal Brodnicki pokazał widzom kanału youtubowego "Tuba Smaku", jak krok po kroku przyrządzić rybę – dorsza z warzywami. – Ja robię ten przepis na bazie dorsza, ale równie dobrze możesz zamienić go na przykład na owoce morza: krewetki, ośmiorniczki – poradził.

Aby w swoim domowym zaciszu zrealizować pomysł Pascala, potrzebujesz:

Składniki:
  • 400 g filetu z dorsza
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej (możesz ją zastąpić mąką ryżową)
  • 5 łyżek wina ryżowego mirin
  • sól
  • 100 g pędów bambusa w puszkach
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżek oleju
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 pęczek kolendry
  • ugotowany ryż
  • Sposób przygotowania dorsza z warzywami z przepisu Pascala:

    1. Zdejmij skórę z dorsza, pokrój go na dużą kostkę i dopraw solą/pieprzem.

    2. Oddziel białka od żółtek z 4 jajek.

    3. Do białek dodaj 4 łyżki mąki kukurydzianej, wino i sól. Wymieszaj całość.

    4. Do miski z masą wrzuć dorsza i obtocz go. Włóż do lodówki na 15 minut.

    5. Paprykę pokrój w kosteczkę, czosnek w talarki, a dymkę ukosem na duże kawałki.

    6. Na patelnie wylej olej i usmaż na nim dorsza.

    [WAŻNE: Nie przysmaż za długo tego dorsza. On musi mieć delikatnie złocisty kolor. To zaledwie 2-3 minuty na patelni.]

    7. Na inną rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek w talarkach, paprykę i pędy bambusa. Podsmażaj na dużym ogniu.

    9. Do miski z mąką kukurydzianą wlej wody i całość wymieszaj.

    10. W międzyczasie posiekaj świeży pęczek kolendry.

    11. Do patelni z czosnkiem, papryką i bambusem wrzuć dorsza. Dodaj rozpuszczoną mąkę. Całość potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu.

    12. Na koniec wlej olej sezamowy prażony i wrzuć kolendrę.

    Całość podawaj na talerzu z ugotowanym ryżem. Rybę możesz też pokropić sokiem z cytryny.

    Przepisy Pascala a "Tuba Smaku"

    Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

    Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

    Kucharz w "Tubie Smaku" pokazał m.in. swój sposób na skrzydełka z kurczaka w panierce z prażonych orzeszków ziemnych. Popularnością cieszą się również jego przepis na makaron z ostrym sosem w 11 minut, kuleczki ziemniaczane, kurczaka w panko z kolorową sałatką czy przekąski imprezowe.

    Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że podczas przyrządzania swoich ulubionych dań popełniamy istotne błędy. Pascal przygotował także dla swoich fanów listę czynności, które wykonujemy na co dzień, a one źle wpływają na wykorzystywane przez nas produkty.

    Czytaj także: